top of page
  • antiagingshow1

Miért hullik a hajam bizonyos kor felett?


A változókor nem csupán a menstruáció végét jelenti, de számos testi-lelki változást is előidéz a női szervezetben. A kellemetlen tünetek listáján a hajszálak elvékonyodása, a haj ritkulása és a hajhullás is szerepelnek. Szerencsére nem mindenkinél. Mitől függ, hogy a hormonok játéka hogyan érinti a hajkoronánkat és mit tehetünk ellene? Borsányi Andrea hajgyógyász segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket.



Nem mindenkit érint a látványos hajhullás a változókorban. Fotó: Tim Mossholder/ Unsplash

Fiatalon is végtelenül rosszul éreztük magunkat, amikor elégedetlenek voltunk a hajunkkal. Nem tetszett a frissen vágott frizuránk, vagy zavart a hajszálak zsírosodása, a korpák megjelenése a fejünkön. Ezeken a „bad hair day” napokon legszívesebben ki sem mozdultunk volna otthonról. Ugyanez az érzés törhet ránk, amikor a változókor küszöbén azt vesszük észre, hogy a hajunk fénye, ragyogása kezd megkopni, egyre több hajszál marad a kefénkben fésülködés után, legrosszabb esetben pedig a fejünk egyes területein látványos kopaszodás indul el. Mielőtt még mindezt a menopauza rovására írnánk, nem árt meghallgatni a szakértő véleményét.


Nem mindegy, hogy a menopauza előtt milyen állapotban volt a nő hormonrendszere. Volt-e ösztrogén dominanciája, cukorbetegsége, mellékvesekéreg fáradtsága, inzulinrezisztenciája, olyan problémája, ami összefüggésben áll a nemi hormonokkal. Őket sokkal jobban meg fogja viselni majd a változókor, mint azokat a nőket, akiknek mindig is egyensúlyban volt a hormonháztartása.

A hormonrendszerünk kihat a hajhagymák működésére és így a haj állapotára is. Ha hormonális szinten minden rendben van, a változókorba lépve egy kis hajhullással megúszhatjuk ezt az időszakot, állítja Borsányi Andrea hajgyógyász.


A változókori hajhullás jelei

A változókori hajhullás hátterében az ösztrogén és a progeszteronszint ingadozása áll, ami miatt a hajhagymák élethossza lerövidül. A legtöbb esetben ez nem jár egyenletes hajhullással, a fejtő tetején kezd el átlátszani a fejbőr, a hajszálak vékonyabbá és zsírosabbá válnak. Oldalt is ritkulhat a haj mennyisége, illetve szintén, mint a férfiaknál, előfordulhat a “Miki Egér “ jellegű kopaszodás is, amikor a szemöldök középvonalánál kopik fel a haj. Ilyenkor érdemes felkeresni a szakembert, aki hajerősítő kúrával, vagy speciális hajfürdő használatával segíti a hajhagymákat a további működésükben.


A hajgyógyász rendelőjében


Borsányi Andrea hajgyógyász

Andrea páciensei gyakran meglepődnek, hogy a hajgyógyász hosszasan elbeszélget velük. Feltérképezi az életüket, szokásaikat, az egészségi állapotukat a jelenben és a múltban, és ha kell, megkéri őket, hogy csináltassanak refluxvizsgálatot, teszteljék az ételallergiájukat, nézessék meg a nemi hormonjaik állapotát. Természetesen nem marad el a fejbőr vizsgálata sem, a hajgyógyász kamerával megnézi a fejbőrt, a hajhagyma deformációit, a hajhullás, hajritkulás területéről is következtetéseket von le. Andrea azt mondja, nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma fejbőrprobléma sem. Mindenki személyre szabott kezelést és terméket kap, amelyben olyan magas minőségű, gyógynövény-koncentrátumokat tartalmazó termékcsaládok szerepelnek, amelyeket kifejezetten haj- és fejbőrproblémákra fejlesztettek ki. Egy-egy kúra, terápia sokszor évekig is eltarthat, de van, akinél már az otthon használt készítmények is látványos javulást hoznak.


Stresszes élet, helytelen életmód

A haj- és fejbőrproblémákat bizonyos kor felett nem lehet kizárólag a menopauza számlájára írni. Ott vannak például a hétköznapi életünk kihívásai, amelyek szintén közvetett módon kihatnak a hajunk állapotára. Munka, család, teljesítménykényszer. A mai világban nagyon le vannak terhelve a nők, oly sok területen kell egyszerre helytállniuk. Emiatt kevésbé figyelünk oda az életmódunkra, a táplálkozásunkra. Hajunk egészségéhez elengedhetetlenek a fehérjék, a vitaminok, a nyomelemek – mint a vas, a jód, a szelén és a cink és nagyon fontos még a kollagén, vagy a nagyobb mennyiségű biotin Mindezeket helyes étkezésünkkel vagy étrendkiegészítők formájában is bevihetünk a szervezetünkbe. Csak gondolni kell rá, amikor jelez a hajunk.


Ezt is olvasd el!



184 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page