top of page
  • antiagingshow1

„A hidegezés” művészete. Interjú Palya Beával a hideg jótékony hatásáról


Nincsenek már durva mínuszok télen, mégis sokan menekülnek el a télből a nyárba. Vagy, ha ez nem lehetséges, jó melegen felöltöznek, befűtik a lakást és számolják a napokat, mikor lesz már végre nyár. Pedig a hideg lehet jó élmény is, ha megtanulunk dolgozni vele. Palya Bea három éve barátkozik a hideggel, mára a kezdeti ismerkedésből forró szerelem vált.



Futóruhába öltözött nő a zúzmarás tájban
"Hidgezés" a zúzmarás tájban. Micsoda élmény!

Palya Bea három évvel ezelőtt jó mélyre tette el a szekrényében a téli kabátját és azóta még a januári mínuszokban sem lehet őt kabátban látni. Bea ugyanis a hideg jótékony hatására esküszik, s zárt Facebook csoportjában, év eleji hidegkihívásában követőit is arra buzdítja, ismerkedjenek ezzel az új élménnyel, győzzék le a hideggel kapcsolatos negatív gondolataikat, tapasztalják meg azt a belső szabadságot, amit a „hidegezés” élménye nyújt nekik. És akkor még nem beszéltünk a hideg gyógyító, fiatalító, immunerősítő hatásáról! S ha mind ehhez megtanuljuk a megfelelő légzéstechnikát is, sokáig megőrizhetjük testi, lelki és mentális egészségünket.


Fázós kislány voltál? Vagy eleve „hidegimádónak” születtél?

Anyukám engem is úgy nevelt, ahogy általában a gyerekeket szokták, télen jól beöltöztetett, hogy ne fázzak. Sapka, sál, kesztyű nélkül nem mehettem ki az utcára. Később fiatal felnőttként tudatosult bennem, hogy én igazából a nyarat szeretem, elegem van a télből, a hidegből, a felöltözésből.


Oly annyira, hogy évekig egészen Mexikóig menekültél el a magyar tél elől és heteket töltöttél a tengerparton egyszál fürdőruhában.

Nekem a meleg szeretete a ruhanélküliség szabadságát jelenti. A testem szabad a tájban, a természet részének érzem magam. 2018-ban egy szexualitással kapcsolatos podcastban figyeltem fel a holland Jégemberként ismert Wim Hof tevékenységére, nagyon megfogott az a megkérdőjelezhetetlen szabadságélmény, ami a beszélgetésből átjött. Elkezdtem közelebbről megismerkedni a módszerével, aminek három alappillére van: a légzés, a gondolkodásmód és a hideggel való ismerkedés. Én a hideg zuhannyal indítottam reggelente, majd egyszál pólóban kezdtem el futni a zúzmarás tájban és azt vettem észre, hogy egyszer csak tenger élményem lett. Ugyanazt a szabadságot éreztem, mint Mexikóban ruha nélkül a tengerparton.


Milyen változásokat vettél észre a testeden? Feszesebb lett a bőröd? Fiatalosabb a kisugárzásod?

Anyukám soha nem kente magát krémekkel, csak hideg vízzel mossa az arcát és ma sem igazán lehet megmondani az életkorát. Én is többször kapom meg visszajelzésként a környezetemtől, hogy nem látszik rajtam az öregedés. Ebben biztos van genetika, a "hidegezés" és a helyes légzés is közre játszik, de én azt vallom, hogy az öregedést a minták ismétlése okozza. Újra és újra belemegyünk ugyanazon mintákba és a lélek egy bizonyos idő után feladja. Én újra és újra jól beletúrok a saját mintáimba, nem ismétlem meg őket. A válásom és az azt követő mély gyászmunka is például egy ilyen mintatörés volt, sokan mondták, hogy utána mennyivel fiatalabbnak néztem ki.


De azért a hidegnek is vannak jótékony hatásai a szervezetre, ugye?

Wim Hoff a könyvében azt írja: Napi egy hideg zuhany az orvost távol tartja. A hideg stimulálja az érrendszert, segíti a vérkeringést, ezáltal a szívműködésre is pozitívan hat. Az érrendszer edzésével hatékonyan ellensúlyozhatod a stresszt. Az érrendszer szállítja a vért a sejtekhez, benne minden tápanyaggal, oxigénnel, vitaminnal, amire a testünknek az optimális működéshez szüksége van. Én is megtapasztaltam, hogy a „hidegezés” után nemcsak energikusabbnak érzem magam, de pihentebbnek, kiegyensúlyozottabbnak is. Mivel az idegrendszer összekapcsolja az agyat és a szívet, a lecsökkent pulzusszám hatással van a hangulatra is.


