top of page
  • antiagingshow1

Ugye te is jársz anyajegyszűrésre? Bizonyos kor felett kötelező!


Bizonyos kor felett ritka a makulátlan bőr. A ráncokon, szarkalábakon túl anyajegyek, barna foltok, szemölcsök jelenhetnek meg rajta, amelyek esztétikai szempontból zavarhatnak minket. De nem árt résen lenni velük kapcsolatban! Egy ártalmatlannak tűnő anyajegyből szép csendben rosszindulatú daganat alakulhat ki úgy, hogy semmi panaszt nem okoz. Éppen ezért fontos a rendszeres szűrősvizsgálat, hogy időben elkerüljük a bajt.



Anyajegyszűrés vizsgálat
A melanóma csendben alakul ki, úgy hogy észre sem vesszük. Ezért fontos az anyajegyszűrés!

Amióta megszülettek a gyerekeim, jobban odafigyelek az egészségemre és komolyan veszem a szűrővizsgálatokat. Évente felkeresem a háziorvost, a nőgyógyászt, a fogorvost, s kétévente mellrákszűrésre is elmegyek. Ezek a vizsgálatok nem igazán kellemesek, szorongok is előtte néhány napig, de végül mindig győz a józan ész és sikerül felülemelkednem a félelmeimen. Az anyajegy szűrővizsgálat néhány évvel ezelőtt került a látóterembe, amikor újságíróként mélyebben foglalkoztam a melanóma témájával. Kicsit későn, de szerencsére még időben.



Napfény és genetika

A bőrömmel soha nem voltak problémáim. Barna a hajam, nagymamámtól örököltem a problémamentes, kreol bőrömet, viszonylag kevés anyajegyem van. Visszaemlékezve fiatalabb éveimre, napozáskor soha nem égtem le, viszonylag gyorsan lebarnulok, s régóta a megfelelő fényvédelemre is odafigyelek. És nemcsak napozáskor! Szépségápolási témákkal foglalkozó újságíróként megtanultam, hogy ha kimegyünk az utcára, bárhol érhetnek napsugarak, a bőr ki van téve káros hatásuknak. Miért is kellene anyajegyszűrésre járnom? A válasz egyszerű: a melanoma kialakulása nemcsak a napfénnyel áll kapcsolatban, hanem a genetikával is. Ugyanez érvényes az anyajegyek számára. A kevés anyajegy a bőrön nem garancia arra, hogy ne alakuljon ki daganatos elváltozás. Barna hajú, barna szemű, kreol bőrű emberként ugyan kisebb az esélyem erre, de az ördög nem alszik, jobb a megelőzés! Én a MelanomaMobil szűrőközpontba járok rendszeresen, profizmusuk, lelkiismeretes munkájuk miatt itt érzem biztonságban magam. Megnyugtat a tudat, hogy az „anyajegytérképemet” a róla készített, felnagyított képek alapján szakértő orvos ellenőrzi és ha baj van, akkor is tudnak segíteni.



Nem fáj és nem is kellemetlen

A nőgyógyászati, vagy mellrákszűrés vizsgálatokhoz képest, az anyajegyszűrés egy kellemes program. Egyáltalán nem fáj, az egyetlen kellemetlenség benne, hogy a vizsgálathoz bugyira kell levetkőzni idegen emberek előtt. A vizsgálat során a bőrgyógyász orvos alaposan végig nézi az összes anyajegyemet és apró matricákat helyez a bőröm felületére, oda, ahol az anyajegyek találhatóak. Ez ad iránymutatást a fotós kollegájának, aki az egész testemre kiterjedően távoli és közeli felvételeket készít rólam.



Közeli felvétel egy anyajegyről
Az orvos apró matricákkal jelöli meg az anyajegyeket.

Minden bőrelváltozást regisztrálnak, nemcsak azokat, amelyeket gyanúsnak tartanak, hanem mindegyiket. Hiszen a melanoma nemcsak a már meglévő anyajegyből alakulhat ki, hanem teljesen új pigmentált képletként is jelentkezhet. Ezek a felvételek bekerültek egy központba, ahol egy egy dermatoszkópos felvételek kielemzésében jártas bőrgyógyász szakorvos egyenként kiértékeli őket és elkészíti a részletes, többoldalas leletet. Ha már másodszorra térünk vissza az anyajegyszűrésre, a leletet kiértékelő orvos anyajegyről anyajegyre tudja összehasonlítani a felvételeket az előző év fotóival. Az eredményt hat héten belül kapom meg emailben, a milliméterben történő változásokat is észre tudják venni, így, ha baj van, az kezdeti stádiumban tökéletesen orvosolható. Szerencsére nálam eddig nem fordult elő, hogy valamelyik anyajegyem levételét ajánlották volna, de azoknál a pácienseknél, ahol gyanús jeleket vesznek észre, a kisebb műtétet a szűrőközpontban is el tudják végezni.

További információ: www.melanomamobil.hu


Ezt is olvasd el!

455 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page