top of page
  • antiagingshow1

Érintésterápia indiai módra


Ami a tradicionális kínai gyógyászatban az akupunktúra, az az ájruvédában a marma terápia. Csak sokkal kellemesebb formában, mert nem használnak benne tűket. A kezelést végző szakember a marmapontok finom érintésével oldja a blokkokat a testünkben és így történik meg a gyógyulás. Folytattam kirándulásomat az ájurvéda csodálatos világában és kipróbáltam ezt a kezelést is.


Visszajáró vendégként érkeztem Dr. Rakesh rendelőjébe az ENSANA Termál Hotel Margitsziget gyógyászati központjába. A bizalom már az első látogatásomkor, néhány héttel ezelőtt kialakult az indiai orvos felé, marma kezelésen azonban eddig még soha nem vettem részt. Alaposan utána olvastam a témának, tudtam, hogy jó élményben lesz majd részem, de a lelkem mélyén kicsit izgultam. Vajon képes leszek-e a kezelés 45 perce alatt teljesen ellazulni és elfogadni, hogy ez a kedves, fiatal indiai orvos testem különböző pontjait megérintse? Ami megnyugtatott, hogy mindez ruhában történik egy kezelőágyon.


Dr. Rakesh indiai orvos kezel egy nőt
A Marma terápiás kezelés tökéletes ellazulást nyújt

Ráhangolódás

Mielőtt felfeküdtem volna a kezelőágyra, a doktor úr elmesélte a kezelés lényegét. A marma szó szanszkritül rejtett, titkos, érzékeny pontot jelent. A marmapontok finom energetikai csatornákhoz kapcsolódnak, amelyeket nadiknak nevezünk. Ezek megfelelői a kínai orvoslásban a meridiánok. A test felszínén 107 fő energiapont található, mindegyik más szervhez vagy szövethez kapcsolódik. Ahogy a fizikai testben a járatokat elzárják a méreganyagok, úgy a legapróbb mentális stressz is elhomályosítja vagy akadályozza ezeket az érzékeny pontokat, ezzel csökkentve az energiaáramlást. A marmákra gyakorolt enyhe nyomás felszabadítja a blokkokat, és lehetővé teszi, hogy a prána vagy életenergia áramoljon a hozzájuk kapcsolódó szervekhez vagy szövetekhez, új életet adva nekik. Ennek a csodálatos terápiának az az egyedi tulajdonsága, hogy túllép a fizikai és mentális szinteken, és gyengéden állítja helyre a meghibásodott energiacsatornákat.


Kezelés

Nagyon jól hangzott, amit Dr. Rakesh angolul elmesélt, a belőle áradó végtelen nyugalom azonnal átragadt rám. A kezelőágyon kényelmesen elhelyezkedve, lehunyt szemmel vártam, hogy hozzám érjen. Ehelyett először felcsendült szanszkritul egy dal, ami nagyon ismerősnek tűnt. Jógaórán szoktuk hallgatni ezt a mantrát, női hang adja elő. Most viszont a doktor úr énekelt. Nem bírtam ki, hogy rá ne nézzek egy pillanatra, láttam, ahogy csukott szemmel, gondolataiban elmerülve énekli a mantrát. Később elmondta, hogy minden ájurvédikus kezelés előtt elénekli a Dhanwantari Mantrát. Ennek célja, hogy kifejezze háláját Dhanwantarinak, aki elhozta az ájurvéda tudását az emberekhez. E mantra éneklése pozitív energiát és gondolkodásmódot teremt, felkészíti a terapeutát és a vendéget is a kezelésre. A mantra végéhez ért, kezdődhetett az érintésterápia.



Az indiai orvos a páciens lábát kezeli
Az orvos fejtetőtől a talpig végig érinti a marmapontokat


45 perc lebegés

Dr. Rakesh a Sri Sri Marma terápiás folyamat lépéseit követte, ez a tudatosan felépített rituálé minden vendég esetében ugyanaz. Az érintések a fejnél kezdődtek, majd fentről lefelé haladtak a a lábak irányába. Egy-egy ponton a doktor úr keze néhány percig időzött el, én pedig egyre mélyebbre kerültem a relaxálás állapotában. Ismét a jógaórák jutottak eszembe, amikor a gyakorlás végén a vezetett relaxáció alkalmával sikerült néha ilyen mély nyugalmi állapotba kerülnöm. Az érintés hatására most gyorsabban jutottam el az álom és az ébrenlét határára, abba a bizonyos alfa állapotba, amikor megnyugszik a test, megpihen az elme. Észre sem vettem az idő múlását, csak azt éreztem, hogy egyre könnyebb vagyok és nem akarok visszatérni a való világba. Letelt a 45 perc, a doktor úr finoman felébresztett. Hagyott még egy kis időt, hogy magamhoz térjek, majd adott néhány jó tanácsot. A nap során igyak jó sokat, egyek keveset elsősorban könnyű ételeket, ha lehetséges ne beszéljek, forduljak önmagamba. Így meghosszabbíthatom ezt a végtelenül kellemes érzést, amit a kezelés végére megtapasztaltam és segíthetem a gyógyító hatását.


Mi van utána?

Nem esett nehezemre megfogadni a doktor úr tanácsait, a testem ösztönösen pont erre vágyott. Sikerült úgy időzítenem a kezelést, hogy aznap már nem voltak komolyabb feladataim. Minden figyelmemet magam felé irányítottam, tettem-vettem a lakásban, s ez a lebegő állapot jó néhány órát eltartott még. Azon gondolkodtam, milyen jó is lenne, ha havonta megengedhetném magamnak ezt a hatásos stresszmentesítő kényeztetést. Biztos, hogy sokat segítene karban tartani mind a fizikális, mind a mentális egészségemet, ami az életem minden területére kihathat. Megérné a befektetés, a későbbi gyógyszerek költségeit spórolhatnám meg vele. Miért is ne tenném meg?


Ezt is olvasd el!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page