top of page
  • antiagingshow1

Mi történik a bőrünkkel bizonyos kor felett?

Az első szarkalábak megjelenése a szemek körül az átmúlatott éjszakákra foghatók huszonéves korunkban. Harminc év felett már ijedten nézzük, ahogy a ráncocskákból mélyebb barázdák válnak, de pihenéssel, egy jó kozmetikus csodakezelésével még gyorsan és hatékonyan javíthatunk az összképen. Negyven felett viszont már a nevetőráncok kezdenek rögzülni, és egyre markánsabbá válnak. Ötven után jön a fekete leves: az arcbőr veszít a tónusából, a gravitáció egyre lejjebb húzza és hiába dolgozunk rajta, a fiatalos feszességet csak profi segítséggel érhetjük el. Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász segít megérteni, mi is történik a bőrünkkel az évek múlásával és melyek a legfontosabb fegyvereink, amelyekkel lassíthatjuk a változásokat.



Fiatal és éertt nőz arcok az öregedés folyamatának illusztrálásához
A változókorral elindul a hormonok játéka és a bőrünkre is kihat ( Fotó: depositphotos)


„A ráncaid az életed történéseinek a lenyomatai, légy büszke rájuk!” - Ez az optimista megközelítés az idő múlásának látható jeleihez.

„Bár jobban odafigyeltem volna a bőrömre fiatalabb koromban! Most már úgyis mindegy!” Ez a pesszimista verzió.

„A bőr öregedése természetes élettani folyamat, szeretném megérteni, hogy tudjam korrigálni a már kialakult jeleket”. Ez pedig a tudatos nő gondolkodása, az olyan nőké, akiket a kozmetikaipar leginkább szeret.



Helló változókor!

Negyvenéves kor felett a nők többsége furcsa tüneteket kezd el észlelni magán. Időnként erőteljes hőhullámok törnek rájuk, megmagyarázhatatlan hangulatingadozások teszik kellemetlenné a hétköznapjaikat. Nem tudnak rendesen aludni, a szex sem érdekli őket annyira. Kimarad, vagy korábban jön meg a menstruációjuk és a bőrük, a hajuk szerkezete sem olyan már, mint fiatalabb korukban. Mindez a változó kor közeledtét jelzi, amire érdemes lelkileg és fizikailag is felkészülni.


Nem betegség, hanem korral járó, teljesen természetes állapot, ami minden nőt elér egyszer, jó, ha elfogadjuk ezt a tényt.

A változókorra jellemző hormonok játéka, az ösztrogénszint csökkenése a bőrünk állapotára is kihat. A bőrünk megereszkedik, szárazabbá válik, veszít feszességéből, ragyogásából.


Változnak a hormonok

Ahogy telik az idő, az ifjú és üde bőrre jellemző egyensúly kezd felborulni. A fiatalságért felelős ösztrogén és a progeszteron hormonok egyre fogynak, mígnem nagyon minimális mennyiségben lesznek jelen a bőrben. A férfias típusú androgén hormonok kerülnek előtérbe. Ezek a hormonok több tucatnyi folyamatot irányítanak a szervezetünkben és a bőr állapotára is hatással vannak. Ha hagyjuk, hogy a természet a maga lendületében végezze a dolgát, rendesen meg tud ereszkedni a bőrünk. Szerencsére ma már vannak olyan hatóanyagok, kozmetikumok, amelyek ellensúlyozni tudják ezt a folyamatot.


