top of page
  • antiagingshow1

Neked még nincs gyógytornászod? Bizonyos kor felett nem ártana…

Frissítve: 2022. máj. 18.


Valljuk be őszintén, bizonyos kor felett már kevesen vannak, akiknek nem fáj itt vagy ott a testük. Szerencsés esetben ezek a fájdalmak jönnek és mennek, de ha nem figyelünk oda a mozgásszervrendszerünkre, idővel krónikussá válhatnak. Relle Éva gyógytornásszal a gyógytorna megőrző szerepéről beszélgettünk.



A gyógytorna bizonyos kor felett megelőzre szolgálhat. ( fotó: depositphotos)


Minap egy barátnői társaságban, ahol csupa bizonyos kor felletti nő vett részt, mindenki a saját csodálatos gyógytornászával dicsekedett. Kiderült, hogy a nők a heti edzések mellé beiktatnak egy-egy gyógytornaórát is, s hétköznap rendszeresen végzik a gyógytornász által előírt gyakorlatokat. Micsoda tudatosság, gondoltam. Aztán az is kiderült, hogy barátnőimet leginkább a félelem motiválja: senki sem szeretne rozoga, kiszolgáltatott öregasszonnyá válni, és idő előtt lemondani a mozgás öröméről.



Éppen ezért még időben, amikor csak egy kicsit fájt a derekuk, recsegett a térdük, nehezen mozgott a válluk, nyakuk, felkerestek egy gyógytornászt, aki felmérte a testük fizikai állapotát és ez alapján összeállított néhány célirányos tornagyakorlatot. Azóta esküsznek a gyógytorna csodatévő hatására és mindenkit meg akarnak győzni az igazukról.

Így hát én is nagy kedvet kaptam hozzá és először csak beszélgetés szintjén ismerkedtem a gyógytorna fogalmával. Beszélgetőtársam, Relle Éva gyógytornász pedig oly meggyőző volt, hogy eldöntöttem: a rendszeres jóga mellé én is megtanulom a saját kis gyógytorna sorozatomat és nem leszek lusta rendszeresen megcsinálni azt.


Az iskolában a gyógytesi a " lúzer" gyerekek tornaórája volt. Legalábbis az én időmben. Pedig nagyon fontos, hogy már gyerekkorban professzionális segítséget kapjanak azok a gyerekek, akiknek valamiféle mozgásszervi problémája van. Él még ez a nézet a mai világban is? Mennyire befolyásolja ez a szemlélet a felnőttek gondolkodását a gyógytornáról?


A gyógytestnevelés nem egyenlő a gyógytornával, ettől függetlenül a fejekben össze tud olvadni a két fogalom. A gyógytestnevelés az iskolában a könnyített, módosított testnevelésórát jelenti, amit testnevelő tanárok tartanak. Azoknak a gyerekeknek ajánlott, akiknél nincs igazi kórkép, csak csúnyábban tartják magukat, nagyon lúdtalpasok, vagy fel van mentve átmenetileg tesiből valamilyen ok miatt és akkor mennek a könnyített órára. A saját fiaimnál láttam, hogy valóban a gyerekek körében egyfajta megbélyegzést jelent gyógytesire járni, de nekik nagyon fontos ez. Erre majd felnőtt korukban jönnek rá, amikor nekik is szép tartásuk lesz. Ma az a tendencia, hogyha van rendes kórkép, például gerincferdülés, Scheuermann-kór, akkor már gyógytornára küldik a gyerekeket.


Mi a különbség a gyógytorna és a klasszikus torna között?

Azt a példát hoznám fel, hogy egy pohár vizet csak úgy magában is meg tudsz inni, és úgy is, hogy feloldasz benne egy pezsgőtablettát. A folyadék ugyanúgy néz ki, csak más hatása van. A gyógytorna nagyon hasonló tornagyakorlatokra épül fel, mint bármely tornaóra, a különbség annyi, hogy miért csinálod. Egy előre hajlás a gyógytornán más célból történik, mint egy egészséges ember esetében.

A gyógytornában összeállított gyakorlatsorozatok nagyon célirányosak, éppen ezért hatnak. Nem mindegy, hogy az ízülettel, vagy a körülötte lévő izommal, vagy egyéb lágy részekkel, szalagokkal, ízületi tokkal van probléma. Nyújtani kell, erősíteni, vagy inkább manuális technikát alkalmazni.

Relle Éva gyógytornász


Bizonyos kor felett már valamink fáj. Jó esetben ez a fájdalom időszakos csak és el tudjuk mulasztani. Mikor kell felkeresni a szakembert vele?

