top of page
  • Szerző képeIványi Orsi

Botoxon innen és túl

Lehet félni tőle, vagy a rabjává válni, elfogadni vagy elítélni azokat, akik élnek vele, titokban kipróbálni, vagy nagydobra verni, hogy ettől lett tükör sima a homlokunk. Egy biztos: a botox ránctalanító arckezelés ma már hétköznapi történet. Éppen ezért itt az idő, hogy tisztázzunk néhány városi legendát vele kapcsolatban.



25 éves kor jelenti a vízválasztót: az általános bőröregedés jelei általában ekkortól kezdenek észrevehetővé válni a bőrünk felszínén. Természetesen a genetika és az életmódunk is hatással van erre a folyamatra, de tényként foghatjuk fel, hogy ekkortól kezdve a bőrben zajló élettani folyamatok végérvényesen lassulni kezdenek, a bőr szerkezete meggyengül. Csökkenni kezd azoknak az anyagoknak a mennyisége (kollagén, elasztin, hialuronsav), amelyek feszessé és simává teszik a bőrt. Az öregedés legfelismerhetőbb jelei a bőrön finom vonalak, barázdák alakjában jelennek meg, idővel egyre elmélyülnek és ráncokká formálódnak.


Hol jelennek meg a ráncok az arcon?

A ráncosodás folyamata általában a szemkörnyéke területén kezdődik, mivel itt a legvékonyabb a bőr az arcon, ezért hajlamosabb a ráncosodásra. A szarkalábak, a nevetőráncok idővel rögzülnek, és egyre mélyebbé válnak.

A homlokon vízszintes vonalak, a két szemöldök között függőleges ráncok alakulnak ki. Ezeket „mimikai ráncoknak” nevezzük, az arckifejezésünk erőteljes változásai, a túlzott

mimika hozza létre őket. Idővel azonban ezek is állandósulnak, és egyre erőteljesebbé válnak. Az orr és a száj között mélyebb ráncok jelennek meg, összekötve a két területet. Ezek orr-száj redő néven ismertek, a bőrfeszesség csökkenése is hozzájárul a kialakulásukhoz.

A gravitációnak és az öregedési folyamatoknak köszönhetően idővel az arc minden részén finom barázdák tűnnek fel, amelyek már nincsenek összefüggésben az arckifejezésekkel, mimikával és végül mindig láthatóak maradnak.




Az arc melyik területén alkalmazható botox kezelés?

A botox NEM egy feltöltő anyag, ami szépen kitölti a ráncokat és ettől lesz sima a bőr. Ezért nem alkalmazható minden ránctípusra. Tipikusan a dinamikus, vagy más szóval mimikai ráncokat lehet kezelni vele, melyek az arc felső harmadában találhatóak. Ezek a homlok, az orrnyereg és a szemöldök közötti ráncok és a szem külső szarkalábráncai. Az arc ezen területén biztonságosan lehet alkalmazni a botox kezelést. Vannak még mimikai ráncaink a száj körül is, de itt óvatosan kell alkalmazni a kezelést, fennállhat a veszély, hogy olyan

izmokat blokkolnak le, amelyeket nem szeretnénk, és ennek következtében az ajak asszimetrikusan lefittyedhetnek majd. Sokakat zavarnak például az úgynevezett mosolygó redők, az orrgyöktől a szájzugig húzódó mélyebb ráncok. Ezekre nem hat a botox, mivel

ezek úgynevezett gravitációs ráncok. Esetükben a ráncfeltöltés a legjobb megoldás.


Hogyan működik?

A botox kezeléshez használt hatóanyag, a botulinum toxin a mimikai ráncok kialakulásáért felelős izmok működését kapcsolja ki, méghozzá úgy, hogy a perifériás idegről az izomra terjedő ingerület átvitelt blokkolja. Az izom nem kap parancsot a működésre és ezért ellazult állapotban marad. Húzása gyengül, a felette lévő bőr ezért kisimul.




Mennyi ideig tart a művelet és mennyire fájdalmas?

Alig pár perces műveletről beszélünk, melyhez nem szükséges sem altatás, sem fájdalomcsillapítás. A tűszúrás minimális fájdalommal jár, s a kezelés után folytathatjuk hétköznapi életünket. A végleges állapot, a teljes hatás 3-7 napon belül alakul ki, mely a kezelés után jó félévig eltart.


A botox öregedés elleni méreg?

A botox kezelést nem az esztétikai sebészet fedezte fel, hanem sokkal régebbről a gyermekgyógyászatból származik. Izommerevség gyógyítására fejlesztették ki. A ráncok kezeléséhez használt felhígított anyag a mérgező dózis töredéke, fél év alatt felszívódik és kiürül a szervezetből. Amerikában, ahol szeretnek mindenről statisztikát készíteni, a botox ránctalanító kezelés vezeti az esztétikai beavatkozások listáját. Ez a leggyakrabban elvégzett szépészeti kezelés, a legkevesebb szövődménnyel jár, viszont a páciensek vele a legelégedettebbek.


