top of page
  • antiagingshow1

Mire jó a kapszulagardrób?Öltözködési tanácsok 40 felett


Veled is előfordult már, hogy állsz a szekrényed előtt, ami zsúfolásig tele van ruhákkal és mégis úgy érzed, nincs mit felvenned? Na ekkor jött el az idő arra, hogy felülvizsgáld a ruhatárad. Kovács Orsolya, a Yurkov szalon alapítója néhány jótanáccsal a segítségedre lesz abban, hogyan állj neki a gardróbrendezésnek.


Két középkorú nő a ruhás fogas előtt áll
Az öltözködésben a kevesebb néha több

Bizonyos kor felett már elég sok ruhát gyűjtöttünk össze a szekrényünkben. Tisztelet a kivételnek, akik képesek időnként szelektálni a felhalmozott darabok között, vagy nemet mondani a vásárlási láznak, ami az új kollekciók érkezése, vagy a szezonvégi leárazások idéznek elő bennünk. Lehet, hogy benned is felébredt a vágy, hogy átláthatóvá tedd a gardróbodat és csak olyan ruhákat őrizz meg, amelyeket biztos, hogy szeretsz és hordani fogsz. A következő lépés pedig az, hogy kialakíts egy kapszulagardróbot magadnak, ami néhány darab, egymással jól variálható ruhából áll.


Hogyan álljunk neki ruhásszekrényünk átrendezésének? Igaz, a mondás: azoktól a daraboktól válj meg, amelyeket nem vettél fel legalább egy év óta?

Nem értek ezzel egyet, mert nem mindig éljük ugyanazt az életet. Ahogy a személyiségünk, élethelyzetünk változik, ennek megfelelően változik a ruhatárunk is. Biztos volt neked is szoknyás vagy ruhás, nadrágos korszakod. Volt, amikor a kényelmes öltözékeket helyezted előtérbe, lapos cipőt hordtál, de esténként végtelen szeretettel nézegetted a magassarkúidat.

Azt javaslom, gondoljuk át, mennyire szeretjük azt a bizonyos ruhadarabot. Jó érzés-e, ha viseljük őket, passzol-e hozzánk a színe, a szabásvonala.

Lehet, hogy vannak olyan ruhák, amelyeket nagyon szeretsz, jól is állnak neked, de a mostani életstílusodba nem illenek bele, azokat gondosan csomagold el. Kerüljenek ki olyan darabok is a ruhásszekrényből, amelyeket ugyan nagyon-nagyon szeretsz, s pont ezért elkoptak, kinyúltak, bolyhossá váltak.


Hogyan építsük fel azt a bizonyos kapszulagardróbot?

Ha már így áttisztítottuk a ruhatárunkat, biztos, hogy kikerültek belőle fontos alapdarabok is. Egy jó ruhatár nem attól jó, hogy nagyon kevés, vagy nagyon sok ruhadarab van benne, hanem attól, hogy a benne található darabok egymással variálhatók. A kapszulagardrób lelke, hogy egy ruhadarabot akár 6-7 féle különböző stílusban is fel tudunk venni. Fel tudod venni magassarkúval, bakanccsal, sportcipővel, egy övvel, vagy egy kendővel átalakítod. Hordhatod farmerdzsekivel, vagy egy elegáns blézerrel, egy kis kabátkával.


Egy virágos ruha négyféle variációban
Variációk virágos ruhára (fotó: Máth Szilvia)


Melyek a klasszikus alapdarabjai a kapszularuhatárnak?

