top of page
  • antiagingshow1

Csak 10 perc... Meg még 10 perc... Mi lenne, ha egész nap magammal foglalkoznék?

Frissítve: 2022. jan. 15.


Hányszor halljuk: csak 10 perc. Kell, hogy ennyi időd legyen magadra! A tested, a lelked, az agyad karbantartására, a baráti, a rokoni kapcsolatok ápolására. Nem beszélve az egyéb családi és munkahelyi kötelezettségekről, amelyek az egész napodat átszövik. Oké, van, amikor tényleg csak 10 percről van szó, de a sok-sok 10 perces program órákat tesz ki és észre sem veszed, már véget is ért a nap.Év elején, most, amikor még több időm van, adtam magamnak egy teljes napot, hogy minden olyan szépészeti, egészségvédelmi, mentális fejlődést segítő, lelket melegítő tevékenységet elvégezzek, amelyek hozzájárulnak szépségem, lelki és fizikai egészségem megőrzésében. Félretettem a munkát, kiiktattam a családot és egész nap csak magamra fókuszáltam. Kíváncsi voltam, a 10 perces kényeztetések, fejlesztések beleférnek-e egyáltalán egy napba? S milyen érzés, így töményen megkapni őket?


Lista, amelyen a napi kényeztetéseket sorolják fel
Napi kényeztetés lista


6.30 Magamtól ébredtem. Ezzel a luxussal kezdtem a napot. Előző este nem kapcsoltam be a telefonom ébresztőjét, remélve, végre kialszom magam. Hát nem sikerült. Szervezetem automatikusan követte a régóta kialakult rutint, megszokta, hogy 6.00-kor bekapcsol az ébresztő, fel kell kelni. Fél órát kaptam ajándékba, de ez is jól esett.

A reggeli kapkodás helyett, komótosan megittam az emésztést beindító, citromos langyos vizemet, elkészítettem a gyógyteámat és magamra zártam a szobám ajtaját. Hagytam magamnak időt az ébredésre, míg a teámat kortyolgattam, verset olvastam. Tavaly év elején egy barátnőm egy verses kötettel ajándékozott meg és azt ajánlotta, kezdjem a napot versolvasással. Ő már régebben rászokott erre és váltig állítja, ez az új rituálé teljesen más energiákkal tölti fel az induló napot. Akkor lelkesen követtem a tanácsát, de sajnos két hét után, idő hiányában feladtam ezt a jó szokást. Pedig reggel verset olvasni nagy élmény az agynak, koncentrációra serkent, felébreszt, elgondolkodtat. Egészen más dimenziókba emel, mint például a közösségi média hírei.


Kávés pohár, szemüveg és egy könyv
Minden napra egy vers


7.00 Testébresztés jógával. Normál időkben heti háromszor van időm jógával indítani a napot. Minden év elején elhatározom, hogy átállok a mindennapos gyakorlásra, reggelente megcsinálok néhány napüdvözletet, lazítok, nyújtok egy kicsit. Finoman ébresztgetem a tagjaimat, befelé figyelek. Ezért a mai kényeztető programomból a reggeli jógázás nem maradhatott el. Mivel ma én vagyok a az események főszereplője, megengedtem magamnak, hogy a 20 perces napindító jógaszeánsz egy órát tartson.Nő a jógaszőnyeg elején állva
Indul a reggeli jógaóra

8.00 Gyógytorna a gerincsérv kialakulása ellen. 50 felett minden ülő munkát végző embernek kötelezővé kellene tenni a gyógytornát, állítja a gyógytornászom. A jóga ugyan karbantart, de a kezdődő gerincsérvem célzott tornát igényel. A mély hasi izmok megerősítésére egy 20 perces gyakorlatsort állított össze számomra a szakember, amit elviekben minden nap el kellene végeznem. Igyekszem is, ez ma sem maradhat el. Amíg legyűröm a könnyűnek tűnő, ám annál alattomosabb erősítő gyakorlatokat, arra gondolok, milyen szép, lapos hasam lesz nyárra. A kialakulóban lévő gerincsérv már eszembe sem jut, hála a rendszeres tornának, már nem fáj.


