top of page
  • antiagingshow1

Indiai orvosnál jártam

Bizonyos kor felett már jó néhány orvosi rendelőben megfordultunk, oly annyira, hogy ha fehér köpenyes embert látunk, összeszűkül egy kicsit a gyomrunk. Ilyen érzésekkel indultam el életem első árjuvédikus orvosi konzultációjára, ami aztán meglepő módon pont az ellenkezőjére sikerült. A hasznos információkon túl, amit ott kaptam, nagyon jó élmény maradt.



Az indiai orvos a pulzus kitapintásával állítja fel a diagnózist
A pulzusdiagnosztika az árjuvédikus orvosi konzultáció alapja


Nem volt konkrét egészségügyi problémám, de azért 50 pluszosan már itt-ott fájdogál néha a testem, jönnek-mennek a plusz kilók, s az alvással is gyakran meggyűlik a bajom. A kíváncsiság vezetett Dr. Rakesh, indiai orvos rendelőjébe az ENSANA Termál Hotel Margitsziget gyógyászati központjába. Az ájurvéda ősi, holisztikus gyógyító rendszeréről már sokat olvastam, s azt is tudtam, hogy ebben a rendszerben a fő fókusz a megelőzésen van, ami a hosszú és egészséges élet alapja. Nem véletlen már maga az elnevezés, az "ájurvéda" szó szanszkritül azt jelenti, az élet tudománya - az "ájur" jelentése élet, hosszú élet, és a "véda" jelentése tudomány. S miért őket választottam? Mert ezt a rendelőt egy olyan cég üzemelteti, a Sri Sri Tattva, amely az indiai anyacéghez és európai leányvállalatához közvetlenül kapcsolódik.



ENSANA Termál Hotel Margitsziget madártávlatból
Dr. Rakesh rendelője az ENSANA Termál Hotel Margitszigeten van.

Megérkezés

Milyen jó is sétálni egyet a Margitszigeten! S milyen ritkán van lehetőségem erre. Éppen ezért úgy döntöttem, összekötöm a kellemest a hasznossal és a konzultációra gyalog érkezem. A jó félórás séta egyfajta ráhangolódást jelentett a rám váró élményre: mentálisan lenyugodtam, ugyanakkor a szabad levegő és a mozgás hatására a testem felfrissült. Egészségesnek éreztem magam, a gyomrom legmélyén megbúvó apró szorongás elmúlt. Jó hangulatban léptem be a szálloda gyógyászati központjába, ahol egy kedves hölgy várt rám. Ő a doktor úr egyik magyar segítője, elmagyarázta nekem, hogy mi vár rám, felvette az adataimat és felajánlotta, hogy szívesen fordít, ha az angol nyelv gondot okoz. Merthogy


Dr. Rakesh indiai orvos portréja
Dr. Rakesh indiai orvos

Dr. Rakesh nem beszél magyarul, a konzultáció angol nyelven folyik egy magyar ájurvédikus orvos társaságában. Nem volt szükségem fordítói segítségére, örültem, hogy gyakorolhatom az angol nyelvet. A doktor úr egyébként tökéletesen beszéli az angolt, mivel elég sokat használja is. 2017 óta utazik Európában, hogy felhívja a figyelmet az ájurvéda jótékony hatására különféle workshopokon, webináriumokon. Tudására elismert intézményekben tett szert, tizenéves kora óta gyakorolja az ájurvédikus életmódot. Az ájurvédikus orvostudomány és sebészet bachelor fokozatát szerezte meg, majd posztgraduális diplomát szerzett árjurvédikus gyógynövénytanból, Bengaluruban, Indiában. Igazi szaktekintéllyel találtam szembe magam a konzultáció alkalmával.



Első benyomások

A helyiség, ahol a konzultáció zajlott egyáltalán nem hasonlított egy orvosi rendelőhöz. Sehol egy fehér köpeny, orvosi műszerek, sőt még a levegőben sem volt érezhető a jellegzetes, kellemetlen érzéseket előhívó orvosi szag. Helyette egy mosolygó indiai férfi és egy kedves magyar hölgy fogadtak és leültettek egy asztalhoz. Néhány udvarias kérdés és információ után rátértünk a vizsgálatra, ami a pulzusdiagnosztika. Az orvos három percig rajta tartotta az ujjait a pulzusomon, erősen koncentrált, míg én csukott szemmel relaxáltam. Dr. Rakesh később elmondta, hogy ezzel a vizsgálattal ellenőrizte a három Dosha állapotát a testemben, megállapította a Prakriti-mat, ami az én személyes testtípusom. Azzal, hogy a három ujját a csuklómra helyezte, érzékelte mind a három Dosha-t: a mutatóujjával a Vatá-t, középső ujjával a Pitta-t és a gyűrűsujjával a Kapha Dosha-t. Ezzel a finom érzékeléssel kitapintotta, hogy hol van egyensúlyhiány a testemben és az elmémben. Ez volt a kiindulópont az ezt követő átfogó terápia felállításához, amelynek lényege az egyénre szabott, egészséges táplálkozás és életmód kialakítása.


