top of page
  • antiagingshow1

5 üzenet a Szex és New York új évadjából az öregedésről

Frissítve: 2022. jan. 8.


Carrie, Samatha, Miranda és Charlotte, a virtuális barátnőim. A Szex és New York kultikus sorozat főszereplői a korosztályom tagjai, velem öregednek. Bár egészen más életkörülmények között élnek, imádom követni sorsuk alakulását.



Fotó: HBO

Még akkor is, ha maga a sorozat néha felszínes, modoros, vagy éppen nem elég píszí. Az ezredfordulón, az első évadban a szingli lét, a pasizás örömei és kálváriája jelentette a fő csapásvonalat, húsz évvel később, az És egyszer csak... címet viselő évadban az 50-es nők életének valóságába kukkanthatunk be, persze most is a New York-i high socity szűrőjén keresztül. Ettől kicsit meseszerűvé válik a történet, de ki ne szeretne gyönyörködni az amerikai gazdagok világában. Ugyanakkor a korosztályunkra jellemző problémák megjelenítésében sokszor mi, átlag magyar középkorú nők is magunkra ismerhetünk.

Eddig három epizódot láttam, ezek alapján a következő üzenetek jöttek át nekem.


Őszülni trendi.

Ezt eddig is tudtam, mivel az elmúlt egy-két évben nemcsak a hollywoodi sztárok kezdték el sorra felvállalni az őszülés tényét, de ismert és kevésbé ismert magyar nők is csatlakoztak a Merj őszülni! mozgalomhoz és ennek hangot is adtak a közösségi médiában. Azzal, hogy a sorozatban Carrie és Miranda büszkén viselik őszülésnek indult tincseiket, még nagyobb hírverést csinálnak a jelenségnek. S miért is jó ez nekünk? A természetesség hívei, akik végleg lemondanak a hajfestésről, ezentúl nem, mint elhanyagolt, öregasszonyok, sokkal inkább bátor, önmagukat felvállaló nők lesznek elkönyvelve a közvélemény szemében. Példájuk talán ragadós lesz és ez sokat segít az érintett nőknek az önértékelésük erősítésében.



Vállaljuk fel a korunkat!

Nem maradhatunk mindig ugyanazok. Vannak fontosabb dolgok az életben annál, hogy megpróbáljunk fiatalnak tűnni.” Ez a mondat az első epizód harmadik percében hangzik el Miranda szájából és később az egész évad jelmondata lesz. 50 felett nincs olyan nő, aki nem szeretne jól kinézni, az más kérdés, hogy ezért a tettek mezejére lép-e, vagy mindez csak álom marad. De a fiatalság rabságában élni, úgy öltözni, viselkedni, mint a huszonévesek megkeseríthetik a hétköznapokat. Viszont, ha a fókusz a külsőről fokozatosan a belsőre, a felszínről a mélységbe, az énről a mire tevődik át, könnyebb megtalálni a harmóniát az életünkben.



Ilyenek voltak 20 évvel ezelőtt. ( Fotó: HBO)

Mindenki másképp öregszik és ez nagyon jó

A Carrie-t játszó Sarah Jessica Parker 56 éves és nem akar fiatalabbnak látszani koránál. Saját bevallása szerint nem plasztikáztat, nem él sem a botox, sem pedig egyéb esztétikai beavatkozás eszközével, ezáltal megosztó szereplőjévé válik a kommentelők társadalmának. Egyesek példaképnek tekintik, mások igénytelenséggel vádolják. De azért ne felejtsük el, hogy a filmben a smink és a fények nagyon sokat tudnak szelídíteni a ráncokon, s azt is tudjuk, ma már léteznek olyan szépészeti módszerek, amelyek jelei egyáltalán nem felismerhetőek az arcon. Egyszerűen csak természetes kisugárzással, ragyogással ajándékozzák meg a pácienst.

Charlotte, azaz Kristen Davis színésznő szintén 56 éves, az ő arca viszont a plasztikai és egyéb esztétikai beavatkozásoknak köszönhetően sokat változott az elmúlt 20 évben. Túl töltött száj, tükörsima homlok, puffadt arccsont a botox és egyéb töltőanyagok következményei. De ezzel nincs semmi baj, ha ő ettől lesz boldog. Miből is élnének a plasztikai sebészek, ha ez a nőtípus nem létezne!

Miranda, Cynthia Nixon szerencsésebben öregszik, mint Sarah Jessica Parker, de ő él is a szelíd művi szépítés lehetőségével. Ő képviseli az arany középutat a két véglet között, az apró szemráncai, a kis redők az ajkak körül jól látszódnak, de a kontúrok az arcán nem folynak szét, a homloka feszes. Vajon mitől?


Felejtsük el az „Öltözködj a korodnak jótanácsot”!

A sorozat mindig is híres volt a fantasztikus stylingjáról, a stílusos öltözködés, a divat most is abszolút jelen van. Merész és kreatív ruhakombinációk, erős színek, rengeteg kiegészítő tűnnek fel jelenetről jelenetre a szereplőkön. Carrie gadróbjától ismét elájulunk, cipőgyűjteménye könnyeket csal a szemünkbe. Még ha néha túlzásnak is tűnhet egy-egy szett, azt erősítheti meg bennünk, hogy 50 felett is lehet próbálkozni saját stílus megtalálásával, vagy megváltoztatásával. Hiszen az öltözködés örömforrás, a ruhák a játékosság, a kreativitás eszközei. De ehhez el kell fogadni magunkat, a nőiességünket.



Három különböző öltözködési stílus ( Fotó: HBO)

Nagy kincs az egészség

Bizonyos kor felett már előjönnek az egészségügyi problémák. Az előző évadban Samatha menopauzás tüneteit követhettük végig, sírtunk és nevettünk a jeleneteken, ahogy a színésznő megpróbálta túlélni a hőhullámokat, az alvászavart és egyéb kellemetlenségeket. Az új évadban Samantha már nem szerepel, így nem tudhatjuk meg, hogy túl van-e már a változókoron és most milyen állapotban van. Az És egyszer csak...első három epizódjában egyelőre a férfiakon a sor: Big szívrohamot kap az első rész végén, és Carrie karjai közt hal meg. Miaranda férje, Steve hallókészüléket visel és néha nem érti, amit mondanak neki. Biztos vagyok benne, hogy a későbbi részekben a női vonalon is megjelennek majd a bajok. Hiszen akár akarjuk, akár nem, az idősödés a fizikai állapotunkat is érinti, s nemcsak esztétikai szempontból. Egyetlen megoldás létezik a késleltetésükre: a megelőzés. Tudatos életvezetés, egészséges életmód, belső harmónia kialakítása.

94 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page