top of page
  • antiagingshow1

Egy vágás 3 + 2 frizura


Nem minden nap ugyanaz a hangulatunk és a programjaink is sokszor változnak. Miért is ne alkalmazkodjon a frizuránk is életünk különböző színteréhez? Egy jól kivitelezett hajvágás lehetőséget biztosít ahhoz, hogy hajszálainkat különböző módon szárítsuk be és ezáltal teljesen más stílusú hajviseletünk legyen.



Egy nő három frizurával
Egy vágásból három különböző frizura

Vannak nők, akiknek mindig pontosan ugyanúgy néz ki a frizurája. Megtalálták a hozzájuk legjobban illő fazont és biztosra menve évekig hűek maradnak hozzá. Sokáig én is közéjük tartoztam, a klasszikus bob frizura mellett tettem le a voksomat, amit otthon egyedül is rövid idő alatt be tudtam szárítani. Ez volt az én főszerkesztői identitásom egyik jelképe, sok bókot kaptam, illetve kapott a fodrászom azért, hogy milyen jól eltalálta a személyiségemhez jól illő hajvágást. Aztán ahogy az élethelyzetem megváltozott, egyre jobban erősödött bennem a vágy: szeretnék kitörni a jól bevált keretek közül, újra átélni a játékosság örömét, és ez a frizurámra is kiterjedt. Úgy éreztem, eljött az idő, hogy bevadítsak egy kicsit, de azért annyira nem voltam bátor, hogy egészen rövidre vágassam a hajamat. Új fodrászom, Schilling Anita, a Jean Louis David márka magyarországi képviselőjének és a fodrászat tulajdonosának a tanácsára maradt a félhosszú bob, csak egy újra gondolt, modern változatban, amelyben benne rejlik a variálhatóság lehetősége.


Profi vágástechnika, variálható frizura

„Alapnak egy olyan bobot választottam, ami előrefele rövidül, pont ellenkezőleg, mint amilyen az előző frizurád vágása volt” - avat be a vágástechnika részleteibe Anita. Miután meghatároztam a frizura hosszát, az áll vonalában alakítottam ki egy enyhe átmenetet, ügyeltem arra, hogy a kontúr vonalak tömege megmaradjon. A haj belsejében létrehoztam néhány rövidebb szálat, ezek emelik meg a hajat és ezeknek köszönhetően nem lapul a fejre, amikor otthon mosás után csak úgy gyorsan megszárítod majd.”

Számomra újdonság erejével hatott, hogy a vágás első lépése állva történt. Fodrászom a frizura kontúrját úgy vágta le, hogy én közben álltam és ő körbe járt engem. „A legnagyobb különbség az angolszáz és a francia hajvágás között az, hogy míg az első először a haj belsejében alakítja ki a frizura struktúráját, majd utólag határozza meg a haj hosszát, addig a második esetében először a kontúrt, a hosszat adják meg, majd utána állnak neki a haj belsejében a struktúra kialakításának.” – folytatja Anita.






Miért vágnak géppel?

Jean Louis David márka saját rendszere, metodikája, hogy a hajvágás géppel történik. Ennek az a magyarázata, hogy a márka alapítója erős geometriai alapokra rendezte a hajvágást és ez a tradíció máig él. A fodrász, ahogy egy jó divattervező, egy szabásmintát képzel el a haj számára a térben és ez alapján kivitelezi a vágást. Ehhez viszont erős szakmai háttérre van szükség, amelyet a márka képzésein lehet elsajátítani. A vendég az aktuális frizuratrendek közül inspirálódhat egy katalógusból, ez segíti megfogalmazni, hogy milyen frizurát szeretne. Ezután a fodrász fejben megtervezi a frizura vágási térképét, ami alapján a géppel nagyon precízen és gyorsan lehet levágni a hajat. A puhítások területén is sokkal több lehetőség van a géppel elvégezni ezt a feladatot, mint ollóval.



Géppel vágnak női hajat
Géppel hajat vágni gyerekjáték


Variációk egy hajvágásra

Szintén a márka egyik jellegzetessége, hogy vágás után a fodrász még két-három ötletet is ad ahhoz, hogy a vendég otthon hangulatához, programjához igazodva, milyen más frizurát tud beszárítani az alapfrizurából. Anita nekem 5 féle variációt készített el, bevallom őszintén, nagyon jól szórakoztunk látva, hogy melyik frizura mennyire más hangulatot, stílust sugall.


