top of page
  • antiagingshow1

Mese Hialuron királykisasszonyról

Frissítve: 2022. jan. 8.


A hialuronsav a retinol mellett a másik szupersztár összetevő a bőrápolásban, 40 éves kor felett antiaging hatása miatt receptre kellene írni a hialuronsavat tartalmazó bőrápoló készítmények használatát, de megelőzésképpen már a 30-as éveink elején beépíthetjük őket arcápolási rutinunkba. Jöjjön most egy mese erről a csodás hatóanyagról dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász tollából.





Valamikor réges-régen, messze távol innen volt egy királyság, melyet mindenki csak Szomorú királyságnak hívott. Élt ott egy öreg király a csodaszép lányával, akit úgy féltett, hogy még a szobájából sem merte kiengedni, nehogy baja essen. Történt egyszer, hogy a királykisasszony szobájának ablakát nyitva felejtette egy szolga, s az udvaron játszó cicákat megpillantva a kisasszony kacagásban tört ki. Erre a csodálatos csengő nevetésre felkapták a fejüket az emberek, s odasereglettek az ablak alá. Mikor megpillantották a gyönyörű, törékeny teremtést el kezdtek integetni felé, aki boldogan integetett vissza. Perceken belül egész tömeg gyűlt össze a palota udvarán, mert mindenki tudni akarta, mi ez a szokatlan, derűs zsivaj. A király persze azonnal rendre utasította leányát, hívta katonáit, az emberek visszatértek munkájukhoz, az ablak újra bezáródott. A királykisasszony könyörgőre fogta, kérte apját, engedje ki az emberek közé, mert egyedül nagyon boldogtalan. A király végül engedett, mert nagyon szerette egyetlen leányát. Ettől a naptól kezdve a királyi udvar megtelt élettel, vidám pezsgés-nyüzsgés vette kezdetét, mindenki látni és hallani akarta a királykisasszonyt, akinek kedvessége, vidám természetének híre gyorsan szárnyra kapott. Kinyíltak a palota udvarának nagy kapui, jöttek árusok, kereskedők is messzi földről. A királyság híre mágnesként vonzotta a népeket a világ minden tájáról. Így lett a szürkeségből színes nyüzsgés, a bánatból öröm, a Szomorú Királyságból Vidám Királyság.


Hialuron kisasszony=hialuronsav


Mesehősünk, Hialuron királykisasszony ugyanolyan szerepet töltött be a királyságban, mint az emberi szervezetben a hialuronsav. Törékeny, önmagában jelentéktelen molekula, de igazi „csapatjátékos”. Megfelelő körülmények között, megfelelő módon alkalmazva, a maga igazi társaságában mutatkoznak meg különleges tulajdonságai.

A hialuronsav az emberi szervezetben mindenhol jelen van. Jelentős szerepe van az inak, az ízületek működésében, a kötőszövet egységének fenntartásában, a szem, a csontok, a szívbillentyűk védelmében, de legnagyobb mennyiségben mégiscsak a bőrben található meg. A szervezet hialuronsav készletének 50%-a van itt, hozzájárulva a bőr teltségéhez, üdeségéhez, életteli megjelenéséhez, hidratáltságához, fiatalosságához. Az esztétikum mellett egyedülálló a bőr védekező funkciójának, az ún. bőrbarriernek fenntartásában is, mellyel környezetünk károsító hatásai ellen veszi fel a küzdelmet.


A hialuronsav egy hosszú, törékeny cukormolekula, melynek vízmegkötő képessége molekulasúlyának ezerszerese.

Bőrünk védőpajzsa


Bőrünknek, mint szervezetünk védőpajzsának támogatása elengedhetetlenül fontos a mindennapokban, hiszen rengeteg hatás éri. Ezen károsító hatások összességét expozómnak nevezzük. Tényezői a stressz, helytelen táplálkozás, légszennyezés, alváshiány, UV-sugárzás, dohányzás. Mindezen károsító hatásokkal szemben egy jó védőfunkcióval rendelkező bőr könnyebben felveszi a harcot úgy, mint egy jól felszerelt hadsereg az ellenséggel.

A hialuronsav egy hosszú, törékeny cukormolekula, glükózaminoglikán, melynek vízmegkötő képessége molekulasúlyának ezerszerese. Többféle, kisebb és nagyobb molekulasúlyú formái mind különös jelentőséggel bírnak. A nagyobb molekulák nehezebben szívódnak fel a bőrbe, de vízmegkötő képességük nagyobb, mint a kisebb molekuláké, ezek azonban mélyebbre bejutnak a bőr rétegei közé, így itt is kifejtik bőrfeltöltő, bőrbarrier védő hatásukat. Nem elhanyagolható a hialuronsav sejtközötti tér kitöltő szerepe sem, mellyel ideális teret, közeget teremt a termelődő kollagén és elasztikus, rugalmas rostoknak. Ezekkel összekapcsolódva, vizet megkötve, megtartva hasznos zsírsavakat, lipideket, antioxidánsokat, válik a bőr fiatalossá és ellenállóvá.


Az idő múlásával csökken a bőr hialuronsavkészlete

Mit tehetünk hát testünk védelme, bőrünk támogatása érdekében?


Ha a hialuronsavat nézzük, viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen megtalálható szemcseppekben, ajakbalzsamokban, táplálékkiegészítő kapszulákban és bőrápoló termékekben egyaránt. Ezáltal ugyanúgy hatékony része az ízületi fájdalommal küzdő betegek gyógykezelésének, mint a száraz, gyulladt, vagy öregedő bőr mindennapi ápolásának.

A bőrápolásban akár 20-30 éves kor körül el lehet kezdeni alkalmazni, mintegy megelőzésként azokat a könnyű szérumokat, boostereket, melyek a hialuronsav mellett csak termálvizet, probiotikumot tartalmaznak. A kor előrehaladtával aztán kiegészíthetjük tartalmasabb antiaging készítményekkel a bőrápolási rutinunkat, figyelve az évszakok és bőrtípusunk adta egyedi igényekre is.


Hogyan is alkalmazzuk, hova illesszük be hát ezeket a készítményeket?


Már a reggeli és esti bőrtisztításhoz használt készítményünk is legyen olyan, amely kíméletesen, de alaposan eltávolítja a szennyedőzéseket. Ezek lehetnek micellás vizek, könnyű tejszerű emulziók, habzó gélek. Közvetlenül az arctisztítás után, a még enyhén nedves bőrre vigyük fel a hialuronsavas szérumot, mely szinte azonnal felszívódik, el kezd helyezkedni a hám különböző rétegeiben. Megköti a vizet és előkészíti a „terepet”(a sejtközötti állományt) a további aktív hatóanyagok számára. Ezután jöhetnek az érettebb bőr ápolásának további kulcsfigurái, mint pl. a C-vitamin, omega zsírsavak, kollagén és retinol. Használjuk ezeket a szérumokat, emulziókat, krémeket, balzsamokat, fényvédőket a bőr típusától, igénybevételétől, életkortól, évszaktól függően.

dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász

Én, így 50 feletti bőrgyógyászként ezt a rutint alkalmazom, és kizárólag gyógyszertárban kapható készítményeket használok, melyek mögött több évtizedes tapasztalat, számtalan innováció, kutatás-fejlesztés van. Számomra ez a garancia arra, hogy biztonságos, hatékony készítmények kerüljenek saját szépségszekrényembe.


Itt a vége, fuss el véle!


Ha tetszett ez a cikk, ezt is olvasd el dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyásztól!


bottom of page