top of page
  • antiagingshow1

Kollagenusz, az erőművész! Avagy mese a csodálatos kollagénről

Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász előző életében valószínű mesemondó lehetett. Oly szépen, élvezetesen tud mesélni az emberi szervezet működéséről, a szépségünket, egészségünket szolgáló hatóanyagok titkairól, hogy a teljesen laikus olvasók is élvezettel olvassák írásait. Most a szervezetünk "ragasztóját", a csodálatos kollagént mutatja be nekünk.





Erőművész rajz
A szervezet „ragasztója”, a kollagén erőművészként tartja össze szöveteinket.

A cirkusz nézőterén olyan csend lett, hogy az arra szálló dongó zümmögése szinte bántotta a füleket. A közönség tán még levegőt is elfelejtett venni, amikor a hatalmas termetű erőművész vállán az emberek alkotta, égbe szökő piramis tetejére mászni kezdett egy apró termetű kislány. Az artisták izmai pattanásig feszültek, olykor meg-megrándultak. Ilyenkor a kislány egy pillanatra megállt, majd ördögi ügyességgel mászott tovább. Volt, aki eltakarta a szemét kezébe temetve arcát, mások zsibbadásig szorították szomszédjuk kezét. Minden másodperc hosszú óráknak tűnt, míg a kislány fokról-fokra közeledett a csúcs felé… Egyszer csak felugrott a legfelső artista vállára és széles mosollyal az arcán, győzelem-ittasan széttárta karjait. A következő pillanatban kitört a tapsvihar. Eközben Kollagenusz csak állt rezzenéstelen arccal, hihetetlen erővel… Sikerült!


Kollagenusz, az erőművész olyan stabilan tartotta az ember-piramist, ahogy a valóságban a kollagén tartja össze az emberi szövetek sejtközötti állományát. A szervezet „ragasztója” fehérje készletünk 30%-át alkotja, így szervezetünk fő proteinje. Megtalálható a bőrben, az erek falában, az ínakban, a fogakban, a porcokban, a hajban, a körömben, a szívben és az agyban is. Talán hihetetlenül hangzik, de bőrünk szárazanyag tartalmának 80-90%-a is kollagén. Ragasztó-és kötőanyagként a szöveteket összetartja, erőt és rugalmasságot, stabilitást biztosít nekik.


Egy kis biológia…

A kollagént a bőr középső, dermális rétegében található fibroblaszt nevű bőrsejtek termelik a többi létfontosságú rugalmas rosttal és a hialuronsavval együtt. Ezek a molekulák fehérje-és cukorszármazékok, melyek összekapcsolódva, jelentős mennyiségű vizet megkötve adják a bőr teltségét, rugalmasságát, feszességét, fiatalos külsőt kölcsönözve annak. Egészen a harmincas éveink végéig a kollagén és elasztikus rostokból, a hialuronsavból, a különböző lipidekből, stb. elegendő mennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy bőrünk üde és fiatalos legyen. Azonban az idő múlásával, a negyvenes éveinktől bőrünk láthatóan öregszik. Kezdenek megjelenni, majd elmélyülni a ráncok, a bőr veszít teltségéből, rugalmasságából, feszességéből, ragyogásából, az arcszín fakóbb lesz, megjelenhetnek pigmentfoltok is.



Ősz hajú nő nagyítót tart az arca elé és látszanak a ráncai
Negyvenes éveinktől bőrünk láthatóan öregszik


Amikor a menopauza szele megcsap minket

A perimenopauza idején ezek a folyamatok drámai módon felerősödhetnek. A petefészek ösztrogén termelése csökken, a havi menstruációs ciklus szabálytalanná válik, majd teljesen megszűnik, a mellékvese által termelt stresszhormon, a kortizol szintje azonban megnő, s ezek együttesen hatnak a szervezet egészére. Ezek következményeként kollagén készletünk 30%-a elvész már a perimenopauza első 5 évében, rugalmas rostjainkból pedig évente 1,5%-kal lesz kevesebb. A létfontosságú molekulák termelődése csökken, lebomlása viszont fokozódik.Ekkor beszélünk az úgynevezett kronológiai, vagy genetikailag meghatározott öregedésről, mely ellen a tudomány mai állása szerint még nem tudunk tenni. Viszont az ezt tovább rontó, expozóm hatások ellen igen. Expozóm hatás alatt a belső és a külső károsító tényezőket értjük, melyek a környezetünkből és az életmódunkból adódnak. A sok stressz, rohanó életmód, a szennyezett levegő, a dohányzás, a túlzott napfény, a zsírban és cukrokban gazdag étkezés mind felgyorsítják az öregedési folyamatokat.


