top of page
  • antiagingshow1

Abhyanga: indiai masszázs, ami teljesen ellazít


Az erőteljes, átgyúrós gyógymasszázsokhoz szokott magyar embereknek lehet, hogy túl gyengének tűnik az indiai Abhyanga masszázs, de aki képes átadni magát a simító mozdulatok lazító hatásának, biztos, hogy feledhetetlen élményben részesül. Folytattam utazásom az Ájurvéda titokzatos világába és kipróbáltam az Abhyanga indiai meleg olajos testmasszázst.Fejmasszázs olajjal
Az Abhyanga masszázs simító mozdulatai ellazítanak

A helyszín ugyanaz, mint előző látogatásaim során: az ENSANA Termál Hotel Margitsziget gyógyászati központja, ahol most Rakesh doktor helyett egy magyar masszőr kollegina ismertetett meg az ájurvédikus masszázs rejtelmeivel. Az indiai orvostól tanulta el a Sri Sri Tattva Abhyanga masszázs lépéseit, amiket végig szigorúan be is tartott, így a 45 perces masszázs elérte a hatását: tökéletesen ellazultam, képes voltam átadni a testem és a lelkem a pihenésnek. Rohanó életünkben ez nagy szó, hiszen oly nehezen megy a lecsendesedés. Hálásak lehetünk, ha egy ilyen külső segítséggel néhány percre, órára eljutunk az álom és az ébrenlét határára, abba bizonyos alfa állapotba, ahol hatékonyan tud regenerálódni a szervezetünk.


Mozdulatok lépésről lépésre

A masszázs egy ráhangoló rituáléval kezdődött, amikor is a masszőr finoman felvette velem a testi kapcsolatot: megérintette a fejem, a vállam, a mellkasom és a két lábam. Az üdvözlés ezen formája a bizalom érzését hívta elő bennem, vettem egy mély levegőt és hasra feküdtem a masszázságyon.


A masszőr megérinti a vendég fejét
Az indiai masszázs ráhangolódással kezdődik


Csukott szemmel vártam a folytatást. A masszőr meleg olajos keze először a lábaimat vette kezelésbe, amitől egy kicsit megijedtem. Mivel rendelkezem némi visszérrel, tudom, hogy nem tesznek jót nekik a dörzsölő, gyúró mozdulatok. Szerencsére ennél a masszázsnál csak gyengéd simítás történik, ami a visszerekre nincs ártó hatással, ugyanakkor serkenti a nyirokkeringést, ezáltal fokozza a méregtelenítés folyamatát. A mozdulatok egymásba folytak, minden lépést a masszőr hétszer ismételt meg, ettől vált a szigorú koreográfia felszabadító rituálévá.Hátmasszázs olajjal
A mozdulatokat hétszer ismétli el a masszőr

S miért ez a bűvös hetes szám? A hetes szám leginkább a hét dhatu - testszövet- kapcsán tért vissza oly sokszor, az ismétléseknek köszönhetően jut el a masszázs és az olaj hatóanyagainak jótékony hatása a test minden rétegébe. Ahogy telt az idő egyre mélyebb relaxációs állapotba kerültem, éreztem, hogy az elmém lecsendesedik, az idegrendszerem kisimul, a testem megpihen. A halk zene, a pislákoló fény és az olaj kellemes illata rásegített az ellazulásra.


Olaj minden mennyiségben

A masszázs megkezdése előtt a masszőr hölgy felhívta a figyelmemet arra, hogy elfelejthetem a frizurám, mivel a masszázshoz használt olajból nagyobb mennyiség a fejemre is kerül. Egyáltalán nem bántam, imádom, amikor a fejemet masszírozzák.A masszűr olajjal masszirozza a vendég fejét
A fejmasszázs során az ember haja csupa olaj lesz

A szó szoros értelmében tetőtől talpig fürödtem az olajban, aminek melegsége még inkább ellazított és összetevői a simogató mozdulatok hatására mélyen beszívódtak a bőrömbe. Az amúgy száraz bőröm percek alatt puhává, bársonyossá vált és ez az állapot még napokig megmaradt.


Szezámolaj és két indiai olajkeverék üvegben
A masszázshoz háromféle olajat használtak

Hideg, szeles, esős időszakban szezámolajat használnak alapolajként a masszázshoz a melegítő hatása miatt, a nyári melegben pedig kókuszolajra váltanak a hűtő hatás miatt. A másik két olaj - Mahanarayana és Dhanvantaram thailam - 30-40 gyógynövény kombinációjából áll, ezek közül valamelyiket keverik az alapolajhoz.


Masszázs után

Gyorsan eltelt az idő, egyszer csak azt vettem észre, hogy a masszőr finoman felültet az ágyon és újra elvégzi a köszöntő rituálé mozdulatait, ezúttal búcsúzás gyanánt. Így készített fel a visszatérésre a valóságba. Még nem akartam azonnal hazamenni, ezért igénybe vettem a szálloda wellness részlegét, egy alapos zuhanyozás után, aminek higiéniai okai vannak, beültem a gőzbe és élveztem tovább a pihenést. A meleg megnyitotta bőröm pórusait, a maradék olaj a bőrfelszínen mélyen beszívódott a bőrömbe és így tovább serkentette a keringést. A masszőr tanácsára délután sok vizet ittam, könnyű ebédet ettem és amikor hazatértem, igyekeztem megőrizni a csendet magam körül. A belső békém napokra visszaállt.


Ezt is olvasd el!

Comments


bottom of page