top of page
  • antiagingshow1

Csak bekapunk egy tablettát és máris megszépül a bőrünk?


Ezt nem igazán hisszük már el egy bizonyos kor felett. Az viszont tény, hogy ha rendszeresen és a szabályokat betartva szedjük a szépségtablettákat, vitaminokat, nemcsak a bőrünkkel, de az egész szervezetünkkel jót teszünk. Míg a krémek, a szérumok a hétköznapi bőrápolás alapkellékei, a kozmetikai kezelések pedig ezek rendszeres kiegészítői, amelyek kívülről táplálják, ápolják bőrünket, a szépségtabletták belülről végzik el ezt feladatot.


Vitamin tabletták fakanalakon
Fotó: Unsplash/Myriam Zilles

Nagymamám nem igazán használt szofisztikált arckrémeket, soha nem járt kozmetikusnál és hangos nevetésbe tört ki, amikor a szépségtablettákról meséltem neki. Bőre viszont még 80 évesen is makulátlan volt. Sehol egy mély barázda, durva ránc, öregségi folt. Gondolhatnánk, hogy szépségének titka a génekben rejlett, s ebben van némi igazság. De az is igaz, hogy nagymami minden nap legalább 2 liter vizet megivott, sokat és keményen dolgozott vidéken a szabad levegőn, soha nem dohányzott, nem napozott, és amikor lehetett, a tartósított ételek helyett, friss zöldséget, gyümölcsöt evett. Túlélt két háborút és 56-ot, de szervezetét nem rágta folyamatosan a mindennapos rohanás, a negatív stressz. Tegyük a szívünkre a kezünket, életvitelünk mennyiben hasonlít a múlt században fénykorát élő nagymamáméhoz?


Bőrünknek kell a segítség

Szerencsére a tudomány ma már ott tart, hogy tablettákba zárt hatóanyagokkal segíthetünk visszaadni bőrünknek mindazt, amit az idő múlása és a helytelen életvitelünk elvett tőle. Az egyik ilyen alapvető hatóanyag a Q10. 25 éves kor után ez a koenzim fokozatosan egyre kisebb mennyiségben termelődni a szervezetben, ami nemcsak bőrünkre, de szervezetünk összes anyagcsere folyamatára hatással van. A máj helyes működése számára is nagyon fontos, ami nagymértékben befolyásolja küllemünket is. A májfoltok kialakulása, a hajhullás, az emésztési zavarok okozta elsavasodás a máj működésével is összefügg.


A kor előre haladtával az organikus szilícium termelődése is nagymértékben csökkenni kezd a szervezetben. Ezért van az, hogy a kisbabák bőre olyan puha, ropogós, mert testarányukhoz képest a szilícium nagy mennyiségben megtalálható szervezetükben, az idős emberek bőre pedig egyre vékonyabbá válik. A magyarázat egyszerű, a szilícium nagyon sok vizet képes megkötni, de ha mennyisége csökken és ráadásul kevés vizet iszunk, ez látványosan kihat nemcsak a bőr állagára, de a csontokra, a hajunkra is. A kálcium mellett a szilícium is nagyon fontos építőeleme a szervezetünknek. Sok készítmény megtalálható a szilícium, ilyen például a kovaföld kapszula, de lehet kapni szilícium zselét is, amit meg kell inni. A szilícium beépüléséhez azonban C-vitaminra is szükség van, ezért az antioxidánsok és így a C-vitamin pótlása is nagyon fontos, főleg télen, amikor nem eszünk olyan gyümölcsöket, amelyekben megfelelő mennyiségű C-vitamin van.


fehér por vízben oldódva, kanálon és üvegcsében
A kovaföldport vízben is fel lehet oldani ( Fotó: depositphotos)

Mikor és hogyan szedjük őket?

Mindig az élethelyzettől függ, hogy van-e éppen szükségünk külső segítségre. Ha nagyon stresszes az élet élünk, garantáltan feléljük az antioxidáns raktárainkat, és valószínű, hogy Q10-ből is nagyobb mennyiségre van szükségünk. De senki se gondolja, hogy néhány tablettától azonnal feszessé válik a bőre, dús, egészséges lesz a haja, erős a körme. A táplálék kiegészítő tablettákat mindig az előírt dózisban, és hosszabb ideig kell szedni. Ha valakinek a szervezetében mondjuk szilíciumhiány áll fenn, melyet a Schüssler-féle arcdiagnosztikával egy szakember könnyen meg tud állapítani, akkor a tablettával a szervezetbe bejuttatott szilícium először nem a bőrsejtekhez fog vándorolni, hanem a szervezet egyensúlyát biztosító létfontosságú szervekhez. Mert a szilíciumhiány az illető csontjaiban, ízületeiben, az érfalában, a kötőszövetben is fennáll és amikor ezekben a szervek feltöltődtek szilíciummal, akkor jön majd sorba a bőr, a haj, a körmök. Optimális eredményt pedig akkor kapunk, ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk mindehhez és feltöltjük antioxidáns raktárainkat is.


Bőrszépítő vitaminok, ásványi anyagok:

A vitamin: A bőrvédőként ismert A vitamin nélkülözhetetlen többek között a sejtosztódáshoz, a sejtnövekedéshez, a bőr és a nyálkahártya épen tartásához.

B2 vitamin: Hiánya esetén a faggyúmirigyek elzáródnak, begyulladnak, pattanások alakulhatnak ki a bőrfelszínen.

C-vitamin: Fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását, de nélküle sem a kollagén, sem a szilícium nem képződik megfelelően. Ennek hiányában a bőr rugalmassága, tartása csökken.

E-vitamin: A bőr gyógyulását, regenerálódását segíti.

D-vitamin: Közismert, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatási eredmények szerint számtalan más jótékony hatása is van: szépíti a bőrt, javítja a keringést, és egyes anyagcsere-folyamatokat is pozitívan befolyásol.

Cink: Valamennyi sejtünkben jelen van ez a nyomelem. Az új sejtek képződéséhez nélkülözhetetlen, hiányában pattanások alakulhatnak ki, lassulnak a sebgyógyulási folyamatok.

Réz: Nagy szerepe van a kötőszövet képzésében, a bőr színét meghatározó festékanyag, a melanin képződésében.


Ezt is olvasd el!152 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page