top of page
  • antiagingshow1

Miért jó felnőttként is táborba menni?


Milyen jó is kilépni a hétköznapok rutinjából és néhány napot csak magunkkal foglalkozni! Pláne, ha egy tábor keretében mindent megszerveznek ehhez nekünk. Nem kell mást tennünk, mint átadni magunkat a kikapcsolódásnak és olyan tevékenységet végezni, amit szeretünk és amiért akár ismeretlen emberekkel is megosztjuk a hálóhelyünket.Jógatábor, léböjttábor, életmódtábor, írótábor, képzőművészeti tábor… Ezeket a táborokat nem gyerekeknek találták ki, ők valószínű nagyon unatkoznának, ha a játszás helyett ilyen komoly dolgokkal fárasztanák őket a felnőttek. Ezzel szemben bizonyos kor felett, alig várjuk, hogy kiszabaduljunk otthonról és az igényeinknek megfelelő táborban néhány nap alatt feltöltsük energiakészletünket, kiéljük a kreativitásunkat, tegyünk a testi és lelki egészségünkért.Boldog fiatalok ugrálnak a naplementében
Szabadság, öröm, kreativitás (Fotó: depositphotos)


Felnőtt fejjel általában azok az emberek élvezik a táborokat, akik nyitottak és szeretnek közösségben lenni. Mert a tábori élet egyik ismerve, hogy nem bújhatunk el a szobánkban, akarva akaratlanul is új emberekkel találkozunk, közelebbről megismerjük őket. Persze benne van a pakliban, hogy lesznek „nehéz esetek” , feszült helyzetek, pontosan úgy, ahogy más területen az életben, csak most nehezebb elkerülni őket, muszáj kialakítani egy alkalmazkodási stratégiát a konfliktusok elkerülésére.


Jó hír az, hogy sokkal több a kedves, nyitott ember az ilyen táborokban és még az is gyakran előfordul, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszabadulva, van időnk mélyebben beszélgetni velük, és akár új barátságokat köthetünk.


Ami pedig a legjobb az egészben, hogy töményen olyan tevékenységeknek hódolhatunk, amelyeket nagyon szeretünk és amiért befizettük magunkat a táborba. Jógázhatunk, elmerülhetünk a spirituális élményekben, egészségesen táplálkozhatunk, fejleszthetjük írói, alkotói képességeinket, festhetünk, rajzolhatunk, énekelhetünk.

Jöjjön most két táborajánló, ahol már jártam is és ahova bármikor visszamennék. És megyek is, ha időm engedi!


Útközben jóga – jógatáborok különböző tematikában


Brávácz Alexandra jógaoktató régóta szervez táborokat, tudatosan mindig adott tematika mentén, gondosan kitalálva a helyet, a helyszínt és a témát. Minden évben minimum 10 tábort tart, külön női és férfi tábort is. Szandra hitvallása:

„akkor történik meg a változás az életünkben, ha ki tudunk szakadni a megszokott sémákból, ha ki tudjuk próbálni magunkat idegen helyen, idegen emberekkel, viszont közben biztonságban lehetünk, hiszen teljes támogatást kapunk a jóga eszközeitől. A jóga segítségével nyitott és elfogadó környezetben és feltételekkel tudjuk átélni a történéseket, amelyek által jobban megismered önmagad.”

Magyarország különböző csodás helyszínei mellett szerveznek például raftinggal összekötött jógatábort Ausztriában, tengeri fürdőzéssel és sportolással megfűszerezett jógázást az Adrián Horvátországban.


Egy csapat jogázó a természetben
Reggeli jógázás a természetben

Én a nyári, női jógatáborok rendszeres vendége vagyok Salföldön, ahol a négy nap alatt rengeteg rácsodálkozásban volt már részem a nőiségemmel kapcsolatban. A belső utazás, amit a jógázásnak, a beszélgetéseknek, a közös játékoknak, a meditációknak köszönhetek fejleszti az önismeretemet, megerősíti az önbizalmamat és rengeteg erővel tölt fel. Nem beszélve a többi fantasztikus női társamról, akikkel ott ismerkedtem meg, személyiségük, történeteik rengeteget adtak nekem.Léböjt Visegrádon

Visegrádon a hegyoldalban, gyakran feltűnik egy csinos, kortalan nő, aki kutyájával hihetetlen gyorsasággal teszi meg az utat a Kálvárián felfelé. Sokszor tisztes távolságban lemaradva egy csapat lihegő ember követi őt, látszik rajtuk, hogy nincsenek hozzászokva az ilyenfajta fizikai terheléshez. Ő Arádi Antónia, A Visegrádi Vitalizáló Vendégház tulajdonosa, lassan 30 éves szervez böjtkúrákat, s a kúrák fontos részét képezi a mindennapos kemény túrázás. Antónia neve fogalommá vált a böjt iránt érdeklődő emberek világában, az elmúlt években több ezren fordultak meg a házában, többségükből visszatérő vendég vált.


Böjtölni sehol nem könnyű, hiszen lemondással jár, tartózkodunk bizonyos ételtől, italoktól, és a böjt lelki megtisztulást is jelent. Csend kell hozzá, tiszta levegő, okosan felépített mozgás, masszázs, vízi és szaunaterápia. Mindez megtalálható ebben a böjtös házban a léböjttáborok alkalmával.

Visegrádi böjtös ház gyönyörű környezetben
Visegrádi böjtös ház gyönyörű környezetben

Én a tavaszi időszakot kedvelem a böjtöléshez, egy 10 napos böjttábor érezhetően

megszabadítja testemet a télen felhalmozódott méreganyagoktól, felesleges kilóktól, a böjtölés hatására felfrissül az elmém, megtisztulnak a gondolataim, érzéseim is. A táborba általában azonos gondolkodású emberek jönnek el az ország legkülönbözőbb pontjaiból, a túrázás során, az esti közös szaunázások alkalmával megnyílunk egymásnak, bepillantást engedünk másoknak az életünkbe, gondolatainkba. Persze semmi nem kötelező, bárki kimaradhat ezekből a beszélgetésekből, attól még jól érezheti magát ebben a közösségben. A legviccesebb, hogy néhány nap böjtölés után elkezdünk fejben főzni, a legfinomabb recepteket ezekből a táborokból vittem haza.

További infó: http://bojtoles.hu/


Ezt is olvasd el!


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page