top of page
  • antiagingshow1

Melyek az X-generáció kedvenc színei?


Ha 1965-1979 között születtél, vagyis elmúltál már 40 éves az X-generáció tagja lehetsz. Kutatások szerint más színeket kedvelsz az öltözködésben, mint mondjuk az eggyel fiatalabb Z-generáció tagjai. Lássuk, melyek ezek a színek!


Múlt századbeli hölgyek
Vajon változtak-e a kedvenc színeink az elmúlt évszázadban?


Tavasz a gardróbrendezés időszaka. Kikerülnek belőle a téli darabok, megszabadulunk néhány megunt, elhasznált ruhától és előkerülnek a színes könnyű ruhák, nadrágok, polók. Vásárolunk hozzájuk néhány újat is, amelyek az idei trend színekben pompáznak. Vagy mégsem?

Kutatások szerint, az X-generáció az alapszíneket kedveli, maximum a természet színeihez ragaszkodik még. Számára jöhetnek például a bézs, barna, zöld különféle árnyalatai, amelyekről a fiatalabbak, a Z- és a millenniumi generáció már egyre inkább lemond. Vajon miért vagyunk ennyire konzervatívak? Miért félünk a vagány színektől, az erős árnyalatoktól? Ha egy pszichológust kérdeznénk meg erről, valószínű azt válaszolná, hogy 40 felett már harmóniára törekszik az ember, a letisztultság, a hagyományokhoz való ragaszkodás, a jól bevált dolgok kerülnek előtérbe. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek ilyennek kell lennie bizonyos kor felett, s ha ilyenekké válunk, ne engedhetnénk meg magunknak egy-két harsányabb színű ruhadarabot, kiegészítőt az aktuális trendek közül.


Színről színre – mit jelentenek a színek?

A több mint 200 márkát forgalmazó divatcég, a VAN GRAAF Keszeg Anna divatkutató segítségével összegyűjtött néhány izgalmas tényt a színekről.

A színek használata a művészetekben, tudományban, öltözködésben folyamatosan változott és változik ma is, olykor jelentésük is módosul az idő során. A kék például sokáig a nemesek színének számított, mivel nehezen és drágán tudták előállítani - emiatt csak később vált széleskörűen elterjedtté. Magyarországon ez utóbbira jó példa a kékfestők megjelenése, a kék szín ekkor lett része a népviseletnek is.

„Jellemző az is, hogy adott színeket bizonyos nemekhez társítunk – mondja Keszeg Anna. – Ha rózsaszín kiscipőt látunk, tudjuk, kislányról van szó, míg egy világoskék pici lábbelit valószínűleg egy kisfiú fog viselni. Ám egyre több divatmárka lép túl ezen a berögzült elképzelésen, és emeli be a rózsaszínt a férfi-, a kéket pedig a női divatba.”



szines ruhák lógnak egy standeren
Színes ruhadarabok a Van Graaf kínálatából idén tavaszra


Viva Magenta – merjünk vidámak lenni!

A WGSN, a világ legnagyobb trendkutató intézete idén a Very Perit választotta az év színének. Ez a szín sokunknak ismerős lehet, hiszen tavaly a Pantone is ezt a vidámságot, örömöt sugalló színt kiáltotta ki győztesnek. Ezt az életérzést viszi tovább, és erre erősít rá a Pantone idei színe, a Viva Magenta. „Az elmúlt években, a pandémia és a válság idején a visszafogottabb színek voltak az év színei. Idén egy erősebb, merészebb, szenvedélyesebb árnyalatot választottak, ami azt is szimbolizálja, hogy végre vége a nehezebb időszaknak, és ismét a harsányabb, élénkebb dolgok felé fordulunk” – magyarázza a divatkutató.


5 alapdarab az idei tavaszi kínálatból (A VAN GRAAF tavaszi tippjei)


1. Kétsoros blézer, amely oversize méretben mutat leginkább jól.



2. Lágy esésű, bő szárú, elegáns nadrág – akár a blézerrel megegyező színben.



3. Cropped, vagyis derékban rövid póló, pulóver.



4. Overál, amely lehet egyszínű, mintás, elegáns, vagy sportos.



5. „Meztelen ruha”: olyan felső vagy ruha, ami átlátszó: alatta melltartót, hozzá blézert viseljünk.


Ezt is olvasd el!

58 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page