8.20 Irány a fürdőszoba! A családtagjaim elhagyták már a lakást, egyedül vagyok otthon, semmi sem zavar meg a testápolásban. Jöhetnek a 10 perces szépítő rutinok. A tükör előtt rózsavizes arctonikkal gyengéden áttisztítom a bőrömet, néhány csepp avokádó olajat viszek fel rá és kezdődhet a 10 perces arcjóga. Néhány napja ismerkedtem meg az arcjóga jótékony hatásával, ez lett az új szerelem. Lelkesedésem még töretlen, alig várom, hogy reggelente végig csináljam a szakembertől eltanult gyakorlatsort, amitől valóban, szemmel láthatóan feszesebb lesz a bőröm. Nincs szükségem botoxra, ráncfelvarrásra, természetes módszerrel veszem fel a harcot az idő múlásával. Csak hát, ez is napi 10 percet igényel.


Megyek a zuhany alá, jöhet a hajmosás. Most van időm felvinni a regeneráló hajpakolást, aminek a hatóideje ismét csak 10 perc. Addig kényelmesen átmasszírozom mangóillatú testradírral a testem, a narancsillatú arcradírral az arcom, tobzódok az illatorgiában, s az jut az eszembe, vajon nem járt-e le a szavatossági ideje ezeknek a készítményeknek, oly régen használtam legutoljára őket. 5 percig hideg-forró váltó lábzuhanyt veszek a visszereim karban tartása végett. Egész gyorsan eltelt a 10 perc, lemosom a hajpakolást és a fürdési ceremóniát egy perc hideg zuhannyal zárom a narancsbőr megszelídítésére, a melleim feszességének megőrzésére. Brutálisan nehéz kibírni egy percet a hideg víz alatt. Talán, ha minden nap csinálnám, akár 10 percig is kibírnám.


9.00 Meditáció+ arcpakolás. Az intenzív torna és testápolás lefárasztott, megérdemlek egy kis pihenést. Gyorsan feldobok egy fátyolmaszkot az arcomra, amíg pihenek, bőröm magába szívja a hidratáló, feszesítő hatóanyagokat. Fürdőköpenyben elterülök az ágyon, bedugom a fülembe a fülhallgatót és magamra eresztem a Silva-féle Agykontroll 101 Pozitív állítását. Amíg Domján László duruzsol a fülembe, alfa állapotba kerülök, s a pozitív mondatok átjárják az agyam, beépülnek a gondolkodásmódomba. Sikerül nem belealudnom a relaxációba, amikor véget ér, frissen, üdén szedem le az arcmaszkot, tetőtől talpig bekenem magam testápolóval és felöltözöm.


Fáytolmaszk egy női arcon
A fátyolmaszk csodát tesz a bőrrel

9.30 Már három órája csak magammal foglalkozom, s láss csodát, eszembe sem jutottak az egyéb kötelezettégeim. Most érzem először a vágyat, hogy leüljek a számítógép elé és megnézzem a mailjeimet. Nem engedek a kísértésnek, hiszen újabb programok várnak rám. A városi léthez szokott szervezetemnek friss levegőre van szüksége, át kell szellőztetni a tüdőmet, magamba szívni a természet gyógyító energiáit. Elmegyek hát sétálni a közeli erdőbe. Ez nem egy 10 perces program, de ma ez is jár nekem. Egy órát gyors lépében járok a fák között, egyedül vagyok a kihalt erdőben, hiszen munkaidő van, mindenki dolgozik. Néha kismamákkal futok össze, akik hordozóban viszik babájukat s ettől egyből nosztalgikus hangulat lesz úrrá rajtam. Milyen jó volt, amikor még én is így sétáltattam a fiaimat! Amikor ők voltak az életem középpontjában! Pedig akkor, mit nem adtam volna azért, hogy ezek közül a 10 perces kényeztető programok közül bármelyikre is időm legyen.


Női túracipők az avarbank
Még megvannak az őszi levelek az erdőben

11.30 Ebédkészítés. Az erdőből hazafelé menet beugrottam a piacra, hogy friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljak az ebédhez. Elviekben ez is csak 10 perc, gyakorlatban jó fél óra. De megérte, ugyan másfél órába telt, míg mindent megpucoltam, összevágtam, megpároltam, átpasszíroztam, s utána elmosogattam, megnyugodott a lelkiismeretem: ezzel is tettem az egészségemért.


