top of page
  • antiagingshow1

Az a varázslatos C-vitamin

Frissítve: 2022. febr. 16.

Amikor a C-vitamin az eszünkbe jut, egyből számtalan jótékony hatására gondolunk. Úgy tudjuk elképzelni, mint egy jó tündért, aki varázspálcájával a kezében mindig ott terem, ahol éppen szükség van rá és nem ismer akadályt. Vagy elképzelhetjük, mint sok szorgos manót, akik bármit megjavítanak, ami elromlik, eltörik, elszakad. Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász gondolatai következnek arról, hogy miért van szükség C-vitaminra az arcápolásban bizonyos kor felett is.



Fiatal lány citromkarikával a szeme előtt
( Fotó: Unsplash/Apostolos Vamvouras)

A C-vitamin az emberi szervezetben nagyon sok élettani folyamatot segít, nélküle sok-sok hiba keletkezik, a jelenlétében pedig megújulnak, lendültet vesznek a működő sejtek.

Aztán természetesen eszembe jut Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas magyar kutató orvos, aki a C-vitamint beazonosította és angol vegyész kollégájával elnevezte aszkorbinsavnak (skorbut ellenes savnak).


Barna , középkorú nő portréja
Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász

Szegeden folytatott kísérletei során többek között rámutatott arra, milyen hatása van a C-vitaminnak a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességére, az immunrendszer működésére, sejtjeink egészségének megőrzésére. Ezen felismerései után azt javasolta, hogy mindenki számára legyen elérhető ez a létfontosságú vitamin és azt nagy mennyiségben rendszeresen szedjük. Fontos ez azért is, mert az emberi szervezet nem képes előállítani.


Hogyan hat a C-vitamin?

A C-vitamin a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns. Megköti a szabadgyököket, ezzel védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben, ami sejt-és szövetkárosodáshoz vezet, így jelentős szerepet játszik az öregedési folyamatokban is. A környezeti ártalmak (ún. expozóm) okozta oxidatív stressz romboló hatásait képesek ellensúlyozni az antioxidánsok és flavonoidok, ezért nélkülözhetetlenek. S, mert a szájon át szedhető C-vitaminból valahogy nem jut elegendő mennyiség a bőrbe, ezért szükséges használnunk különböző C-vitamin tartalmú krémeket, szérumokat. Az expozóm okozta károsodás kijavítása mellett óriási szerepe van a kollagén termelésben is, melynek hatására bőrünk teltebb, feszesebb, így fiatalosabb lehet.


Amíg fiatalok vagyunk

Erre ifjú korunkban nem szoktunk odafigyelni, mert bőrünk üde, telt, rugalmas, de ahogy telnek az évek, megjelennek az apró szarkalábak, majd mélyülő ráncok, eltűnik a ragyogás, a bőr fakó lesz, megereszkedik. Ennek számtalan oka van. A legjelentősebb a természetes, ún. kronológiai öregedés, melyet megállítani nem tudunk, de lassíthatjuk. Ehhez természetesen nem elegendő kiváló minőségű bőrápolókat használnunk.


Szükségünk van a megfelelő vitamindús diétára, friss levegőn tett nagy sétákra, egy kis kocogásra, stb. Tudnunk kell azt is, hogy a dohányzás és a fokozott UV-sugárzás is nagy ellensége a bőrnek. Fakóbb lesz, felszíne durvább tapintatúvá válik és megjelennek a ráncok, pigmentfoltok is. Szerencsére a korszerű bőrápolók tartalmaznak fényvédőt, így ezek sokat segíthetnek, főleg C-vitaminnal együtt alkalmazva.

A C-vitamin és az öregedés

Összefoglalva tehát, a C-vitamin elősegíti a kollagén termelést, csökkenti a ráncok megjelenését, védi a bőrt az UV-sugárzás okozta szabadgyököktől, támogatja a hámsejtek, az ún. keratinocyták megújulását, a bőr üde, életteli lesz, halványodnak a pigmentfoltok. Tudnunk kell azonban, hogy ezt a sok remek hatást a C-vitamin nem egyedül éri el. A sokoldalú fiatalító, anti-aging hatáshoz szükség van a többi „sztár összetevőre” is, amilyenek pl. a hialuronsav, niacinamid, gyümölcssavak, vagy a retinol. Ebben az előkelő felsorolásban az aszkorbinsav egy olyan multifunkciós vitamin, ami mégis kiemeli a többi hatóanyag közül, hiszen számos sejtszintű folyamatot támogat, és nélküle a többi hatóanyag sem tudná kifejteni fiatalító hatását.