Azt szoktam látni a pácienseinken, hogy akkor keresnek fel minket, amikor az apróbb fájdalom már valamifajta funkciókorlátozást kezd okozni. Ha csak egy kicsit fáj a válla, reméli elmúlik, de ha már a vállfájástól nem tud belebújni egy szűkebb kabátba, vagy nem tud felnyúlni a felső polcra a spájzban a lekvárért, elmegy a szakemberhez.


Lehet-e megelőzni a gyógytornával a későbbi mozgásszervi bajokat?

Bizonyos kor felett mindenképpen mozogni kell. Ez lehet egy tempós gyaloglás, egy nordic walking, úszás, kerékpározás, vagy egy minden izmot átmozgató torna. Okos dolog évente egyszer felkeresni a gyógytornászt, aki végig vizsgálja a mozgásszervrendszerünket és annak állapota szerint beállít egy mozgásprogramot. Ettől még lehet folytatni a sportolást, csak ezeket a gyakorlatokat is el kell végezni előtte és utána.


Hogyan alakulnak ki az évek során a mozgásszervi problémák? Mire nem figyelünk oda fiatalon?

Sokszor hallom a páciensek szájából, hogy az anyukájának is ez volt a baja, tőle örökölte. Ez nem mindig igaz. Mi is sokat tehetünk azért, hogy mozgásszervi panaszok alakulnak ki. Az egyik ok az, hogy nagyon egyenletlen a terhelés a testünkön. Gondoljuk végig egy napunkat, mennyi időt töltünk begörbült háttal és mennyit olyan tartásban, amikor a gerincoszlopunk megtartja a normális fiziológiás görbületét. Görbén ülünk az autóban, a számítógépünk előtt, sőt még vacsora közben is az asztalnál. Ehhez képest, hányszor homorítunk?

Sportolásnál nem melegítünk be rendesen és a végén nem nyújtunk. Ez is nagy baj. Fiatalabb korban, amikor a szöveteink még elég rugalmasak és az ízületeinknek van elég kenőanyaga, a bemelegítés és a levezetés hiányát még nem vesszük észre. 40 éves kor körül viszont már súlyos következményei lehetnek annak, ha kihagyjuk őket. Ugyanazt a terhelést már nem viseljük ugyanúgy, hiszen a szöveteink is öregednek, veszítenek rugalmasságukból.


Milyen általános, leginkább előforduló panaszokkal fordulnak hozzátok a bizonyos korú nők?

Egyértelműen gerincproblémák miatt. 30 és 55 év között a gerincsérvek, porckorongsérvek különböző fázisaival találkozunk, kisebb kidomborulásokkal, aztán jön a sérvesedés, amiből lesznek a tipikus lumbágós problémák. 55-60 év fölött kezdődnek a kopásos problémák a gerincen, az ízületekben, a csípő és a térd területén. Ekkor derül ki, hogy mennyire terheltük őket túl a múltban.


Mi vár ránk, amikor felkeressük a gyógytornászt?

Első alkalommal elvégzünk egy mozgásvizsgálatot, hogy lássuk, az adott problémát milyen mozgásokkal lehet befolyásolni. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e rögtön befolyásolni, mert ha valaki begyulladt ízülettel keres meg minket, gyulladáscsökkentőt kell, hogy szedjen és csak utána kezdhetjük a tornát. Adunk feladatokat otthonra, egyszerű, célzott gyakorlatokat, amelyeket néhány perc alatt el lehet végezni minden nap. Egy hét múlva visszajön a páciens, az állapot javulásának megfelelően aktualizáljuk az otthoni feladatsort, ha szükséges manuálterápiával, masszázzsal, a lágy részek mobilizációjával is kiegészítjük a kezelést. Ha már javultak a tünetek, célszerű megtartani a kapcsolatot a gyógytornásszal és később is visszatérni hozzá kontrollra.


5 alapgyakorlat a testünk helyes karbantartása érdekében


1. Plank

A saját testsúllyal végzett edzés az egyszerűsége és a hatékonysága miatt egyre elterjedtebb. A plank, az a fajta saját testsúllyal történő gyakorlat sorozat, ami közben a törzsizmok dolgoznak leginkább. Mivel a törzsizmok a testtartásban nagy szerepet töltenek be, ezért, ha a törzsizmokat is erősítjük, könnyebb lesz kialakítani a megfelelő testtartást. A plank a belső ferde hasizmot is jobban megdolgoztatja, ami a külső ferde hasizom alatt található.



A minden izmot megdolgoztató deszka tartás


A klasszikus plank:


• Támaszkodj a karjaidon és a lábujjakon a talajon.

• Tartsd a tested egyenesen, stabilan a fülektől a lábujjáig, a hát begörbítése nélkül.