13.00 Ebéd utáni szieszta. A déli népek többek között azért élnek olyan sokáig, mert minden nap ebéd után ledőlnek egy kicsit pihenni. Nálunk is szokás volt ez kisgyerek koromban, s én is együtt aludtam délután a gyerekekkel, amíg otthon voltam velük. Most újra, lelkiismeretfurdalás nélkül átélhettem ezt az élményt egy átlagos hétköznapon. Ha csak 10 perc sziesztáról lett volna szó, újra az Agykontroll eszközéhez fordultam volna és beprogramoztam volna az agyamat, hogy 10 perc után felébredjek. De mivel ajándék volt ez a nap, hagytam, addig aludjak, amíg jól esik. Végül 20 perc lett belőle. A bioritmusom nem engedett többet, képtelen volt teljesen ellazulni, érezte: ilyenkor szoktam a legaktívabb lenni.


13.30 Szellemi feltöltődés: olvasás. Ha már ágyban vagyok, végre olvashatok. Napi minimum fél óra olvasás nemcsak szellemi feltöltődést jelent, de jótékony hatással van az idegrendszerre is. Az ágyam mellett halomban állnak az elolvasásra váró könyvek, lefekvés után kb. 10 percet bírok olvasni belőlük, aztán belealszom. Most itt a lehetőség, élek is vele. Oly annyira, hogy nem bírom letenni a könyvet és a fél órából másfél óra lesz.


Ülő nő egy fotelben könyvvel az arca előtt
Végre van időm olvasni!

15.00 Tenni kell a barátságért. Büszke vagyok arra, hogy vannak gyerekkori barátaim, akikkel nem szakadt meg a kapcsolatom. De ezért tenni kell. Rendszeresen felhívni őket telefonon, rájuk írni, felszaladni hozzájuk. Csak 10 perc odafigyelés, amiből általában mindig sokkal több lesz. Most is így történt. Felhívtam az egyik régi barátnőmet, hogy megkérdezzem, mi újság vele s a rövid telefonhívásból egy órás beszélgetés kerekedett. Észre sem vettük, hogy elrepült az idő, sírtunk, nevettünk, élveztük egymás társaságát. Ez a beszélgetés többet ért, mint egy terápiás ülés a pszichológusnál.


16.00 Kimaradt az intimtorna. Ekkor jutott az eszembe, hogy ma még nem csináltam meg a napi intimtorna adagomat. Néhány éve elvégeztem Kriston Andrea intimtorna-tanfolyamát és azóta igyekszem rendszeresen gyakorolni. Bizonyos kor fölött a nők számára ez is kötelező, a női nemiszervek fiatalon tartása nemcsak a szexuális örömök minél intenzívebb megélése miatt fontos, de a változókorral járó panaszok enyhítésére, az inkontinencia kialakulásának az esélyének a csökkentésére is szolgál. A szorgos hétköznapokban buszon utazva, vagy autóvezetés közben, esetleg az íróasztalom mellett az emailekre válaszolva szoktam elvégezni a gyakorlatokat, most viszont lehetőségem van koncentráltan, a lehető legtökéletesebben kivitelezni őket. Ezért a 10 percből fél óra lett.


16.30 Edzés az agynak: bridzs. Két évvel ezelőtt az időskori demencia távoltartása végett, barátainkkal elkezdtünk bridzselni tanulni. Szüleink szolgáltak példaképül, akik 80 éves kor felett is fantasztikus szellemi állapotban vannak. A bridzs lett az aktív, boldog öregkor záloga számukra, a közös program, a lelkesedés, a kíváncsiság forrása. Ezt a kártyajátékot nem lehet néhány hónap alatt megtanulni, hosszú évek gyakorlása szükséges ahhoz, hogy versenyeken szorongás nélkül elindulhasson az ember. Hetente egyszer tanulunk és hétközben online robotokkal gyakorolhatunk. Persze, ha van rá időnk. Ma megadtam magamnak az időt és felmentem a nemzetközi bridzs oldalra játszani csak 10 percre. Annyira belefeledkeztem a játék sodrásába, hogy este 7-kor pillantottam először az órára. Két és fél óra totális kikapcsolódásban volt részem, ami szellemileg lefárasztott, viszont rengeteg energiával töltött fel.


19.00 Mi maradt még ki? Nem tudom. Lennének még bőven ötleteim, hogy mivel kényeztessem magam, ezeket megtartom más alkalmakra. Jól esett nagyon a kényeztetés, a kikapcsolódás, de estére elegem lett belőle. Kifejezetten örültem annak, amikor családtagjaim rám nyitották az ajtót és megkérdezték, mi lesz a vacsora. A fókuszt áthelyeztem az énről a mire és visszatértem a normális hétköznapokba. A sok-sok 10 perces programot pedig szétosztom különböző időszakokra, mert hát egy fenékkel több lovat nem igen tud megüli az ember.


Kommentare


bottom of page