A vitamindús diéta is segít feltöltei a szervezetet C-vitaminnal ( Fotó: Unsplash/Vedrana Filipovic)

Hogy alkalmazzuk és mennyit szedjünk?

Erre a kérdésre nem is egyszerű megadni a választ. A szervezet C-vitamin igénye ugyanis számtalan körülménytől függ. Megemelkedik a szükséges mennyiség például akut fertőzéses állapotokban, műtéti beavatkozások után, fokozott UV-sugárzás, vagy légszennyezés esetén. Akkor hát egy dolgunk van csupán, megemelni a szájon át bevitt vitamin adagot? És mennyivel? Erre számtalan ajánlás van, de biztos recept nincs, és azt is tudnunk kell, hogy a bőrbe nem jut be a szükséges mennyiségben és formában, ezért fontos külsőleg bejuttatni. Szerencsére kiváló szérumok és krémek állnak rendelkezésünkre, amelyek között biztosan megtaláljuk a saját bőrtípusunknak, életkorunknak és igényeinknek megfelelő formulát. A számunkra legjobbat kell kiválasztanunk, mert része kell, hogy legyen a mindennapi bőrápolási rutinunknak úgy, hogy szívesen, örömmel, és jó eredménnyel alkalmazzuk.

Az általam követett napi rutin szerves része a tiszta C-vitamin tartalmú szérum, melyet a reggeli kíméletes arctisztítás után, a még nedves bőrömre alkalmazok. Csak 1-1 csepp kell belőle, ami könnyen, gyorsan felszívódik, nem ragad, és szinte azonnal látható a hatása. Ezt egészítem ki egy kis hialuronsav boosterrel, majd az évszaknak megfelelő hidratálóval, vagy fényvédőt is tartalmazó alapozóval. Ezzel készítem elő a bőrömet, jöhetnek a mindennapi kihívások!

Tudatosan kiválasztani a legjobbat, azonban nem is olyan egyszerű. Ha valaki elakadna a kínálatok tengerében, bátran kérje gyógyszerész, vagy bőrgyógyász tanácsát, hogy sokáig lelje örömét saját „szépség-szekrényének” kínálatában!



Ezt is olvasd el dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász tollából!


Az antiagingshow kedvenc C vitaminos arcápolói érett bőrre


1. A patikák C vitaminos arcápoló királynője: La Roche-Posay Pure vitamin C10 szérum

Egy regeneráló szérum, ami megbirkózik a ráncokkal és a finom szarkalábakkal, egységesíti az arcbőr színét, eltünteti a fakóságot. A magas C-vitamin koncentrációnak és további hatóanyag tartalmának köszönhetően az arcbőr azonnal finomabbá, hidratálttá és fiatalosan sugárzóvá válik.




10% tiszta C-vitamin, öregedésgátló biopeptidek, teltséged adó, természetes eredetű hialuronsav és bőrerősítő, ásványi anyagokban gazdag Vichy Termálvíz: mindezek megtalálhatók az ampullákban, amelyekből naponta egyet kell elhasználni, a felét reggel, a másikat este. 10 nap után láthatóan simítja, ragyogóvá teszi a bőrt, 1 hónap után a ráncok is kezdenek elhalványulni.




3. Organikus bőrápolás növényi összetevőkkel a ragyogó bőrért: Mádara Vitamin C regeneráló krém

Ez az új generációs arckrém visszaadja az arcbőr feszességét és egységessé teszi a bőr színét, miközben feszesít és támogatja a bőr kollagén-termelést. A C-vitamin védelmező antioxidáns hatása véd a sötét foltok kialakulása ellen, miközben a krém megfelelően hidratálja az arcbőrt. Mindennapos használatra nagyszerű.




4. Csúcstrechnológia, luxus összetveők: Natura Bissé C+C vitamin cream feszesítő krém

A krém gazdag textúrája és friss citrus illata igazi kényeztetéssé varázsolja a krém mindennapos használatát. A hatóanyagok között fontos helyet foglalnak el a C és az E vitaminok, amelyek antioxidáns hatásúak, így serkentik a kollagén és a hialuronsav szintézisét. Megvédik a sejteket a szabad gyököktől és kiküszöbölik a pigmentációs változásokat.



5. Megfizethető ár, jó minőség: AVON Anew C-vitaminos szérum

30 narancs kivonata egy szérumban! Ennek köszönhetően az arcápoló revitalizálja és simítja a bőrt, javítja a textúráját, helyreállítja fiatalos ragyogását. A napi krém alkalmazása előtt minden regge 1–2 cseppet kell belőle felvinni a tisztított bőrre. Nem szükséges elkerülni a napfényt, de jó, ha fényvédőt is használunk, amikor kimegyünk a szabadba.









255 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page