top of page
  • antiagingshow1

Mese a Retinolról

Frissítve: 2021. júl. 1.


A Retinol igazi szupersztár összetevő a bőrápolásban. Egyes bőrgyógyászok receptre írnák fel 40 éves kor felett anti aging hatása miatt, mások az aknés, pattanásos bőr gyógyírjaként emlegetik. Jöjjön most egy mese erről a csodás hatóanyagról dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász tollából.





Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a jó öreg Retinol (nagybetűvel írom, mert ő írásom főhőse), aki egyidős az emberiséggel, egy igazi „ősmolekula”. Ezen néhányan biztosan felkapják a fejüket, mert talán csak pár éve hallottak erről a különleges molekuláról a bőrfiatalítás, az antiaging kapcsán. A Retinol azonban nem csak krémek, szérumok alkotója, hanem az emberi szervezet által előállított létfontosságú anyag. A-vitamin származékként számos életfolyamatban részt vesz. Nélkülözhetetlen például a retina (szemideghártya) megfelelő működéséhez, a csontnövekedéshez, a magzati fejlődéshez. A hámszövet és kötőszövet épségének fenntartásában, a bőr, a nyálkahártya, a mirigyhám fejlődésének irányításában szintén alapvető, és antioxidáns, gyökfogó tulajdonsága révén is etalonnak számít.

Ezzel a kis magyarázattal már biztosan mindenki elfogadja az „ősmolekula” -tekintélyt parancsoló-kifejezést. Ha jobban belegondolunk, még az emberiségnél is ősibb!


A retinoidok családja

A Retinol, vagyis retinolsav tehát az A-vitamin származékok, retinoidok csoportjának egyik tagja. Ide tartozik még a retinal, vagy retinaldehyde és a HPR, vagy hydroxypinacolone retinoate egyéb más molekulákkal együtt.

A retinoidok családjának legkiválóbb tagja a retinol, vagyis retinolsav. Ő az aktív molekula. Hatására a bőrsejtek megújulási folyamatai felgyorsulnak, fokozódik a kollagén termelés, lassul a szervezet által termelt kollagén lebomlása, ezáltal a bőr tovább marad telt, életteli, tónusos, ragyogó, így fiatalos.


Személyes tapasztalataim

Bőrgyógyászként már évtizedekkel ezelőtt találkoztam az izotretinoin nevű A-vitamin származékkal, mely igazi áttörést jelentett akkor a súlyos fokú akne betegség (arcot, hátat, dekoltázst érintő pattanásos bőr) kezelésében. A kezdeti ajánlásoknak megfelelő adagolás mellett azonban nagyfokú bőr, ajak-, és szemszárazság jelentkezett. Ma már kisebb dózisokban, fokozatosan adagolva, kiegészítve professzionális gyógykozmetikumokkal és egyéb vényre írható készítményekkel sokkal enyhébb, múló mellékhatásokat észlelünk gyönyörű eredménnyel. Néhány év elteltével, a tabletták és kapszulák mellett megjelent Magyarországon is egy helyi hatású készítmény a pattanásos bőr kezelésére gél és krém formájában. Egy adapalene nevű izotretinoin származékot tartalmazott és receptre kellett felírnunk. Használata nem volt mellékhatás mentes, de hamar megtanultuk, hogyan alkalmazzuk eredményesen, minimális kellemetlenséggel. Fokozatosan vezettük be, először hetente 1-2-szer használva, majd másnaponta, végül minden nap, amíg a bőr szépen hozzá nem szokott. Nagyon szerettem, mert kicsit lassan ugyan (néhány hónap alatt), de csodálatos eredményt értünk el azokkal a betegekkel, akik rendszeresen használták és némi türelemmel viselték a kezelést. Jó volt abból a szempontból is, hogy nem kellett az egész szervezetet érintő mellékhatásokkal számolni. Rövid alkalmazás után arra is rájöttünk, hogy az egészséges bőrre is jó hatással van, megfiatalítja és ezzel elérkeztünk a professzionális, Retinol tartalmú anti aging kozmetikumok elődeihez. Hála a tudománynak és az összegyűjtött tapasztalatoknak, briliáns hatású gyógykozmetikumok kerültek kifejlesztésre. Ezek több évtizedes kutatás-fejlesztés után, számos innováció felhasználásával készülnek, és látványos eredménnyel, szinte mellékhatásmentesen használhatóak egészséges bőrön az öregedés jeleinek késleltetésére, illetve a már kialakult ráncok, pigmentfoltok ellen. A Retinol esetleges irritáló, hámlasztó, szárító hatása egyéb aktív hatóanyagokkal ellensúlyozva, alig érzékelhető, múló kellemetlenséggé szelídült. Ezekkel a kiegészítő alkotókkal, pl. B3-vitaminnal, glicerinnel, esetleg ásványi anyagokat tartalmazó termálvízzel kombinálva egy-egy termék nélkülözhetetlen tagja lehet „szépségszekrényünknek”.

