top of page
  • antiagingshow1

Holisztikus bőrápolás. Ez lehet a megoldás bizonyos kor felett?


Bizonyos kor felett a bőrápolás már nemcsak abból áll, hogy este lemossuk a sminkmaradékot az arcunkról és feldobunk egy kis éjszakai arckrémet. Idővel rájövünk arra, hogy a bőrünk állagára nemcsak kozmetikumokkal hathatunk. Ilyenkor jön képbe a holisztikus bőrápolás, ami nem egy-egy bőrtünetre fókuszál, hanem az egész embert veszi figyelembe, Így több irányból próbál megoldást kínálni az aktuális problémánkra.


Hosszúhajú nő a tengerparton
Fotó: Unsplash/Yoann Boyer


Biztos te is észrevetted már, hogy a bőröd állapotára mennyi minden egyszerre hatással van. A genetikánkon és az életkorunkon túl, az éppen aktuális hormonállapotunk, az életmódunk, az étkezésünk, de még a lelkiállapotunk is. Természetes, ha ennyi minden hathat a bőrünkre, akkor érdemes minél több fronton védekeznünk a negatív hatások ellen.


A holisztikus szemlélet

Nem alszol eleget? Ettől karikássá válik a szemed, mélyülnek a ráncaid. Össze-vissza eszel? Megjelennek a pattanások, a bőrhibák az arcodon. Keveset tartózkodsz a friss levegőn? Fakóvá, szürkévé válik a bőrszíned. Nem iszol elég vizet naponta? Kiszárad a bőröd, a ráncocskákból egyre mélyebb barázdák lesznek. Csak néhány példa, amely azt bizonyítja, hogy az életmódunk mekkora hatással bír bőrünk állapotára. Ha ezeken a befolyásoló tényezőkön nem változtatunk, a legdrágább kozmetikum, vagy a legújabb szépészeti beavatkozás sem tud hosszútávon segíteni.


Fókuszban a helyes táplálkozás

Minél egészségesebb és kiegyensúlyozottabb az étrendünk, az arcunk mindez annál inkább pozitívan visszatükröződik. Jöjjön néhány alapszabály, amelyeket érdemes szem előtt tartani a helyes táplálkozással kapcsolatban.

■ Tanulmányok bizonyítják, hogy a túl sok tejfogyasztás elősegíti a gyulladások és a bőrirritációk kialakulását.

■ A vércukorszint emelkedését okozó ételek (a cukor, a fehér kenyér, a tészta) nemcsak nem egészségesek, de fokozhatják a faggyútermelést a bőrben és gyulladást is okozhatnak.

■ A rostok létfontosságú szerepet játszanak az egészségünk és a szépségünk megőrzésében. Hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez, egyensúlyban tartják a vércukorszintet és jót tesznek az az emésztéssel. Éppen ezért érdemes sok rostban gazdag ételeket fogyasztani, mint például babot, lencsét, chiamagot, teljes kiőrlésű tésztaféléket.

■ A vitaminbevitel is nélkülözhetetlen tényező a bőr egészségének fenntartásában. Érdemes, amit csak lehet természetes forrásokból beszerezni, de mivel ez nem minden évszakban és nem minden vitamin esetében elegendő, nem árt a hozzápótlás sem.

■ Az antioxidánsok a bőr jótevői, ők a szabadgyökfogók. A bőröregedés folyamatának lelassítói. Együnk minél több sötétzöld zöldségeket, paradicsomot, bogyókat, babot, almát, pekándiót, szőlőt, diót.

■ Az egészséges zsírok (avokádó, dió, lenmag, olívaolaj, dióvaj) csökkentik a rossz koleszterinszintet és az immunrendszerünket is erősítik. Az omega-3 zsírsavak (hal, lenmag, dió) támogatják a bőrünk rugalmasságát.

■ A nagyon sós ételek vízmegtartó-hatásúak, ödémásodást okozhatnak.

■ Az alkohol dehidratál, és hizlal is. Az intenzív alkoholfogyasztás az arcon puffadást, bőrpírt és érfalgyengeséget okozhat.


A paradicsom az egyik legjobb antioxidáns ( Fotó: Unsplash/Elaine Casap)


A holisztikus szépségápolás alappillérei

■ Állítsunk össze egy átlátható, a bőrünk aktuális igényeinek megfelelő rendszeres bőrápolási rutint. És ehhez tartsuk is magunkat!

■ A kozmetikumokban a tiszta és természetes összetevőket keressük, melyek nem terhelik a bőrünket.

■ Bátran egészítsük ki a szépségápolási rutinunkat arckezelő-, masszírozó eszközökkel a látványosabb eredmény érdekében.

■ Mozogjunk rendszeresen – hetente egy arcmasszázzsal az arcizmainkat is áttornáztathatjuk.

■ Figyeljünk a belső táplálásra is! A megfelelő hidratálásra, az egészséges étkezésre és az esetleges vitaminpótlásra.

■ Kerüljük a stresszt, szánjunk magunkra minden nap egy kis „énidőt” és keressük azokat a kiegészítő kezeléseket - például aromaterápia-, melyek segíthetnek megnyugodni, ellazulni, harmóniába kerülni önmagunkkal.

■ Aludjunk minimum napi 6-8 órát, mert a szervezetünknek szüksége van a regenerálódásra.


Ezt is olvasd el!


bottom of page