Wim Hoff-módszer könyborítója
Wim Hoff könyve magyarul is megjelent


Január elsején indítottad el a hidegkihívást a csoportodban. Milyenek a visszajelzések? A magyar nők jól bírják a hideget?

A csoportomban csupa jó fej ember van, nők és férfiak egyaránt. Az IGEN csoport egy nagyon jó hely, a kihívás meghirdetése után legalább 500 új taggal bővültünk, én ezt úgy értelmezem, hogy sokakhoz eljutott a hírem. Szépen visszajeleznek, megosztják a tapasztalataikat velünk, de ebben én is segítem őket. Adok nekik feladatokat, például a kihívás elején felül kellett vizsgálniuk a hideggel kapcsolatos belső mondataikat. Ahhoz, hogy valamit át tudjunk írni, meg kell fogalmaznunk, hogy mi is az. Mit gondolok a hidegről? Mit tanított az anyám a hidegről? Milyen volt, amikor a katonaságnál nagyon fáztam? Milyen az, amikor a perimenopauza idején hideg kéz és hideg láb effektusom van. Az automatikus írás nevű technika gyakorlása sokat hozott a hidegkihívásban résztvevőknek. Sokan jeleztek vissza, mennyire jó, hogy felhívom a figyelmet a fokozatosságra. Ez nem verseny, ez leginkabb a befelé figyelésről, a testemmel kötött mély barátságról szól, meg amit ez az út hoz. Nekem 3 évnyi tapasztalatom van, személyes példán keresztül tudom elmesélni, hogyan jutottam el a reggeli egy perces hideg zuhanytól odáig, hogy ma, ha úgy érzem, 10 percet is eltöltök jeges vízben.


Fiatal nő jeges dézsában a zúzmarás tájban
Mínuszokban a jeges vízben. Meg se kottyan.

A nők és a férfiak testfelépítés, hormonális rendszere más. Mit vettél észre a visszajelzésekből, másképp reagálunk mi nők a hidegre?

Wim Hof férfi testben él, más a hormonrendszere, mint nekünk nőknek. Én is érzem magamon, hogy a menstruáció előtti pár napban, vagy a vérzés ideje alatt sokkal nehezebben veszem rá magam a "hidegezésre". Élesebbek a reakcióim, mentálisan nehéz elkezdeni. A saját ciklusunk ismerete, tisztelete a hidegezés kapcsán is fontos. Azt ajánlom mindenkinek, hogy folyamatosan figyelje magát, a teste válaszait. A hideggel történő munka során újfajta együttműködés alapjait tehetjük le a testünkkel, ami az élet más területére is kihat. Például az érzelmek szabályozására.


A Wim Hof-módszer másik alappillére a légzés. Rendszeres jógázóként én is tapasztalom, hogy a légzőgyakorlatok milyen jót tesznek nemcsak a testemmel, de a lelkemmel is.

Én is a pránajáma felől indultam, a teljes jógalégzésből. Az emberek nagyrésze lapos légzést végez a mindennapokban, a tüdeje kis részét tölti meg oxigénnel. Pedig még mennyi hely van a tüdőnkben! Reggel, éhgyomorra javasolt folyamatos, körszerű légzéssel átmosni a tüdőnket: először a tüdő alsó csúcsába, majd tovább a középső csúcsba, végül a felső szakaszba vigyük a levegőt. Wim Hof hozzáteszi, hogy ne tartsunk szünetet a ki- és belégzéskor. Nekem a légzőgyakorlatok az elmúlt időben nagyon sokat segítettek az érzelmek kontrollálásában is, például amikor a gyerekek reggel minden energiámat kiszívják a készülődésben, miután elvittem őket a suliba, oviba, ahelyett, hogy az autóban jól kiüvölteném magam, lélegzem és újra visszanyerem az egyensúlyomat.


Ezt is olvasd el!

Én a jógára esküszöm - A jóga is fiatalít, csak rendszeresen gyakorolni kell!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page