top of page
  • antiagingshow1

Azok a drámai, füstös szemek…



A Covid-járvány alatti kötelező maszkviselet áthelyezte a szemekre a fókuszt a sminkelésben. Akár az arab nők, akik életkortól függetlenül nagy hangsúlyt fektetnek a hétköznapokban a szemük kiemelésére, mi is megtanultuk, hogy a szemünk beszél a maszk fedte szánk helyett. Lássuk milyen is a lehengerlő, drámai hatású füstös szemsmink. Gurics Krisztina sminkmester segít ebben nekünk.



Menjünk vissza egy kicsit az időben a múlt század 20-as éveibe, amikor a füstös szemfestés elindult hódító útjára. A nők öntudatra ébredésének egyik vívmánya volt a fekete füstös satír a szemek körül, erőt és tartást adott viselőjének. Ez a szemsmink egyszerre nagyítja a szemet, és titokzatosságot sugall, nem véletlen, hogy a némafilmek női szereplői számára, ha felvilágosult nő karakterét játszották, ez az erős szemfestés nélkülözhetetlen kelléke volt megjelenésüknek.





Tisztázzuk az elején, mi is a füstös szemfestés lényege?

A füstös szem lényege, hogy alapvetően sötét színekkel hangsúlyozzuk a mozgó szemhéjat, melynek határvonalait alaposan eldolgozzuk, elmossuk. Hangsúlyos kontúrral párosítjuk a felső és alsó pillák tövében, de ezt is jól elsatírozzuk, mert a füstösség alapja, hogy nincsenek határozott vonalak. Mivel elmosott kontúrról van szó, alul is vastagabb, látványosabb, mint egy egyszerű kontúr. Klasszikus variációjánál a vízvonalat is beszínezzük szemceruzával.


Mi lépésről lépésre a technikája?

1. lépés: Először érdemes a mozgó szemhéjat nagyon vékonyan lealapozni, hogy a szemfesték jobban tapadjon, tartósabb legyen. Ha krémes állagú festéket használunk, mindenképp finoman púderezzük le a szemhéjat, mert a sötét porok beleragadnak a krémes felületbe, és foltos lesz a végeredmény.

2. lépés: Egy vagy két színt válasszunk, egy közepesen sötétet és egy nagyon sötétet. Többféle füstös szemfestési technika létezik. A legegyszerűbb variáció, ami a legtöbb nőnek jól áll, ha egy applikátor segítségével világosabb színnel színezzük be a mozgó részt, majd a sötétebbel a szemhéj külső sarkából indulva mélyítünk a színén. A lényeg, hogy mossuk el a két szín határvonalát.

3. lépés: Fekete szemceruzával az alsó és felső szempillák tövében húzzunk kontúrt, és fültisztító pálcával vagy ecsettel dolgozzuk el, hogy ne legyen a vonal határozott.

4. lépés: A ceruzával színezzük be alul a vízvonalat is.

5. lépés: Még áthatóbb lesz a tekintet és drámaibb a füstös smink, ha a kontúrt egy ecsettel „áthúzzuk” a sötét szemhéjpúderrel is, alul és felül egyaránt.

6. lépés: Krémes, dúsító hatású fekete szempillaspirállal emeljük ki a pillákat hozzá.




Milyen színárnyalatokkal dolgozzunk? A szem színe befolyásolja-e a választott színárnyalatot?

A klasszikus füstös szem feketével készül, de nagyon szépen mutat barna, szürke, padlizsán verzióban is. Ha a szemszínünk kék vagy zöld, ez utóbbi még inkább kiemeli a színét, ahogy a lila, és az arany, a bronz és a réz különböző árnyalatai is. Szép még a szürke és a fekete is náluk, de a kéket, zöldet én kerülném ebben az esetben, mert eltereli a figyelmet a szem színéről. Barna szem esetében inkább a melegebb tónusokat ajánlom, tehát lilából itt is a padlizsánt, barnából a szem színétől eltérő árnyalatot, de a fekete, melegebb sötétszürke is szépen mutat.


Mennyire nehéz egyedül otthon megcsinálni?

A fent említett változatot nem olyan nehéz, de arra érdemes ügyelni, hogy matt szemfestékek helyett inkább selyemfényűeket válasszunk, mert ezekkel könnyebb egyenletes eredményt elérni, nem szükséges hozzá különösebb sminktudás. Kettő helyett akár egyetlen színnel is meg lehet oldani, ha valaki kevésbé gyakorlott a sminkelésben. És mivel a kontúrt úgyis eldolgozzuk, elmossuk, ott sem kell tökéletességre törekednünk.


Vannak különböző változatai?

Nappalra a csak alul „füstösített” típus nagyon jól mutat. Ilyenkor a mozgó részre csak egy világos színt teszünk, és nagyon vékony kontúrt a felső pillák tövében. Az alsóknál viszont vastagon húzzuk meg és elmaszatoljuk a vonalat, illetve a felülre használt világos szín egészen sötét árnyalatával kicsit át is színezzük, és a vízvonalat is meghúzzuk ceruzával.

A másik hétköznapibb variáció, amikor egy világos színt használunk, és a feketét, a sötét árnyalatokat kihagyjuk. Ebben az esetben a pillák tövében lent is ezt a színt használjuk szemkontúrként.


40 év felett, mindenkinek jól áll ez a szemfestés?

Mivel a sötét színek, a hangsúlyos kontúr keményítik a vonásokat, a füstös smink mindenképpen idősebbnek mutatja viselőjét. De ha jól érezzük magunkat vele a bőrünkben, a szexi, drámai összhatás javára mindenképp érdemes bevállalni, mert a lényeg úgyis a kisugárzás. Egyébként pedig, ha világosabb színeket választunk hozzá, és fekete ceruza helyett barnát, szürkét használunk, jóval lágyabb lesz az összhatás.


Mit tegyünk, ha már ráncosodik a szemhéj és a festék beleülhet a ráncocskákba?

Mindenképp tegyünk szemfesték bázist a smink alá. Ha mélyen ülő a szem, vagyis a mozgó rész kevéssé látszik, vagy a szemöldök alatti rész jobban ráereszkedik a szemhéjra, a sötét szemhéjpúdert ne vigyük fel az egész mozgó részre, inkább csak vastagabb kontúrként használjuk felül is, és ecsettel kicsit mossuk el felfelé a szemöldök irányába.


Ha füstös szemet sminkelünk magunknak, mire ügyeljünk az arcunk egyéb területén a sminkeléskor?

Mivel nagyon látványos ez a szemsmink, a kifinomultabb összhatás érdekében, jó, ha az ajkat természetes színnel, vagy csak fénnyel párosítjuk hozzá. Pirosítót viszont érdemes használni mellé, egy természetesebb, rózsás vagy barackos tónusút.


Gurics Kriszti kedvenc termékei a füstös szemfestéshez:
















Ha tetszett, ezt is olvasd el!




Fotó: despositphotos.com




112 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page