top of page
  • antiagingshow1

Abhyanga: indiai masszázs, ami teljesen ellazít


Az erőteljes, átgyúrós gyógymasszázsokhoz szokott magyar embereknek lehet, hogy túl gyengének tűnik az indiai Abhyanga masszázs, de aki képes átadni magát a simító mozdulatok lazító hatásának, biztos, hogy feledhetetlen élményben részesül. Folytattam utazásom az Ájurvéda titokzatos világába és kipróbáltam az Abhyanga indiai meleg olajos testmasszázst.



Fejmasszázs olajjal
Az Abhyanga masszázs simító mozdulatai ellazítanak

A helyszín ugyanaz, mint előző látogatásaim során: az ENSANA Termál Hotel Margitsziget gyógyászati központja, ahol most Rakesh doktor helyett egy magyar masszőr kollegina ismertetett meg az ájurvédikus masszázs rejtelmeivel. Az indiai orvostól tanulta el a Sri Sri Tattva Abhyanga masszázs lépéseit, amiket végig szigorúan be is tartott, így a 45 perces masszázs elérte a hatását: tökéletesen ellazultam, képes voltam átadni a testem és a lelkem a pihenésnek. Rohanó életünkben ez nagy szó, hiszen oly nehezen megy a lecsendesedés. Hálásak lehetünk, ha egy ilyen külső segítséggel néhány percre, órára eljutunk az álom és az ébrenlét határára, abba bizonyos alfa állapotba, ahol hatékonyan tud regenerálódni a szervezetünk.


Mozdulatok lépésről lépésre

A masszázs egy ráhangoló rituáléval kezdődött, amikor is a masszőr finoman felvette velem a testi kapcsolatot: megérintette a fejem, a vállam, a mellkasom és a két lábam. Az üdvözlés ezen formája a bizalom érzését hívta elő bennem, vettem egy mély levegőt és hasra feküdtem a masszázságyon.


A masszőr megérinti a vendég fejét
Az indiai masszázs ráhangolódással kezdődik


Csukott szemmel vártam a folytatást. A masszőr meleg olajos keze először a lábaimat vette kezelésbe, amitől egy kicsit megijedtem. Mivel rendelkezem némi visszérrel, tudom, hogy nem tesznek jót nekik a dörzsölő, gyúró mozdulatok. Szerencsére ennél a masszázsnál csak gyengéd simítás történik, ami a visszerekre nincs ártó hatással, ugyanakkor serkenti a nyirokkeringést, ezáltal fokozza a méregtelenítés folyamatát. A mozdulatok egymásba folytak, minden lépést a masszőr hétszer ismételt meg, ettől vált a szigorú koreográfia felszabadító rituálévá.



Hátmasszázs olajjal
A mozdulatokat hétszer ismétli el a masszőr

S miért ez a bűvös hetes szám? A hetes szám leginkább a hét dhatu - testszövet- kapcsán tért vissza oly sokszor, az ismétléseknek köszönhetően jut el a masszázs és az olaj hatóanyagainak jótékony hatása a test minden rétegébe. Ahogy telt az idő egyre mélyebb relaxációs állapotba kerültem, éreztem, hogy az elmém lecsendesedik, az idegrendszerem kisimul, a testem megpihen. A halk zene, a pislákoló fény és az olaj kellemes illata rásegített az ellazulásra.


Olaj minden mennyiségben

A masszázs megkezdése előtt a masszőr hölgy felhívta a figyelmemet arra, hogy elfelejthetem a frizurám, mivel a masszázshoz használt olajból nagyobb mennyiség a fejemre is kerül. Egyáltalán nem bántam, imádom, amikor a fejemet masszírozzák.



A masszűr olajjal masszirozza a vendég fejét
A fejmasszázs során az ember haja csupa olaj lesz

A szó szoros értelmében tetőtől talpig fürödtem az olajban, aminek melegsége még inkább ellazított és összetevői a simogató mozdulatok hatására mélyen beszívódtak a bőrömbe. Az amúgy száraz bőröm percek alatt puhává, bársonyossá vált és ez az állapot még napokig megmaradt.


Szezámolaj és két indiai olajkeverék üvegben
A masszázshoz háromféle olajat használtak

Hideg, szeles, esős időszakban szezámolajat használnak alapolajként a masszázshoz a melegítő hatása miatt, a nyári melegben pedig kókuszolajra váltanak a hűtő hatás miatt. A másik két olaj - Mahanarayana és Dhanvantaram thailam - 30-40 gyógynövény kombinációjából áll, ezek közül valamelyiket keverik az alapolajhoz.


Masszázs után

Gyorsan eltelt az idő, egyszer csak azt vettem észre, hogy a masszőr finoman felültet az ágyon és újra elvégzi a köszöntő rituálé mozdulatait, ezúttal búcsúzás gyanánt. Így készített fel a visszatérésre a valóságba. Még nem akartam azonnal hazamenni, ezért igénybe vettem a szálloda wellness részlegét, egy alapos zuhanyozás után, aminek higiéniai okai vannak, beültem a gőzbe és élveztem tovább a pihenést. A meleg megnyitotta bőröm pórusait, a maradék olaj a bőrfelszínen mélyen beszívódott a bőrömbe és így tovább serkentette a keringést. A masszőr tanácsára délután sok vizet ittam, könnyű ebédet ettem és amikor hazatértem, igyekeztem megőrizni a csendet magam körül. A belső békém napokra visszaállt.


Ezt is olvasd el!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page