Alapdarab egy farmernadrág, egy vászonnadrág, egy overál, egy ruha, egy ceruzaszoknya, vagy A-vonalú szoknya, attól függően, hogy a testalkatunknak melyik áll jobban. A felöltők terén alapdarab lehet a farmerdzseki, egy jó szabott blézer, egy kis kardigán, egy bőrdzseki és egy átmeneti ballonkabát. Ha a téli kabátokat nézzük, akkor lehet egy sportosabb vonal a hétvégékre, mondjuk egy pufi dzseki és egy elegánsabb egy szövetkabát. Nem szabad elfeledkeznünk az aláöltözős topokról sem, a ropogós fehér ingről, amit sportosan és elegánsan is fel tudunk venni, valamint egy lágy esésű blúzról sem. Jó, ha a kiegészítőkből is van választék, nagyon sokat lehet játszani a sálakkal, kendőkkel, ékszerekkel, órákkal, övekkel.


A kevesebb néha több elve a gardróbrendezésben fenttarthatósági szempontból is hasznos lehet. Kevesebb ruhát vásárolunk, ezzel hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is.

Igen, éppen ezért a kapszularuhatár kialakításának nagyon fontos mellékállomása az, hogy tudatosan vásárolunk. Nem dőlünk be a piros cédulás, mínusz 70 százalék árengedményt ígérő feliratoknak. Tudatosságot viszünk abba is, hogy a mi színünket vásároljuk meg, és nem a trendszíneket, amelyek nem biztos, hogy jól állnak nekünk. Bár 40 -50 év fölött sokan eljutnak odáig, hogy megtalálják a saját hangunkat, nem befolyásolják őket a trendek. Maximum beleszeretünk egy-két darabba, de nem a trendkövetésen van a hangsúly ebben az életkorban.

Amikor felpróbálunk egy ruhát a próbafülkében, hallgassunk az érzéseinkre. Ha nem tökéletes, ne győzködjük magunkat arról, hogy csak erre az egy eseményre jó lesz, vagy hogy majd átalakítatjuk. Soha nem fogod átalakítatni, ott fog lógni hónapokig a szekrényedben anélkül, hogy felvetted volna.

Az is gyakran előfordul, hogy nincs a fejünkben ruhatárunk összes darabja és csak később vesszük észre, hogy a megvásárolt pulóver, ing kísértetiesen hasonlít egy régebbire. Ha nem pontosan ugyanaz.

Jó tanács: mielőtt elmegyünk vásárolni, vessünk egy pillantást a ruhásszekrényünkre, vagy esetleg készítsünk fotót róla, hogy emlékezzünk minden darabra. Ez abban is segít, hogy tudjuk, amit megveszünk, azt mivel fogjuk tudni variálni. Sokan esnek abba a hibába, hogy beleszeretnek egy ruhadarabba, ami önmagában nagyon jól áll rajtuk, és otthon jönnek rá, hogy nem tudják mivel felvenni. Ez egy ördögi kör, onnantól kezdve már ahhoz az új darabhoz kell még újabb darabokat venni, ez pedig nem tudatos vásárlás. Ha valakinek van egy kis ideje, jó gyakorlat, hogy kivesz mondjuk egy vászonnadrágot gardróbból és megnézi, mivel tudja felvenni. Leteríti a földre a nadrágot, és odateszi mellé a blúzt, a póló, a kabát, a dzsekit, mindent, ami passzol hozzá. Azt veszi észre, hogy legalább húsz különböző szettben is tudja hordani.



A szürke kabát három variációban
Öv, kesztyű, sál és a szürke kabát más dimenzióba kerül (fotó: Máth Szilvia

Ha ez egyedül nem megy, kikérhetjük szakember véleményét is. Erre vannak a profi gardróbrendezők.

Pontosan. Mi is szoktunk ilyet elvállalni, de mi nem azt mondjuk, hogy gardróbrendezés, hanem a gardrób újragondolása. Nem kiszórjuk a ruhákat, hanem külső stílusszakértői szemmel megnézzük, hogy a ruhadarabokból hányféle szettet lehet összerakni. Hányszor halljuk ezt a mondatot: erre nem is gondoltam volna! S örülünk annak, hogy sikerült új színt, játékosságot belevinni a megbízónk öltözködésébe.

bottom of page