Vata, Pitta, Kapha Dosha

Jöjjön most egy gyorstalpaló az ájurvédikus testtípusokról, amelyek a gyógyítás és terápiák alapját képezik. Az ájurkvédikus testtípus nem más, mint az Ájurvéda alapfilozófiáját adó 5 őselem (éter, levegő, tűz, víz, föld) bizonyos mértékű dominanciája az egyes emberekben. Ez az 5 őselem építi fel az emberi szervezetet, határozza meg az ember személyiségét és viselkedésmintáit. A dominánsan jelen lévő elem, vagy elemek kombinációja alapján lehet kiválasztani az ájurvédikus terápiát, táplálkozást, életmódot, mozgásformákat és masszázst. A Vata az éter és a levegő elem, a Pitta a tűz elem, a Kapha a víz és a föld elem ötvözete a szervezetben. Ritkán fordul elő, hogy egy ember ritkán csak egyetlenegy elem vagy elempár domináns megjelenéseit hordozza magán, legtöbbször az elemek kombinált dominanciája figyelhető meg. Az ájurvédikus testtípus, vagy más néven „Prakruti” meghatározza az egyén külső, fizikai jellemvonásait, a mentális jellemvonásokat (személyiség- és viselkedésmintákat), valamint a szervezet belső működését.


Ájurvédikus testtípusok

A Vata típusú emberek külsőleg általában magas, vékony testalkatúak, hosszú végtagokkal rendelkeznek. Hízásra nem hajlamosak. Hajuk sötét, töredezett, bőrük száraz, esetleg repedezett, sötét színű. Szemük kicsi, kerek és fénytelen. Arcuk szögletes, fogsoruk szabálytalan, ajkuk keskeny.

A Vata típusú ember szereti az édes, savanyú, sós, meleg, sőt forró ételeket, nem szereti a hideget.

Belső tulajdonságait tekintve a Vata típusú ember nehezen tudja kontrollálni az érzékeit, féltékeny típus, ugyanakkor nem veti meg a gyönyöröket. Szeret beszélni, fontos számára a zene és a humor.

A Pitta típusú emberek külsőleg közepes magasságúak és testalkatúak, végtagjaik is közepesen hosszúak, hízásra közepesen hajlamosak. Hajuk gyakran szőke, vagy vöröses, gyér és hajlamos a korai őszülésre. Bőrük rézvörös, arcuk szeplős, pattanásos, ráncosodásra hajlamos, sok anyajegyük van. Szemük kicsi, barna gyér szempillával, arcuk szív alakú, orruk és álluk arányos.

A Pitta típusú emberek gyorsan esznek, intenzív bélmozgásuk van, szeretik a keserű, az édes, és a hideg ételeket. Mozgásuk gyors (képesek hirtelen váltani), ügyesek. Nem szeretik a meleg évszakot, mivel erőteljesen izzadnak.

Belső tulajdonságait tekintve a Pitta ember bátor, kreatív, extrém intelligenciával rendelkezik, sokat tanul, és jó magaviseletű, bár hajlamos a szabálytalanságra. Szembe tud szállni a félelemmel és gyűlölködéssel, könnyen képes dönteni. Szélsőséges helyzetben a Pitta ember ideges, hisztis.

A Kapha típusú ember külsőleg általában alacsony, zömök testalkatú, végtagjai szintén rövidek és vaskosak. Hízásra erősen hajlamos. Haja sűrű és fekete. Bőre porcelánfehér, puha és sima, zsíros, olajos, a legkésőbb indul meg öregedése. Szemei szélesek, kék, vagy barna színűek, hosszú szempillával. Homlokuk széles, arcuk kerek.

A Kapha ember kis mennyiséget eszik, nem mohó, keserű, csípős, forró és száraz ételeket fogyaszt. Mozgása lassú és megfontolt.

Belső tulajdonságaikat tekintve a Kapha típusú ember becsületes, jóindulatú, egyenes és őszinte. Keveset beszél, könnyen megbocsát, alázatos és engedékeny. Jó a memóriája, könnyen tanul. Hűséges, szélsőséges esetben ragaszkodó. Nyugodt természetű, alázatos, keveset beszél, kevésbé ideges. Bízik Istenben, megbocsátó természetű, egyenes, őszinte.


És én mi vagyok?

A doktor úr szerint az ájurvédikus testtípusom a Pitta-Kapha kombináció. Ha végignézem e két típus jellemzőit, találok benne sok hasonlóságot, de sok olyan jellemzőt is, ami egyáltalán nem passzol rám. De ez teljesen természetes, hiszen minden ember más, nem lehet ennyire általánosítani. Az aktuális egyensúlytalanság az én esetemben a pulzusvizsgálat szerint a Vata-Pitta Doshákban keresendő, éppen ezért a táplálkozási és életmódot érintő ajánlások is erre is irányultak. Dr. Rakesh egy többoldalas listát adott nekem azokról az élelmiszerekről, amelyeket javasolt fogyasztanom és amelyeket jobb, ha elkerülök. A tiltólista első helyén a fehér cukor áll, de ajánlott lemondanom az ecetes uborkáról, a juhtejből készült termékekről, a majonézről, mustárról is. Javasolt néhány étrendkiegészítőt, amelyek az alvászavaromra lehetnek jó hatással, méregtelenítenek és egyensúlyba hozzák a Vata és Pitta Dosháimat. Ahhoz, hogy a lelkiállapotom teljes egyensúlyba kerüljön, egy meditációs és légzés workshopot is ajánlott, este pedig szezámolajjal végzett 4-5 perces talpmasszázst, amitől úgy alszom majd, mint egy kisbaba. Az ájurvédikus gyógyító terápiák szerves részét képezik a masszázsok, melyek ellazítják a megkeményedett izmokat és a lélekre is simogató hatással bírnak. Nekem az Abhyanga testmasszázs ajánlott, ami valóban feledhetetlen élmény.



Abhyanga testmasszázs gyertyafénynél
Az Abhyanga testmasszázs a gyógyító terápia részét képezi

Volt már részem benne, alig várom, hogy újra kipróbáljam! Igyekszem betartani az ajánlásokat és három hónap múlva újra visszatérek majd Dr. Rakesh rendelőjébe, hogy megnézzük, milyen hatással volt rám az életmód váltás.


Ezt is olvasd el!




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page