top of page
  • László Kriszta

Ayurveda masszázs forró vászonbatyukkal

Frissítve: 2022. jan. 8.


A luxusszállodák diszkrét wellness masszázsaihoz szokott vendégek valószínűleg elcsodálkoznak, amikor betérnek a Karma Ayurveda Terápiás Masszázs Szalon rózsadombi villaépületébe. De ha elég nyitottak egy gyógyító utazásra, elengedik európai elvárásaikat és rábízzák magukat az Indiából származó terapeutára, a kezelés végén szárnyalva hagyják el a helyet. Sőt, azonnal lefoglalják a következő időpontot.



Antik bútorok, mázas cserépkályha, retro tapéta és súlyos brokátfüggönyök. Ebbe a közép-európai polgári miliőbe költözött be Karma Ayurveda Terápiás Masszázs Szalon a maga jellegzetes indiai ereklyéivel: indiai isteneket ábrázoló képek, szobrok, füstölők, masszázsolajokat, porokat rejtő üvegcsék egészítik ki az összképet. Mosolygós, szuggesztív tekintetű, indiai férfi fogad. Mint később kiderült, ő Santos, a terapeutám, egyenesen a tradicionális Ayurveda bölcsőjéből, a dél-indiai Keralából érkezett. Itt szívta magába India 5000 éves gyógyászati rendszerének alapjait. Angolul társalgunk, az indiai és a magyar akcentus könnyen megérteti egymást. Bevezet a kezelő helyiségbe, amiről a berendezések hangulatát tekintve a nagyszüleim lakása jut az eszembe. Egyből otthonosan érzem magam, megszűnik bennem a zavaró feszültség, amit az ismeretlentől való félelem váltott ki.


Terapeutám Santos Keralából érkezett


Mit keresek én itt?

Látogatásom célja most nem elsősorban a kényeztetés, a relaxálás, a stresszoldás, de nem is a szépülés. Az egészségemről van szó. Hónapok óta fáj a térdem, az orvosok mindent kivizsgáltak rajtam és a legutolsó diagnózis szerint, nincs semmi különleges bajom. Ez a fájdalom szerintük a korommal jár, egy kis porckopás, kezdődő gerincsérv, 50 felett az lenne csoda, ha valahol nem fájna valamim. Meg kell tanulni együtt élni vele, javasolták. Én azonban nem hagytam ennyiben, elindultam az alternatív megoldások irányába és az első utam ide vezetett. A jógának köszönhetően hallottam már az Ayurvéda jótékony hatásairól, személyes ismerkedésként gondoltam kipróbálom a Patra Potli nevű masszázsukat, ami kifejezetten fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. Jót tesz a csontoknak, az ízületeknek, izomfájdalmak, sportsérülések, gyulladások kezelésére is alkalmazzák.


Indiai enterieur a polgári villában


Masszázs gyógynövényekkel megtöltött, forró vászonbatyukkal

A kezelés lényege, hogy a vendég testét gyógynövényekkel megtöltött, forró vászonbatyukkal átgőzölik, átmasszírozzák. Mivel nekem ez volt az első alkalom, a standard batyut kaptam, de ha terápiás jelleggel, több kezelésen is részt vennék, saját összeállítású batyum lenne, amelynek összetevői, hatóanyagai kifejezetten az én problémáimra vannak összeválogatva.


A gyógynövényes vászonbatyuk bevetés előtt

Mielőtt a batyuk munkába álltak volna, Santos meleg olajjal végig masszírozta a testem a lábujjaktól a fejem búbjáig. Ez a tizenöt perces, bemelegítő masszázs az Ayurveda alapkezeléséből, a stresszoldó, méregtelenítő Abhyanga nevet viselő masszázsból adott ízelítőt, ami annyira jól esett, hogy elhatároztam, ezt is kipróbálom majd. A meleg olaj és az autentikus indiai masszázs hatására éreztem, ahogy felenged a testem, az izmaim ellazulnak, kellemes zsibbadság lesz úrrá rajtam. Ekkor jött a folytatás: a masszőr a forró vászonbatyukkal, simító, ütögető mozdulatokkal dörzsölte végig a testemet, elidőzve azoknál a pontoknál, ahol a fájdalmaim voltak. A batyukban lévő, felforrósodott gyógynövények oldják a letapadt izmokat, izomgöböket, visszapuhítják az idő múlásával száradásnak indult ízületi részeket. Annyira új volt számomra ez az élmény, hogy folyamatosan figyeltem a testem reakcióit. A fájdalom, a feszülés az izmokban, ízületekben fokozatosan enyhült, a masszázs végére sikerült teljesen elengednem magam.



Méregtelenítő szobaszauna

Mikor véget ért a masszázs és visszatértem a jelenbe, még egy program várt rám. A szoba sarkában állt egy fura, szekrényhez hasonlító faszerkezet, egy fejnagyságú lyukkal a tetején, ahonnan gőz áramlott ki. A terapeutám odairányított, kinyitotta az ajtaját és egy egyszemélyes szaunával találtam szemben magam. Ez a Svedana névre hallgató, minden ayurvedikus kezelés végén alkalmazandó „ayurvedikus szauna” segít az olajoknak mélyebbre jutni a bőrben, illetve segíti még a masszázs során a melegnek, a gyógynövényeknek és az erőteljes mozdulatoknak köszönhetően kiszabadult méreganyagok távozását izzadással a szervezetemből. Beleültem úgy, hogy a lyukon kidugtam a fejemet. Elég vicces látványt nyújthattam, de meg kell vallanom, nagyon praktikusnak találtam ez a megoldás. Míg a testem izzadt az 50 fokos hőségben, a fejem, az arcom nem melegedett fel a szabad levegőn. 10 percet töltöttem ebben a helyzetben, közben finom gyógyteát is kaptam, amivel Santos egy szívószál segítségével megitatott.

Míg a testem izzadt az 50 fokos hőségben, a fejem és az arcom nem melegedett fel a szaunában



Santos finom gyógyteával is megitatott

Könnyed léptekkel távozom

Miután felöltöztem és elbúcsúztam a terapeutámtól, azt vettem észre, hogy könnyed léptekkel távozom. Egész testem sokkal könnyebbé vált, a térdem szófogadóan működött, úgy éreztem magam, mintha kicseréltek volna. Santos megemlítette, hogy másnapra felerősödhetnek a fájdalmaim, ez is a gyógyulás részét képezi. Azt javasolta, jöjjek vissza még néhány alkalommal, megkapom a saját gyógynövényes batyuimat és a masszázst terápiás jelleggel folytassuk. Úgyhogy készen állok a következő alkalomra, hiszen ez a masszázs nemcsak a térdemnek tesz jót, de az összes izmomnak, ízületemnek, a szervezetem egészének és persze a kedélyemnek is. Mert a kezelés érezhetően nyugtató hatással is bír, az idegeim kisimultak és a belső békém helyreállt tőle.

A Karma Ayurveda Terápiás Masszázs Szalon nappalija


További információ a masszázsról: https://www.karmaayurveda.hu/


Ha tetszett, ezt is olvasd el!


842 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page