Hatóanyagok, amelyek jók nekünk

Kezdjük a kollagénnel, amit valószínű mindenki ismer. A kollagén az emberi szervezet egyik alapvető alkotórésze, mindenhol ott van: a kötőszövetekben, a csontokban, az ízületekben és a bőrben. Amíg fiatalok vagyunk a bőr szárazanyag tartalmának 80-90 százalékát alkotja a kollagén, de ahogy múlik az idő ez a mennyiség egyre csökken. A perimenopauza első 5 évében ennek a mennyiségnek 30-40 százalékát elveszítjük. Mivel a kollagén adja a bőr töltését, feszességét, tartását, amitől ragyogóak vagyunk, a mennyiség csökkenése látványos nyomokat hagy a bőrünkön. Jó hír, hogy a kollagént kívülről és belülről is be lehet vinni a szervezetbe. A kollagén kulcsfontosságú összetevője a csontok, máj, vese, szív, fogak és bőr kötőszöveteinek, ezért, ha kollagéntartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztunk kúraszerűen, nemcsak a bőrre vannak jó hatással.

A hialuronsav egy igazi jolly joker, molekulasúlyának ezerszeresét képes víz formájában megkötni. Amikor a hialuronsav beépül a szövetekbe, megszívja magát vízzel, és szépen feltölt és tónust ad annak a területnek. A retinol is nagyon sok életfolyamatunkban szerepet játszik: a növekedésben, a látásban, az ízületek működésében, a bőrünk feszességében. A retinol egy fantasztikus molekula, A-vitamin származék, sárgarépával is be tudjuk vinni a szervezetünkbe. Az idő múlásával belőle is egyre kevesebb lesz, kozmetikumokkal lehet a bőrben pótolni. Mivel mégiscsak egy savról van szó, ügyelni kell arra, hogy túlzott mennyiségben ne kerüljön a bőrre, mert irritálhatja.

A hatóanyagok egyre nagyobb részét ma már a természetből nyerik. Növényi eredetű összetevők, ásványi anyagok, termálvíz található a minőségi kozmetikumokban. Ha előfordulnak szintetikus anyagok, akkor is olyan elenyésző mennyiségben, ami egyáltalán nem veszélyes az emberi szervezetnek. Viszont nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a készítmény összeálljon, hatékony legyen.


Nappali és éjszakai krém + szérumok

Bizonyos kor felett fontos a tudatos bőrápolás, tudjuk azt, hogy mit miért és hogyan használjunk. Nappal védeni kell a bőrünket a külső hatásoktól, hiszen a bőrünk a legnagyobb szervünk és fontos védőfunkciót tölt be. Vigyáznunk kell rá. Az ép védőrétegű bőr kevésbé allergizálódik, mint egy sérült, töredezett száraz bőr. Az éjszakai krémek a pihenés időszaka alatt regenerálják a bőrt, nincs szükségük például fényvédőkre. Éppen ezért kell, hogy legyen külön nappali és éjszakai krémünk. A szemkörnyéke vékony bőrét különös odafigyeléssel kell ápolni, a mi korunkban a szemkörnyékápoló és az ajakápolók is fontos kellékei az arcápolásnak. És akkor itt vannak még arcápolásunk sztárjai, a szérumok. A szérumoknál könnyedebb állagú arcápolót keresve sem találhatunk, ezekből ugyanis hiányoznak a zsíros összetevők, ugyanakkor nagyobb koncentrációban tartalmaznak értékes hatóanyagokat. Különleges összetételüknek köszönhetően a szérumok gyorsabban beszívódnak, a bőr mélyebb rétegeibe jutnak és ott hamarabb ki is fejtik a hatásukat.


Még több fényvédelem

Nemcsak azért kell még jobban odafigyelni manapság nekünk a fényvédelemre, mert az ózonréteg vékonyodása miatt a napsugarak veszélyesebbé váltak, hanem azért is, mert az érett bőr elvékonyodik, szárazabbá válik, a napfény hatására beindul a bőrben a hiperpigmentáció és máris megjelennek rajta a barna foltok. Az UV sugarak gyorsítják a bőröregedést, amit ugye nem igazán szeretnénk magunknak.


A mai minőségi nappali krémek már tartalmaznak fényvédőt, persze ez a fényvédelem nem elég a napozáshoz, a városban, a hétköznapi életünkben viszont jól védenek.

