top of page
  • antiagingshow1

Melír: fény és volumen a hajnak


Bizonyos kor felett, ha nem vágunk bele tudatosan az őszülés természetes folyamatába, a hajfesték jó barátunkká válik. Általában idővel megtaláljuk a hozzánk legjobban passzoló színárnyalatot és hűek maradunk hozzá. De néha olyan jól esik a változatosság! Ha nem szeretnénk drasztikusan változtatni a hajszínünkön, csak egy kis játékosságra, több fényre, ragyogásra és volumenre vágyunk a frizuránban, miért is ne élnénk a melír adta lehetőséggel.


Nyáron, amikor sokat úszom a Balatonban és vizes lesz a hajam, néhány nap alatt gyönyörű szőke csíkok jelennek meg a frizurámban. Imádom őket, egyáltalán nem zavar, hogy a frissen festett hajszínem egész más színhatást kelt, mint amikor kijöttem a fodrásztól. Néhány hétig kitart ez a természetes melír, aztán ahogy az időjárás is őszbe hajlik, a világos tincseim is veszítenek a fényükből, szép lassan lenőnek. Az őszi hajfestéssel pedig jó időre eltűnnek a hajkoronámból.


Nő nézi magát a tükörben a fodrásznál fél profilból.
A szőke csíkok a barna hajban fényt és ragyogást kölcsönöznek a hajszálaknak. ( Fotó: Vincze Máté)


Mi lenne, ha a fodrászom segítségével mesterséges módon konzerválhatnák ezt a napszítta hatást és télen is a nyár emlékét őrizném a tincseimben? Nem először merült fel bennem ez a gondolat és a múltban már többször a tettek mezejére is léptem, de minden alkalommal elkeseredtem az eredmény láttán. A színhatás megvolt, csak pont a természetesség hiányzott a végeredményből.

Most, hogy felfedeztem egy világhírű, Franciaországban piacvezető hálózat egyik magyarországi üzletét, újra feléledt bennem a nyári napszítta hatás iránti vágy. A francia nők irigylésre méltó stílusának az egyik titka a természetes elegancia, az, hogy nem feszegetik a határokat, viszont kiemelik a bennük rejlő szépséget. Ez igaz a frizurájukra is. Mivel én is ezt szeretném elérni, bíztam benne, hogy ezúttal elégedett leszek majd a melír eredményével.


Melír a Jean Louis David módra

Amikor kiejtettem a számon a melír szót, Schilling Anita, a márka magyarországi képviselője, az üzlet tulajdonosa elmosolyodott és elmesélte, hogy ők, a márkánál nem használják már ezt a kifejezést. „A melír és a balayage szavak igazából technikai kifejezések, arról beszélnek, hogyan fogja felvinni a fodrász az anyagot, a fény- és színhatásról, azaz az eredményről nem adnak konkrét információt. A Jean Louis Davidnál az elnevezések technikai nevei az eredményre utalnak: front light, splash light, sun light, contrast, mix & mach stb. Nehéz ezeket a kifejezéseket magyarra lefordítani, de van egy color book könyvünk, amelyben meg tudjuk mutatni a színhatást a vendégnek, ezáltal vizualizálni tudjuk az eredményt.” Velem is ez történt. Anita végig mutatta a szóba jöhető technikákat és a látványos fotók alapján közösen kiválasztottuk azt, amire nekem igazából szükségem van.


Egy kis extra: volumennövelés

A természetes szőke tincsek mellett a másik vágyam a volumennövelés volt. Viszonylag vastagszálú a hajam, de mindig úgy érzem, nem elég dús a frizurám. Éppen ezért a hajszárításnál, formázásnál jó sok dúsító készítménnyel igyekszem javítani az összképet. Mint később kiderült, a nekem javasolt contrast technika pont arra jó, hogy az általam kedvelt bob frizura statikusságát megtörje, mozgalmasabbá, lendületesebb és optikailag dúsabbá tegye. Ez egy részleges technika, nem használják a teljes hajtömegen, az én esetemben nincs is szükség rá. Egy bobnál, ha a fejtetőre viszik csak fel a festéket, a leomló felső tincsek az egész hajtömegen érvényesülnek.

A legelső tincset viszont a fodrászom egy kicsit markánsabban világosította meg, így a frizura jobban keretezi az arcomat, világosabb tónust, plusz fényt ad a bőrömnek és a szemeim is fényesebben ragyognak tőle.


A fodrász hajfestéket visz fel ecsettel a vendég hajára.
A fodrász speciális ecsettel vitte fel a hajfestéket a hajamra ( fotó: Vincze Máté)


Hajpakolás a vendég fején
A hajfestékre nejlon pakolás került, hogy a hatóanyag gyorsabban beszívódjon a melegben. ( Fotó: Vincze Máté)

A fodrász lemossa a vendég fejéről a hajfestéket.
A hatóidő lejárta után meleg vízzel lemosták a melírt. ( Fotó: Viincze Máté)



Nő nézi magát a tükörben a fodrásznál
A nyári, napszítta csíkjaim már tavasszal megjelentek a hajamban ( Fotó: Vincze Máté)


Csak óvatosan az árnyalatokkal!

A contrast technikáknál ügyelni kell arra, hogy a végső színhatás harmonikus legyen. Ha túl nagy a különbség az alapszín és a felvilágosított tincsek között, akkor előfordulhat, hogy a színeredmény nem lesz elegáns. Szerencsémre nálam pont eltalálták az egészséges arányt, a természetesség és a játékosság abszolút visszaköszönt a beszárított, kész frizurámban. A vágásra csak ráerősített a fény- és színhatás, dúsabbnak és lendületesebbnek tűnt tőle a frizurám. És a nyár emléke, a napszítta hatás már most, tavasszal megjelent a tincseimben.


Ezt is olvasd el!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page