top of page
  • László Kriszta

A rétegelt bob rejtelmei

A hátul rövidebb, elől hosszabb frizura, amelybe finom rétegeket vág a fodrász, az elfoglalt nők tuti hajviselete. Könnyű beszárítani, egy kis fixálóval egész napra bebetonozható, s azt az érzetet kelti, mintha éppen a fodrásztól jöttünk volna. Ráadásul a vékonyszálú hajat is dúsabbnak tünteti fel. Nem csoda, hogy évek óta én is hűséges vagyok hozzá.


Jön a nyár, ilyenkor mindig levágatom a hajam. Jól esik, ha a nagy melegben szabadon van a nyakam, s a profi vágásnak köszönhetően, nem kell folyton beszárítanom a frizurám, magától úgy szárad meg, hogy megtartja a formáját. Nem vagyok annyira bátor, mint Orsi, aki bevállalja a teljesen rövid hajat, én az arany középutat kedvelem, a félhosszú fazont, azon belül az örök klasszikust, az A-vonalú bobot. Sok játékosság rejlik ebben a frizurában, mivel az első tincsek hosszabbak, csattal, vagy hajpánttal könnyen hátratűzhetőek. Ha maszkulinabb hatást szeretnék elérni, fiam hajzseléjével az egészet hátra rögzíthetem és ilyenkor úgy néz ki, mintha egészen rövid lenne a hajam.


Fodrászom Kepi (Krepsz Gábor- Close szalon Buda) a sassoon hajvágás mestere, akkurátusan, jól begyakorolt mozdulatokkal fél óra alatt úgy vágja le a hajam, hogy hónapokig nincs gondom vele. A hajam viszonylag gyorsan nő, mégis sokáig megtartja a formáját. Strandolás közben, csak megrázom a vizes fejem és a nap percek alatt úgy szárítja meg a hajszálaimat, hogy magától beáll a frizurám.




A vágási technika

A forma alapját vizesen vágja a fodrász, vékony leválasztásokkal, milliméterről-milliméterre haladva, tartva a szögeket és kiemeléseket. Előre diagonálisan választja el a hajszálakat, ügyel a hajtőemelésre, ami a dúsabb hatás garanciája. A szárítás után jön a második vágáskör, ami már a puhításról szól. Szárazon „lehegyezi” a hajszálak végeit, ettől természetesebb lesz a haj esése.



A szárítás

A szárításnál jól meg kell emelni a hajtövet, hogy legyen tartása a frizurának. A hajtőemelő hab mindenképp jó segítség, ráadásul ettől tartós marad a frizura. A fodrászatban közepes erősséggel működtetik a hajszárítót, én ennél türelmetlenebb vagyok: otthon maximális fokozaton használom, mert így gyorsabban végzek a szárítással. Fodrászom, Kepi szerint ez nem helyes, idő kell a szárításnak, csak nekem pont ez nincs. A körkefe alapkellék, nekem otthon három is van belőle, amíg az egyiket használom a szárításhoz, a másik kettőn egy-egy feltekert tincs pihen. Akár egy hajcsavarón.




A fixálás

Felejtsük el a lakkot, mert ez bemerevíti a frizurát. Manapság a száraz textúrájú fixálók mennek, amelyek a hajlakk és a szárazsampon közös gyerekei. Isteni illatuk van, s láthatatlan módon rögzítik a hajszálakat.


Amikor elkészült az új frizurám, elégedetten nézegettem magam a tükörben és megkérdeztem Kepit, szerinte meddig tart ez a szépen beszárított műalkotás. Kepi kinézett az ablakon, látta, hogy zuhog az eső. " Mostanáig"- jött a válasz. S tényleg, hiába volt nálam ernyő, a nedves levegőtől azonnak begöndörödtek a hajszálaim és mire hazaértem, a frizurám lelapult és úgy néztem ki, mint egy ázott veréb. Ez a Murphy-törvénye, mindig akkor kezd el esni az eső, amikor végre eljutok a fodrászhoz.




609 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page