Régen, a fényvédők ragadtak, úgy éreztük, nem kapunk levegőt tőlük, de ma már lehet találni olyan textúrákat, amelyek nemcsak magas faktorszámmal védenek, de kellemes a textúrájuk, sőt ápolják és hidratálják a bőrt.


Miért jó a bőrünknek az arcmasszázs?

Azon túl, hogy egyes mozdulatok ellazítanak, és jót tesznek a testünknek és a lelkünknek, vannak vérpezsdítő hatású mozdulatok is a masszázstechnikákban. Azokat az izmokat dolgozzák meg, amelyek a mimikai ráncok kialakulásért felelősek. Segítik, hogy a hatóanyagok a bőr mélyebb rétegeibe is bejuthassanak. Az arcjóga is hasonlóan jót tesz a bőrrel, szintén a mimikai ráncokért felelős izmokat dolgozza meg. Ezek ellazulnak, a ráncok kisimulnak.


Hormonokkal a bőröregedés ellen?

A petefészek által termelt női hormonok, az ösztrogének és a progeszteronok, mint valami kis karmester vezénylik a bőrben zajló több tucatnyi folyamatot.


Ha a karmester elfárad és a figyelme lelankad, megbomlik az egyensúly, akkor egy kevésbé ütős előadásnak lehetünk szemtanúi. Ha kívülről beviszünk női hormonokat, azok az életfolyamat minden részére hatni fognak, így a bőrre is.

De ez nem azt jelenti, hogy gyorsan szedjünk hormont, ha nem akarjuk, hogy a bőrünk öregedjen. A hormonpótlásnak komoly szabályai vannak. A hormonpótlás attól is függ, hogy kinek milyen erős tünetei vannak, és hogy bírja elviselni a tüneteket, amelyeket a perimenopauza, a menopauza, illetve az utána lévő életszakasz produkál. Ha a tünetek az életminőség rovására mennek és az illető egészségi állapota is megengedi, szakember ellenőrzése mellett a hormonkészítmények segítenek átvészelni a legnehezebb pár évet.


Öt nagyágyú az érett bőr ápolásában





1. Vichy Novadiol Peri-Menopause

A változókor első szakaszától hozzájárul a bőrtömörség megtartásához, fokozásához, nedvességgel tölti fel az arcbőrt. Normál és kombinált bőrre ajánlott.




2. Vintage Beauty Maszk érett, vízhiányos bőrre

Marokkói agyaggal, ginko bilobával, 94 %-ban természetes összetétellel szelidíti meg a ráncainkat.





3. Omorovicza Arany krém

A tápláló Arany Krémet egy termálvíz és olaj alapú bőrvédő formula teszi igazán hatékonnyá. Az arany kolloid újjáépíti és megerősíti a bőr szerkezetét, míg a peptidek csökkentik a ráncok mélységét, megelőzik újabb ráncok kialakulását és feltöltik a bőrt. Még a legszárazabb arcbőr is megújul és megfiatalodik.




4. L’Oréal Paris Age Perfect Cell Renewal Midnight éjszakai regeneráló szérum

Miközben alszunk, az anyasejtek - a legértékesebb sejtek, amelyekből minden más sejt kifejlődik - hatékonyabbá válnak. Aktivitásuk éjszaka a legoptimálisabb, különösen éjféltől kezdődően. A Midnight Serum serkenti a sejtek regenerálódását és ébredéskor a bőr sokkal fiatalosabb formáját nyújtja.



5. Estée Lauder Revitalizing Supreme+ Youth Power Soft Cream

Feszesség, erő, ragyogás. Mindez egy rendkívül kényeztető textúrában. A 99%-ban természetes eredetű Hibiszkusz Morning Bloom és exkluzív Moringa kivonatokkal dúsított krém egyszerre veszi fel a harcot a ráncokkal és feszesíti a bőrt.


Ezt is olvasd el!




bottom of page