top of page
  • antiagingshow1

Lehetne egy kicsit könnyebb? Jöjjön az újévi detox!

Frissítve: 2022. jan. 8.


Véget ért a karácsonyi dínomdánom, a mérleg néhány kilóval többet mutat. Alig várjuk, hogy elkezdődjön az újév és vele együtt a nagy fogadalmak időszaka. Bizonyos kor felett a testi-lelki egészségünk megőrzése az egyik legfőbb cél, amely január első napjaiban egy könnyed méregtelenítő diétával kezdődhet. Király Éva dietetikus tanácsai következnek a könnyebb emésztésért.


Detox felírat zöld gyümölcsökkel
Detox, avagy újévi tisztítókúra


Fontos, hogy ne csak azért méregtelenítsünk, mert úgy érezzük, az ünnepek alatt túlettük magunkat, feszít a hasunk és felszedtünk néhány plusz kilót. A tisztító kúra nem egyenlő a fogyókúrával, még akkor sem, ha általa egy kis súlyfeleslegtől is megszabadulhatunk. Akkor hatékony egy ilyen kúra, ha megvan hozzá a belső lendület, motiváltság, az, hogy tényleg szeretnénk jó irányban változtatni az életünkön. Az újév kezdete a legalkalmasabb időpont ehhez, hiszen ilyenkor számot vethetünk a múlttal és kitűzhetjük a jövő céljait. Különböző típusú emberek léteznek, vannak, akik spontánabbak, mások rendszerben élnek, sokak csak a jelenben képesek működni, míg mások előrelátóak. Bármely típusba tartozunk is, a magunk stílusának megfelelően fogalmazzuk meg a céljainkat a jövővel kapcsolatban. Ebben sokat segít, ha fizikailag, az ételeink megváltoztatásával is könnyítünk magunkon úgy, hogy közben nem éhezünk.



Narancssárga polúveres középkorú nő zöldséget vág
Király Éva dietetikus

Éva jól bevált diétája

Az én jól bevált, év eleji méregtelenítő programom egy hétig tart, ami alatt olyan ételeket fogyasztok, amelyek nem terhelik meg az emésztőrendszert, kevés kalóriát tartalmaznak, viszont magas a tápértékük. Naponta négyszer eszem, ez elég ahhoz, hogy ne érezzem magam éhesnek. Dietetikusként a koplalást egyáltalán nem támogatom, mert az mindig megbosszulja magát. Ebben az időszakban nagyon sok gyógyteát fogyasztok, reggel például csalánlevél, vagy diólevél teával indítom a napot. Ezek vértisztító, méregtelenítő és vízhajtó hatással vannak, kipucolják a szervezetet, segítik a méreganyagok kiürülését.




Reggelire gyümölcs, hogy lendületesen induljon a nap

Reggelente gyümölcsöket fogyasztok, elsősorban erdei bogyós gyümölcsöket. Azért jó reggel és délelőtt gyümölcsöt enni, mert energiával tölt fel. Ha üreg gyomorral fogyasztjuk őket, elkerülhetjük, hogy a bennük lévő fruktóz erjedni kezdjen a gyomrunkban. Italként jöhetnek a gyógyteák és sok-sok víz. Ha méregtelenítünk, felejtsük el az édesített üdítőitalokat, még a százszázalékos gyümölcsleveket is.


Ebéd: zöldségleves gazdagon

Egy hétig az ebédem zöldséglevesből áll. Minden nap más zöldségekből készítem el, amelyeket botmixerrel félig pépesítek és fűszerekkel ízesítem. Én így szeretem, semmi baj sincs, ha valaki egészben hagyja a levesben a zöldségeket, vagy ha egy kis sovány húst is belefőz. Télen nagyon jók a gyökérzöldségek, viszonylag alacsony a szénhidráttartalmuk, levesbe vagy köretként fogyaszthatók. Mennyiségi határ nincs, annyit ehetünk belőlük, amennyi jól esik.


Uzsonnára jöhet egy gyümölcslé shut

Az év eleji időszakban szeretek délutánonként sétálni az erdőbe, hiszen a mozgás, a természet szépsége is hozzátartozik a testi és lelki méregtelenítés folyamatához. Ehhez viszont energiára van szükség, amit például egy gyümölcslé shutból nyerhetünk, ráadásul a napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet egy részét is fedezi ez az ital. A kedvencem a gyömbéres- kurkumás gyümölcslé sűrítmény. Ha ez éppen nincs kéznél, megeszem egy fél banánt, hozzá pedig néhány szem olajos magvat. Az olajos magvakban, de a kókuszban, vagy az avokádóban található rostok és zsírok lassítják a benne lévő szénhidrát felszívódását, így nem fognak hirtelen vércukorszint emelkedést okozni.


Vacsora: kiadós müzlitál

Normál időkben a vacsora a fő étkezésem, este szoktam a leginkább éhes lenni. Éppen ezért, ilyenkor olyan ételre van szükségem, amivel könnyen átvészelem a laktató vacsora hiányát. Ez pedig nem más, mint különböző magvakól, gabonákból álló müzlitál natúr joghurttal, vagy növényi tejjel meglocsolva. Nagyon magas a rosttartalma, jól eltelít. A gabonakeverék zabpehelyből, chiamagból, útifű maghéjból, lenmagpehelyből, puffasztott amarántból áll össze, néha kókuszchipset is szoktam még beletenni.


Müzlitál tele eperrel és áfonyával
Reggelire vagy vacsorára is finom egy kiadós müzlitál

Alaplé, a jutalomfalat

Dietetikusként és magánemberként is az alaplé lelkes rajongója vagyok. A benne található, állati csontokból, porcokból, bőrös részekből kifőtt zselatinszerű kollagénfehérjék fantasztikus tulajdonsággal bírnak: betapasztják a sérült bélfalat, regenerálja a bélbolyhokat, ezáltal javul a táplálék felszívódás. A modern ember táplálkozásából szinte teljesen hiányoznak a kollagénfehérjék, hiszen nem eszünk gyakran pacalt, kocsonyát, körömpörköltet és hasonlókat. Pedig a napi fehérjebevitelünk 30 %-át ennek a fehérjetípusnak kellene kitennie. A kollagénfehérjék a kötőszöveteink alkotórészei, ezért az alaplé jótékony hatást fejt ki bőrünk, hajunk, körmünk állagára is. A csontokból a főzés során egy sor más értékes anyag is kioldódik – kalcium, magnézium, foszfor, kálium –, amelyek a csontrendszerünket, idegrendszerünket és immunrendszerünket támogatják. 3-4 deci belőle jó másfél órára eltelít anélkül, hogy terhelné az emésztésünket, tele van tápanyaggal ugyanakkor nem sok kalória van benne. Az év eleji tiszttókúrám alatt jutalomfalatként szoktam inni belőle néhány pohárral.


Ezt is olvasd el!


597 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page