Mire kell figyelni a botox kezelés után?

Botox kezelés után nem szabad a kezelt területhez hozzáérni a beavatkozást követő hat órában, mert előfordulhat, hogy a toxin „elkenődik” a bőr alatti szövetekben, és így szélesebb körben fejti ki blokkoló hatását, mint kellene. Ennek legkellemetlenebb tünete lehet például a homlok vagy szemkörüli ráncok blokkolása után a szemhéj lebiggyedése. Szerencsére ez csak átmenetileg következhet be, hiszen a botox hatása idővel teljesen elmúlik, így visszaáll az eredeti állapot. Mivel a botox hőérzékeny anyag, a kezelést követően kerülni kell a szaunázást, szoláriumot, napozást. 2-3 napig az aktív testmozgás sem ajánlott.


Milyen tünetek fordulhatnak el a botox kezelés után?

A botox injekció után minimális bőrpír, bőrérzékenység alakulhat ki, ezek azonban rövid időn belül eltűnnek. Az injekció helyén kisebb bevérzések jelentkezhetnek, de ezek is néhány nap alatt felszívódnak. Nagyon ritkán átmenetileg megereszkedhet a szemöldök, a szemhéj lecsügghet, de ezek a tünetek is pár hét múlva maguktól elmúlnak. Előfordulhat, hogy a megismételt botox kezelések hatása már hosszabb ideig tart, mint az első beavatkozásé.


Hány éves korban érdemes elkezdeni a botox kezelést?

Nem kor, hanem bőrállapot kérdése, hogy mikor szánja rá magát valaki az első botox kezelésre. Attól függ, hogy hány éves korra alakul ki az arcon olyan mimika, ami hosszabb távon mély barázdákat, ráncokat hoz létre. A ráncokat könnyebb megelőzni, mint a már meglévőket eltüntetni, ezért nem érdemes túl sokáig várni. A botox kezeléssel ki lehet tolni a nagyobb plasztikai beavatkozás idejét, különösen azok számára, akik genetikailag hajlamosabbak a korai bőröregedésre.


Milyen esetekben nem szabad botox ránctalanító kezelést alkalmazni?

Botox kezelést 18 év feletti pácienseken végzik csak el. Terhesség, szoptatás ideje alatt nem ajánlatos botox kezelést végezni. Izomműködési, ideggyógyászati és autoimmun esetén, illetve botox vagy albumin allergia esetén szintén nem lehetséges a botox ránctalanító kezelés.


Botox vagy hialuronsavas feltöltés?

Botox és hialuronsav, a két sztár hatóanyag a ráncok megszelídítésében. Botox-szal inkább a dinamikus ráncokat lehet eredményesen kezelni, míg a hialuronsavas feltöltés a statikus, izommozgás nélkül is jól látható ráncok kisimítására alkalmas. Abban az esetben, ha a ráncok fajtái közül mindkettő jelen van, a két hatóanyag egy kezelésen belül is kombinálható. A botulinum toxin átmenetileg megszünteti a ráncokat előidéző izommozgásokat, így a ráncok ellazulnak, kisimulnak. A hialuronsav nagyszerű vízmegkötő képességgel rendelkezik, a ráncokban, a bőr alá fecskendezve azonnal megszívja magát vízzel, ezáltal a kezelt terület megduzzad, feszesebbé válik. A hialuronsav már közvetlenül az injektálás után feltölti a barázdákat, a kezelés eredménye azonnal szembetűnő. A botox esetében azonban a kezelést követően néhány napot még várni kell, hogy a befecskendezett toxin reakcióba lépjen az idegsejtekkel és meggátolja az ott lévő izom és az ideg között ingerület átvitelt. Ennek köszönhető, hogy a ráncok kisimulnak, a bőr simábbá, feszesebbé válik. Mivel minden ember más és más, az anyagok felszívódásának ideje is egyénenként eltérő lehet. A botox kezelés hatása jellemzően 4- 6 hónapon át lesz tartós, míg a hialuronsav körülbelül 12 hónap elteltével kezd el fokozatosan felszívódni a szervezetből. A megfelelően tartós eredmény elérésének érdekében ajánlott a kezeléseket bizonyos időközönként megismételni.


A képek Orsi beavatkozásáról készültek, melyet Dr. Bulyovszky István, plasztikai sebész végzett el.


Amennyiben még többet szeretnél tudni a témáról:


Ezzel a bejegyzéssel senkit nem akarunk rábeszélni semmilyen beavatkozásra, ez egy felvilágosító bejegyzés azoknak, akik szeretnének többet tudni a témáról.


Amennyiben kérdésed lenne hozzám: hello@orsolyaivanyi.com

Dr. Bulyovszky Istvánhoz: (+36) 30 299 1122 vagy info@perfectyou.hu www.perfectyou.hu

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page