Ma már érzékenyebb bőrűek is alkalmazhatják a megfelelően kiválasztott készítményt, ha betartják a fokozatosság elvét.


Fontos, hogy tudatosan válasszunk

Először 0,1-0,3%-os Retinol tartalmú készítményt használjunk, csakis ép bőrön. Hasonlóan a jó öreg adapalene-hez, először csak heti 1-2-szer, majd másnaponta. Ha nem jelentkezik irritáció, már naponta is alkalmazhatjuk. Itt is érvényes az örök igazság, hogy a „kevesebb néha több”. Óvatosan alkalmazva néhány hét alatt megtapasztalhatjuk a pozitív eredményt, szívesen használjuk majd, szerves része lesz mindennapi arcápolási rutinunknak. Ha töményebb, pl. 1%-os szérummal kezdünk, súlyos hámlás, bőrpír jelentkezhet, ami elveheti kedvünket a további alkalmazástól, így megfosztva magunkat a Retinol csodás hatásának megtapasztalásától.

Nagyon fontos tudnunk még, hogy a Retinol, mint egy különleges család legkülönlegesebb tagja, maga is igen érzékeny. Ahogy bőrünk, úgy ő sem bírja az erős napfényt. Az UV-sugarak hatására károsodik a szerkezete, és bőrünket is fényérzékenyítheti, így könnyebben leéghetünk, akár súlyos fénykárosodást is elszenvedhetünk. Mindezektől azonban nem kell tartanunk, ha kedvenc krémünket csak este alkalmazzuk, nappal pedig gondoskodunk a megfelelő fényvédelemről. Ez az átlagos mindennapjainkban 15-25-ös, a nyaralós időszakban inkább 50-es fényvédő faktoros krémeket jelent.

Az esti rutin első tagja lehet egy kíméletesen, de alaposan tisztító habzó gél, utána pl. B3-vitaminnal kombinált Retinol szérum, majd egy életkori sajátosságokhoz alkalmazkodó, hidratáló krém.

A reggelt kezdhetjük finom, micellás lemosóval, majd a hialuronsavas booster szérum után jöhet a fényvédőt tartalmazó, hidratáló, anti aging alapozó.


Hány éves kortól kezdjük el használni a Retinolt?

Erre igazán nincs aranyszabály, de a kutatások azt mutatják, hogy már a 20-as éveinktől kezdve fokozatosan csökken a kollagén mennyisége, kb. 1%-kal évente. Persze, nem kell a 20. születésnapunkra minden rokonunktól anti aging kozmetikumokat kérni, de szerintem 40 éves kor fölött nagyon is ajánlott annak, aki szeretné megőrizni fiatalos külsejét.

Végezetül még csak annyit szeretnék tanácsolni, hogy mindig olyan kozmetikumot válasszunk, amelyről megtudhatjuk, hány százalék a Retinol tartalma, milyen egyéb alkotókat tartalmaz, és kaphatunk hozzá egy kis útmutatást a használatát illetően. Az már csak hab a tortán, ha mintához is hozzájutunk, mondjuk kedvenc patikánkban, és kipróbálhatjuk, mielőtt beruházunk egy termékbe!

Érdemes körültekintően, tudatosan és kitartóan, lépésről-lépésre haladnunk, hogy még sokáig dacolhassunk a korral és mesénk igazi happyend-del végződhessen!


5 szépségápolási nagyágyú Retinollal érett bőrre



1. L’Oréal Paris Revitalift Laser éjszakai szérum tiszta Retinollal a mély ráncok ellen. (5 999 Ft.) Ezt most meg is nyerheted, ha játszol a Facebook oldalunkon!



2. Elizabeth Arden Retinol Ceramid hatóanyag-tartalmú kapszulák a ráncok ellen. (15 769 Ft.)



3. Institut Esthederm Intensive Retinol intenzív arckrém az egységes bőrszínért (21 9000 Ft.)



4. La Roche-Posay Retinol B3 szérum B3-vitaminnal dúsítva a bőröregedés ellen ( 9 999 Ft.)



5. Phi Violet Retinol emulziós szérum A-,C-,E-vitaminnal (15 990 Ft.)


210 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page