Első verzió: A legegyszerűbb alapfrizura

Mosd meg, szárítsd meg és fuss. Nincs benne semmi macera, 5 perc alatt kész. A pontos vágásnak köszönhetően a hajszálak akkor is megtalálják maguktól a helyüket, ha nem használunk körkefét és fixáló készítményeket a szárításhoz.

Kriszta véleménye: Tényleg nagyon praktikus, főleg nyáron, amikor sokat járok uszodába, strandra és nem szárítom meg a hajamat. De ha van lehetőségem a szárításra, fogok körkefét használni, mert nekem fontos, hogy volumenje legyen a frizurámnak.


Frissen vágott női haj három verzióban
Első variáció: legegyszerűbb szárítás

Második verzió: Alapfrizura volumennel

Laza frizura, de már jobban „fel van fújva” A szárításhoz már használni kell hajhabot, vagy más fixáló terméket és a körkefe is ajánlott a hajtőemeléshez. Ha szeretnénk, hogy a frizura tartósabb legyen, a hajszálak közé nem árt egy kis hajlakkot fújni.

Kriszta véleménye: Ez lesz a hétköznapi frizurám. Lehet, hogy azért, mert ez emlékeztet leginkább a régi, jól bevált hajviseletemre? Amikor a komoly énem kerül előtérbe, ezzel a hajjal érzem magam biztonságban. De nyitott vagyok a vadulásra is!



Egy női frizura három képben
Második verzió: Jöhet egy kis volumen


Harmadik verzió: Vagányabb frizura

Ez lehet a bevadulás első stációja. A 80-as évek feelingje idén tavasszal és nyáron divatba jön. A haj nyugodtan mehet kifelé az arcból, nem feltétlenül kell lefele és befele szárítani. A tincseket nyugodtan a fül mögé fésülhetjük.

Kriszta véleménye: Szeretem ezt a vagány beszárítási formát, új arcomat mutatja meg. Érdekes, amikor lefelé van szárítva a hajam, az az érzésem, hogy egy rövidebb bob frizurám van. Amikor kihúzom az arcomból, egy félhosszúnak tűnik, sokkal karakteresebb lesz a stílusa.


Hátra fésült női frizura 3 képben
Harmadik verzió: Jöhet egy kis vagányság

Negyedik verzió: Habos alkalmi frizura

Kivitelezése több munkát igényel, viszont a játék öröme most jól érvényesülhet. Anita lapvassal hullámokat vitt a tincseimbe, egymás után tette bele a loknikat, amelyeket a végén egy kefével fellazított. Az inspirációt Marilyn Monroe frizurája adta, az 50-es évek nagyon nőies hajviselete.

Kriszta véleménye: Nem gondoltam volna, hogy a szögegyenes hajszálaimból ilyen szép, hullámos haj varázsolható. Persze ehhez szükség volt Anita kézügyességére és jó sokk hajlakkra, amivel a tincseket fixálta. Szerencsére a modern hajlakkok már nem ragasztják össze a hajszálakat, nem a hajfelszínre, hanem a hajszálak közé kell fújni, ettől lesz dús és tartós a frizura.



Feltupírozott, begöndörített női frizura 3 képben
Negyedik verzió: Habos alkalmi frizura


Ötödik verzió: göndör tincsek féloldalt

Még apróbb loknik, még több hajlakk, erős tupír. Ez tényleg egy alkalmi frizura, amelyhez minimum egy estélyi ruha dukál. A hajlakk mellé egy újabb fixáló készítmény csatlakozott, a textil powder névre hallgató csoda, ami olyan, mint régen a rizspor volt, annyi különbséggel, ez a termék teljesen beszívódik a hajba, nem hagy zavaró nyomot a hajfelszínen. Viszont bombabiztosan fixál és volument ad a frizurának.

Kriszta véleménye: Alig ismertem magamra a tükörben,inkább anyukámat láttam magam előtt, amikor apukámmal karöltve indultak az orvosbálba a 70-es évek közepén. Mert akkor még szép számmal voltak események, ahová estélyi ruhában, ilyen frizurával érkeztek a nők. Ha az én életemben újra lesz ehhez hasonló alkalom, biztos, hogy ezzel a frizurával megyek majd el.


Nagyon göndör női frizura 3 képben
Ötödik frizura: Göndör tincsek féloldalt

Fotó: Vincze Máté


Ezt is olvasd el!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page