top of page
  • antiagingshow1

Mire jó az arcpermet, a nyár frissítő kozmetikuma?


Képzeljük el a következő jelenetet: egy elegáns asszony a nyári kánikulában előhúz a táskájából egy csinos kis flakont és a nagy hőségeben diszkréten egy illatos permetet fúj az arcára. Ettől láthatóan megkönnyebbül, vonásai kisimulnak, boldog mosoly jelenik meg az arcán. Kellemes, friss illat lengi körül, a sminkje továbbra is teljes pompájában ragyog. Ez történik velünk is, ha a nyári arcápolás sztárját, az arcpermetet használjuk.



Fiatal nő arcpermetet fúj magára
Az arcpermet a nyári arcápolás sztárterméke

Amig nem ismerkedtem meg közelebbről az arcpermettel, nem igazán tudtam hova tenni ezt az arcápoló készítményt. Valahogy nem illett bele a sorba fürdőszobám egyéb kellékei - a krémek, a lemosók, a szérumok, a pakolások - közé, felesleges lépésnek tartottam a napi arcápolási rutinomban. Aztán amikor egy külföldi utazásom alkalmával a negyven fokos kánikulában spanyol barátnőm viccesen az arcomra fújt kedvenc arcpermetéből néhány cseppet, hirtelen megvilágosodtam. Való igaz, nagyon jó érzés volt, ahogy a bőröm pórusai magukba szívták ezt a friss párlatot, illata pedig azonnal jó kedvre derített. Ma már nyáron a táskám alján mindig ott lapul a saját arcpermetem, sőt a mindennapos arcápolási programom részébe is beépítettem használatát az év többi időszakában is.


Mik is azok az arcpermetek?

Az arcpermetek általánosságban olyan folyékony, vizes állagú bőrápolók, amelyeket egy mozdulattal az arcunkra permetezhetünk. Jellemzően nyugtató, hidratáló hatóanyagokat tartalmaznak, de vannak egészen szofisztikált változatai is. Használhatóak az arcápolási rutin részeként és kiválóak arcbőrünk napközbeni felfrissítésére, mivel úgy vannak kitalálva, hogy a sminkünkre is nyugodtan ráfújhatjuk, nem teszik tönkre. Nyáron a kánikulában frissítenek, télen a fűtés bőrszárító hatását lehet ellensúlyozni velük.



Rövid hajú nő arcpermetet fúj magára
A nyári kánikulában mindig van nálam arcpermet


Hogyan használjuk az arcpermetet?

Az arcpermetet többféleképpen lehet használni, a legegyszerűbb módja, ha csak simán az arcunkra fújjuk akkor és ott, amikor szükségét érezzük a felfrissülésnek.

Reggel az arcápolási rutin részeként tonizálás helyett vagy pluszban is beiktatható, életet varázsol a bőrre, finom illatával jó hangulatba hoz minket. Annyira könnyű a textúrája, hogy a bőr nagyon gyorsan felszívja, rögtön jöhet utána az arcápolókrém és a szérum.

Alkalmas lehet smink alá és smink fölé is. Ha a sminkelés előtt fújjuk magunkra, előkészíti az arcbőrt, ha utána, akkor a smink sokkal természetesebbnek fog tűnni.

Este az arctisztítási rutin egyik lépéseként is felvihetjük a bőrre az éjszakai krém előtt. Saját tapasztalatból mondom, hogy a bőrünk meghálálja ezt az extra kényeztetést.


Mire figyeljünk az arcpermet választásakor?

Legyen elsődleges szempont a természetesség. Az arcpermetek esetében is fontos megnézni az összetételt ahhoz, hogy biztosak legyünk benne, ez a kozmetikum sem ártalmas a bőrünkre. Kerüljük a színezett, szintetikus parfümökkel teli arcpermeteket, olyat válasszunk, amely tiszta termálvizet, természetes összetevőket tartalmaz.


Két üveg arcpermet egymás mellett
Az Omorovicza Magyar Királynő Permetének nappali és éjszakai változatai


Az én nagy kedvencem

Szerelem volt első fújásra. Azonnal megéreztem, hogy a nagy kedvencem lesz, sokáig használom majd. Először az Omorovicza Magyar Királynő Permetet fedeztem fel, később pedig társát az Éjszakai Permetet. Az elsőt nappal szoktam használni, narancsvirág, rózsa és zsályakivonat összetevői nemcsak frissítenek, de tisztításra és tonizálásra is alkalmasak. Sokszor előfordul, hogy reggel, arclemosó helyett ezt fújom a vattakorongra és vele törlöm át az arcomat. Utána fújok még pár extra cseppet a bőrömre, csak az érzés kedvéért.

A Magyar Királynő Éjszakai Permet alvás közben végzi a dolgát, lefekvés előtt az arcra fújva elősegíti a bőr regenerálódását. Nyugtató levendulaolajat, antioxidánsokban gazdag melatonint és kannabidiolt tartalmaz, amelyek elősegítik a bőr éjszakai regenerálódását, megnyugtatják az irritált bőrt, védelmet nyújtanak a mindennapi környezeti hatásokkal szemben és felveszik a harcot a szabadgyökök káros hatásai ellen, például a kék fény ellen is. Az éjszaka folyamán a szervezet kortizol szintje csökken, a bőr természetes védőrétege áteresztőbbé válik, csökken a faggyútermelés, így a hatóanyagok könnyebben felszívódnak.

A Magyar Királynő Permetet és az Éjszakai Permetet az első bejegyzett parfüm, a Magyar Királynő Víz inspirálta, amely Erzsébet Királynőnek készült a 14. században. Emiatt is nagy becsben tartom, néha elmerengek, vajon Erzsébet Királynő mennyire szerethette ezt az illatot.


Ezt is olvasd el!


bottom of page