•Tartsd a hasizmodat feszesen, ne engedd, hogy a csípő felemelkedjen.

• A fej legyen ellazulva és a tekintete a földet nézze.

• Az elején elég, ha 10 másodpercig maradsz ebben a testhelyzetben.

• Folyamatosan hosszabbítsd az idejét 30, 45, 60 másodpercre.

•Lélegezz!


2. Hátra hajlás mellkasnyitással

Egyre több időt töltünk a monitor előtt, telefonunk nyomogatásával vagy az autóban ülve vezetéssel. Ennek hatására a gerinc meggörbül, a fejünket előrenyújtjuk, a nyak és a vállak előre esnek, a hát izmai elgyengülnek, a vállöv izmai kötötté válnak és az egész felsőtest, „összeroskad”. A zárt mellkas, a bordák csökkent mozgása miatt légzésünk felszínesebbé válik, ami miatt a bordák még merevebbek lesznek. Ezen tartáshiba következtében hátfájdalom, nyaki problémák, vállfájdalom alakulhat ki. A mellkasnyitó gyakorlatok ez ellen hatnak.



Mellkasnyitás a sok görbe tartás után


•Állj kis terpeszállásba, tedd a tenyereket a fenekedre úgy, hogy az ujjak lefelé nézzenek.

•A könyököket forgasd hátrafelé, egymás felé.

•Gerincből nyújtózz felfelé, majd homoríts a hátad közepéből

•Medencédet told előre

•Tekintet rézsutosan előre néz

•Ismételd meg még néhányszor


3. Mellizomnyújtás az ajtófélfának támaszkodva

A mellizom hajlamos a zsugorodásra, ez pedig előre húzhatja a vállat és máris rossz lesz a tartásunk.


Mellkasnyitás az ajtófélfába kapaszkodva


•Emeld a karokat oldalsó középtartásba, majd a könyöködet 90 fokban behajlítva emeld fel az alkarodat.

•Fektesd fel az ajtófélfára az alkart, és dőlj kicsit előre.

•Figyelj oda, hogy a 2 váll párhuzamos maradjon.

•Tartsd ezt a testtartást 15 másodpercig aztán engedd el.


4. Banyapúp és nyakfájás ellen

A banyapúp nemcsak csúnya, de merevséget is okoz a nyakban, amitől a nyaki fájdalmon túl váll- és fejfájás is kialakulhat. A banyapúp általában akkor alakul ki, ha a háti és nyaki gerinc görbületei ellaposodnak, kiegyenesednek. A napi többórás okostelefon-nézés drámaian felgyorsítja a nyaki gerinc kiegyenesedését. Ezzel a gyakorlattal megelőzheted, vagy csökkentheted a banyapúpot. Persze csak akkor, ha rendszeresen csinálod.

•Állj egyenesen.

•Nyújtsd meg a gerincedet fölfelé.

•Billentsd a medencédet semleges helyzetbe.

•Húzd be (azaz hátra) az álladat.

•Csúsztasd fel a koponyád hátsó részét a képzeletbeli falon.

•Engedd vissza az álladat semleges helyzetbe

•Végezd el ezt a mozgást többször is.


5. Fekvő csavarás

A gerinc csavaró gyakorlatok segítenek megőrizni, vagy visszanyerni a gerinc rugalmasságát hajlékonyságát. Egyszerre nyújtják a hátizmokat és a hasfal izmait, energetizálják a gerinc menti területet, rendszeres gyakorlásuk javítja a testtartást. A gerinccsavarás számos hátfájás, derékfájás és csípő rendellenesség esetén kedvezően hat. A csavaró gyakorlatok erősítik a nyak izmait is és elősegítik a váll megfelelő stabilitását – jótékonyan hatnak vállfájdalmak esetén is. Finom préselő, majd az ellenkező oldalra végezve nyújtó hatásoknak köszönhetően a belső szervek intenzív masszázsban részesülnek, növekszik a vérellátásuk.



Fekvő csavarás az egészséges gerincoszlopért


•Helyezkedj el hanyatt fekvésben és nyújtózkodj egy jó nagyot.

•Helyezd a karjaidat oldalsó középtartásba, tenyereidet forgasd felfelé és simítsd be a lapockáidat a talajba, tartsd lent a vállöved.

• Hajlítsd be a térdeidet, tedd talpra a két lábat, szorítsd össze a térdeket és a sarkakat

• Kilégzéssel, fordítsd el a törzsed bal oldalra, engedd le a két lábad a földre

•A fejedet fordítsd jobbra

•Tartsd meg a pozíciót néhány légzésig, majd belégzéssel gyere vissza középre és végezd le kilégzéssel a gyakorlatot a másik oldalra is


Ezt is olvasd el!

bottom of page