Mit tehetünk?


Középkorú szép nő portréja
Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász

Fiatalon úgy érezzük, mindent legyőzünk, a teljesítmény kényszerben elvész az idő, amit magunkra fordítunk, nem foglalkozunk az esetleges következményekkel, hiszen az öregedés még olyan messze van! Aztán mégis eljön és akkor ijedünk meg, amikor más arc néz szembe velünk a tükörben. Ennek is megvan a maga szerepe. Felhívja a figyelmet arra, hogy változtatni kell, ami sohasem késő. Tudatosan kell szemlélnünk rossz szokásainkat és be kell vetnünk mindent annak érdekében, hogy még sokáig fiatalosak maradhassunk. A dohányzás és a túlzott napozás helyett jöjjenek például a kiadós erdei séták, a szénhidrátban és zsírokban gazdag ételek helyett a sok zöldség és gyümölcs, hogy csak néhányat említsek. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy szervezetünk rohamosan csökkenő kollagénkészletét pótoljuk. Szerencsére vannak már jó minőségű, jól felszívódó és hasznosuló táplálékkiegészítők, melyek segítenek csontjaink, ízületeink egészségének megőrzésében. A bőrünk vonatkozásában azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A kollagénmolekula egy nagyméretű fehérje, melyet hiába keverünk különböző krémekbe, szérumokba, nem érünk el átütő sikert. Túl nagy ahhoz, hogy bejusson bőrünk mélyebb rétegeibe és ott beépülve visszaállítsa a bőr teltségét, tömörségét, feszességét.


Akkor mi a megoldás?

A jó hír az, hogy sok olyan különleges hatóanyag van ma már, melyek segítenek újjáépíteni a bőr fogyatkozó sejtközötti állományát azáltal, hogy fokozzák a megújító, szintetikus folyamatokat és csökkentik a kollagén-és rugalmas rostok lebomlását. Ezek a hatóanyagok a megfelelő vitaminokkal, lipidekkel, antioxidánsokkal közösen a bőrt újra üdévé, fiatalossá varázsolhatják és újjáépíthetik meggyengült védelmi rendszerét.

Szeretnék megemlíteni néhányat ezek közül. Nagy kedvencem a proxylane, egy igazi öregedés gátló szupersztár, amely már biztosan nem ismeretlen azok számára, akik tudatosan keresnek antiaging kozmetikumokat. A proxylane egy cukor molekula, xylose-származék, a természetből nyert hatóanyag, ösztrogén-szerű hatásával ösztönzi a meglassult, „ellustult” bőrsejteket, stimulálja a kollagén és elasztikus rostok szintézisét. Ezzel újraépíti a bőr sejtközötti állományát, fellendíti a sejtek közötti élettani folyamatokat, így a ráncok elsimulnak, az arcbőr teltebb, feszesebb, rugalmasabb lesz. Másik kiváló hatóanyag a cassia kivonat, mely szintén természetes, növényi eredetű. A változókorban megnövekvő stresszhormon, a kortizol roncsoló, károsító hatása ellen dolgozik, csökkenti annak jelenlétét a bőrben. A külön-külön is remek hatás együttesen igazán eredményesen veheti fel a küzdelmet a károsító hatásokkal szemben. Ezt a különleges kombinációt az egyéb nélkülözhetetlen antioxidánsokkal, vitaminokkal, omega zsírsavakkal, niacinamiddal együtt megtalálhatjuk például a Vichy Neovadiol termékcsalád készítményeiben.

Keressük hát tudatosan az évtizedes kutatások, számtalan innováció eredményeként megalkotott antiaging kozmetikumokat, hogy még sokáig fiatalos lendülettel állhassunk az élet adta kihívások és nem utolsó sorban a tükör elé.


Ezt is olvasd el!


419 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page