top of page
  • antiagingshow1

Miért a hasunkra hízunk bizonyos kor felett?


Ismerős a helyzet? Állsz a tükör előtt és csodálkozva veszed észre, hogy az elmúlt időszakban valahogy megváltozott az alakod. Nem érted, hogyan kúszott fel a hasadra az a néhány plusz kiló, pedig ugyanúgy éltél, ettél, mozogtál, mint azelőtt. És miért pont a hasadon rakódott le az a puha zsírréteg, amelytől oly nehéz megszabadulni? Jöjjenek a válaszok!


Bár nem mindenkinek jut azonnal az eszébe, hogy a hasra hízásnak bizonyos kor felett a változó kor állhat a hátterében, de amikor megjelennek a mindennapokat megkeserítő első tünetek, mint a hőhullám, éjszakai verejtékezés, alvászavar, kezd összeállni a kép.




A hasi hízás hátterében a változókor áll
A hasi hízás bizonyos kor felett a hormonok játékának köszönhető ( Fotó: Andres Ayrton/pexels.com)


A hormonok játéka

A hormonok játéka, az az a női hormon, az ösztrogén mennyiségének csökkenés és a mellékvesében, a petefészekben, a zsírszövetben termelődő férfi hormon, a tesztoszteron szintjének relatíve megnövekedés áll a hízás hátterében. Ennek a hormonnak a jelfogói, receptorai a haskörnyékén találhatók, a tesztoszteron relatív dominenciája okozza, hogy a kalóriatöbblet kis pocak formájában a deréktájon rakódik le. A testünk összetételét még felnőtt korban is befolyásolhatja a növekedési hormon, ha a változókor idején nem alszunk jól, akkor ennek a hormonnak a szintje is rosszabb lesz. És akkor még nem beszéltünk a hangulatingadozásokról, kinek van kedve ebben az állapotban még többet mozogni, mondjuk egy edzőteremben izzadni.


A hasi zsír veszélyes

A hasi, vagy más néven viszcerális zsír az egyik legveszélyesebb zsírfajta. Ez a típusú zsírszövet gyulladást okozó anyagokat és hormonokat, többek között stresszhormont termel, és növeli a magas vérnyomás, a szívbetegség, a cukorbetegség, az agyvérzés és néhány ráktípus kockázatát. Éppen ezért a hasi hízás nemcsak esztétikai kérdés, egy bizonyos mérték felett az egészségünk érdekében is foglalkozni kell vele.


Eddig így csináltam és működött. Most miért nem?

Mindig is egészségesen étkeztem, és még rendszeresen mozgok is. Ennek ellenére elkezdtem hízni. Hogy van ez? Meg kell értenünk, hogy 40 éves kor felett már nincs annyi kalóriára szüksége a szervezetünknek, mint 30 évesen. Egészen egyszerűen azért, mert az anyagcserefolyamataink lelassultak. Eljött az idő, hogy szembesítsük magunkat azzal, hogy valójában egy nap mennyi kalóriát fogyasztunk.


Ma már léteznek nagyszerű programok, applikációk, amelyekkel könnyedén kiszámolhatjuk a napi kalóriabevitelt, de fordulhatunk szakemberhez, dietetikushoz, aki a segítségünkre lesz ebben.

A mennyiség helyett a minőségre kellene átállnunk az ételek kiválasztásánál. Bizonyos kor felett felejtsük el a nassolást, két étkezés között tilos eszegetni. Senki sem hal éhen 4-5 óra alatt! De ha ezt nem bírjuk ki, a csoki, chips és társai helyett rágcsáljunk zöldséget, együnk gyümölcsöt.


Az a fránya éhségérzet

Ha kevesebb kalóriát veszünk magukhoz egy nap, előfordulhat, hogy gyakrabban korog a gyomrunk, éhséghullámok törnek ránk. Ezzel együtt kell élnünk? Vannak apró trükkök, amelyekkel kicselezhetjük az éhségérzetet, mint például az, hogy a főétkezések előtt kevés kalóriát tartalmazó étellel – salátával, levessel – töltjük meg a gyomrunkat, így nem fogunk már annyit enni a következő fogásból. De sokat segít az erős motiváció is, amikor előidézzük magunkban az elérendő célunkat abban a pillanatban, amikor éppen egy süteménybe szeretnénk beleharapni. Gondoljunk arra, mennyivel jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ha nincs rajtunk túlsúly. Néha az elme legyőzi a fizikai vágyat, használjuk ki ezt is.


Segít a mozgás

Sportolj többet! Sokak arra gondolnak, hogy futniuk kell, vagy az edzőteremben izzadni. Pedig ez nem igaz, a mozgás esetében fizikai aktivitásról van szó, ami bármi lehet.


Szakemberek szerint napi 150 percet kellene erre szánnunk, sétálhatunk, úszhatunk, táncolhatunk, különböző házimunkát végezhetünk, mindent csinálhatunk, csak ne üljünk a számítógép előtt.

A különböző mozgásformáknak más hatása van. Van, amelyik az izmokat erősíti, vagy a fogyást segíti elő, az egyensúlyérzékre hat, vagy a rugalmasságot fejleszti. Éppen ezért jó, ha többféle mozgásformát is kipróbálunk egy nap. A mozgás a hangulatunkat is befolyásolja, valamint egészségvédő szerepe is van. Ha használod az izomzatodat, daganat és gyulladásellenes anyagok termelődnek benne, így már fél óra mozgással gyógyítjuk magunkat.


Ezt is olvasd el!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page