top of page
  • antiagingshow1

Így válassz fodrászt magadnak bizonyos kor felett!


Amíg a divatmagazinok világában dolgoztam, egyértelmű volt, hogy a fotózásokon dolgozó, fiatal sztárfodrászok vágják és fessék a hajamat. Aztán megváltozott az élethelyzetem, a kiszámíthatatlan szabadúszó lét más elvárásokat hozott az életem összes területén, így a fodrászválasztásban is.


Fodrásznő és vendége nézik magukat együtt a tükörben
Jó, ha egy hullámhosszon van a fodrász és a vendég ( Fotó: Vincze Máté)


Hosszú évekig a fodrászválasztásomban valljuk be, a bennfentesség is nagy szerepet játszott, hiszen azokhoz a fodrászokhoz jártam, akikhez a fél szakma is járt. Jól esett ismerősökkel találkozni a fodrászatban, divatról, munkáról beszélgetni velük, otthonosan érezni magamat a társaságukban, míg a fodrász a fejemen dolgozott. Bár sokszor kellett kompromisszumot kötnöm az időpontok miatt, mivel ezek a fodrászok nagyon túlterheltek, ünnepek előtt akár egy hónappal előre kellett bejelentkeznem hozzájuk, nem bántam, megoldottam a helyzetet valahogy.


Új elvárások

Mivel a szabadúszó léttel a spontaneitás is bekúszott az új életembe, a bejelentkezős rendszert el kellett felejtenem. Fogalmam sincs, mi lesz velem 2-3 hét múlva, egyik munkáról pörgök a másikra, nem tudok ilyen hosszútávra tervezni. Olyan fodrászatot kerestem hát, ahol maximálisan tudnak a vendéghez igazodni. Aznap készül el a frizurám, amikor szükségem van rá és nem akkor, amikor a fodrász éppen ráér. Persze szóba sem jöhettek a futószalag fodrászatok, ahova beesik az ember és az éppen szabad munkatárs esik neki a hajának. Én szeretem, ha ugyanaz a fodrászom, aki nemcsak a hajamat ismeri, de a személyisége is közel áll az enyémhez. Nem egyszerű Budapesten ilyen prémium fodrászatot találni. Merthogy a minőség iránti vágyam abszolút megmaradt, a szakmai tudás és a trendek követése fontos kritérium számomra még ma is a fodrászválasztásban.


Fodrász megnézi a fotót, hogy milyen frizurát csináljon a vendégnek
A fodrásznak vannak eszközei, hogy megmutassa, milyen lehetőségek vannak az új frizurához. ( Fotó: Vincze Máté)


Új frizura

Nincs olyan vendég, aki pont úgy szeretne kimenni a fodrászatból, ahogy bement. Ez rám is igaz. Csakhogy én nehezen veszem rá magam a változtatásokra, már ami a hajamat illeti. Évtizedek óta ugyanaz a világosbarna a hajszínem, a klasszikus, félhosszú bobfrizura a kedvencem, amit nyáron kicsit rövidebbre vágtunk a nagy meleg miatt. A régi fodrászaim elfogadták a döntésemet, nem is próbáltak meg rábeszélni az újdonságokra. Én a kedves vendég voltam nekik, akinek a szava szent és sérthetetlen. Pedig régóta titokban arra vágyom, hogy a fodrász „olvasson a gondolataimban”, felmérje az igényeimet és legyenek eszközei és ideje megmutatni a lehetőségeket, amelyek közül választhatok. Ne a saját, szubjektív értelmezésében akarja az aktuális trendeknek megfelelő frizurát rám erőltetni, hanem meghallgatva és megértve az igényeimet, megbízható háttértudásra és támaszkodva, a legjobbat hozza ki a hajamból.


Francia stílus

Franciaország, Párizs a második hazám. A francia kultúra, életstílus nagyon közel áll hozzám. Sokat dolgoztam együtt a múltban francia nőkkel, igyekeztem megfejteni, eltanulni mindazt tőlük, ami az öltözködésükben, a megjelenésükben, az életszeretetükben oly szimpatikus számomra. Csodáltam tökéletes frizurájukat, amelynek alapját a modern, jó vágás és a tökéletesen eltalált hajszínválasztás adja. Mindig vágytam arra, hogy én is megtapasztaljam a „francia fodrászok titkát”, csakhogy ez Budapesten úgy gondoltam nem lehetséges. Vagy mégis?

Fodrász mossa a vendég haját
Odafigyelés, megértés, professzionizmus (Fotó: Vincze Máté)


Ki lett végül a befutó?

Ilyen elvárásokkal vágtam bele új fodrászatom felfedező projektjébe. S aki keres, az talál. Budán a Vizivárosban találtam rá egy világhírű, Franciaországban piacvezető hálózat egyik magyarországi üzletére, ami pontosan úgy néz ki, mint a márka bármelyik üzlete a világ bármelyik pontján. Ahogy beléptem a szalonjukba, azonnal Párizsban éreztem magam: a berendezések letisztult eleganciája, a falakat díszítő, a legújabb hajtrendeket bemutató fotósorozatok stílusa, a polcokon sorakozó francia fodrászati készítmények mind azt sugallták, hogy jó helyen járok. Aztán megismerkedtem a Jean Louis David márka magyarországi képviselőjével, az üzlet tulajdonosával, Schilling Anitával, s percek alatt kiderült, sok közös vonás van bennünk. Úgyhogy úgy döntöttem, rá bízom magam és a jövőben nemcsak a frizurám változik az ő keze alatt, de kíváncsi újságíróként a fodrászati ismereteim is bővülnek majd. Ígérem, mindazt, amit tőle megtanulok, veletek is megosztom!


Letisztult fodrász-szalon belső
Jean Louis David budapesti szalonjára a letisztultság jellemző. ( Fotó: Vincze Máté)


1 558 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page